Māmiņa neizpratnē: Par veselības pārbaudēm zīdainim kopā jāmaksā ap 1000 eiro

Portāls nra.lv 31.augusts 2017, 14:17
 
Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency
Lai gan līdz pat 18 gadu vecumam bērniem Latvijā veselības aprūpe ir bezmaksas, kāda nesen dzimušas mazulītes māmiņa par šo faktu rūgti pasmaida, vēsta LTV raidījums "4.studija."

Arisai meitiņa piedzima 35. grūtniecības nedēļā. Pateicoties Rīgas Dzemdību nama mediķu profesionalitātei, mazulītes veselības stāvoklis bijis labs un pēc desmit dienām abas devušās mājās. No dzemdību nama pediatra saņemti norādījumi par obligātām pārbaudēm, kad bērns sasniegs mēneša vecumu.

Sarunā ar raidījumu "4.studija" Arisa norāda, ka ar drošu sirdi viņa zvanījusi, lai pierakstītu mazo pie ārsta, taču pirmais teikums, ko viņa dzirdējusi bijis: "Atvainojiet, šobrīd kvotu nav, arī bērnam izmeklējumi ir tikai maksas līdz gada beigām." Māmiņa neslēpj, ka tajā brīdī sirds bijusi pilna un acīs sariesušās asaras.

Arisa arī uzsver, ka meitiņa nav slima, bet ir jāiziet obligātās veselības pārbaudes, lai problēmas nerastos pēc tam. Māmiņa arī ir parēķinājusi, ka visi speciālisti, pie kuriem viņa mazo pierakstījusi, kopā izmaksās teju 1000 eiro.

Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Bērnu slimnīcā norāda, ka kļūdu, visticamāk, pielaidis ģimenes ārsts vai ārsts, kura uzraudzībā meitiņa atradusies pirmo dzīves mēnesi.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Komunikācijas nodaļas vadītāja Vita Šteina arī sarunā ar žurnālisti norāda, ka ģimenes ārstam ir jāizpilda steidzamības rindas pieteikums, kas slimnīcā darbojas kā zaļais koridors un desmit darba dienu laikā bērnam ir jāsaņem konkrētais pakalpojums. Šajā konkrētajā gadījumā pieprasījumu no ģimenes ārsta neesam saņēmuši.

Meitenītes ģimenes ārsts šobrīd ir atvaļinājumā, savukārt Rīgas dzemdību namā apstiprina, ka zīdainim nebija nepieciešamas tik steidzamas veselības pārbaudes, lai jau no Dzemdību nama speciālisti vienotos ar slimnīcu par izmeklējumiem. Izrakstā bijusi virkne ar norādījumiem ģimenes ārstam, kas bijis pilnīgi pietiekami, lai viņš pieteiktu bērnu ārpus kārtas izmeklējumiem.

Arī citas raidījuma veidotāju aptaujātās māmiņas sarunā ar "4.studiju" norādījušas, ka piekrīt Arisas viedoklim, ka diemžēl Latvijā bezmaksas medicīna bērniem pieejama daļēji. Arī viņām garo rindu dēļ bijušas situācijas, kad par ārsta izmeklējumu bērniem maksājušas no savas kabatas.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:51

Jaunākās diskusijas