Latvieši glābj dzīvniekus no Ukrainas; PVD asi nosoda

tautaruna.lv 22.marts 2022, 7:00
 
Ilustratīvs attēls / Oksana Džadana/F64
Latvijas Dzīvnieku draugi, kuri no Ukrainas kara šausmām izglābuši daudzus suņus un kaķus, neizpratnē, kāpēc mūsmāju Pārtikas un veterinārais diensets (PVD) neatbalsta Ukrainas dzīvnieku pārvešanu uz Latviju, vēstīja raidījums "Bez Tabu".

Rasma Kreica ir viena no Latvijas brīvprātīgajiem dzīvnieku draugiem, kuri vāc ziedojumus kara nomocītajiem Ukrainas dzīvniekiem. Marta sākumā viņa ar domubiedriem Ukrainas dzīvnieku patversmēs nogādāja vairākas tonnas dzīvnieku barības, kā arī dzīvniekiem un cilvēkiem paredzētus medikamentus. Atpakaļ uz Latviju brīvprātīgie devās kopā ar 74 dzīvniekiem no Ukrainas patversmēm-kara bēgļiem (40 suņiem un 34 kaķiem).

"Patversmes Ukrainā šobrīd ir tās vistas, kur cilvēki, kuri bēg no kara, nogādā savus dzīvniekus, jo dažādu iemeslu dēļ paši nevar viņus paņemt līdzi. Piemēram, Ļvivas patversmē daudzi dzīvnieki nonāk no Ļvivas stacijas, kurp bēgļi devušies kopā ar dzīvniekiem, bet stacijā pasaka - nē, jūs dzīvnieku līdzi nevarat ņemt; vai nu kāpjat vilcienā vieni, vai vai nekāpjat vispār. Saimnieki raud, uztic patversmju darbiniekiem, cerot, ka par mīluļiem parūpēsies," stāsta Rasma.

Pārvedot uz Latviju, suņi nogādāti dzīvnieku patversmē “Ulubele”, savukārt kaķi - “Dzīvnieku palīdzības dienesta” pagaidu mājās. Tur vairums dzīvnieku gaida savus jaunos saimniekus, dažus ķepaiņus patversmes atdos līdzšinējiem saimniekiem, kad viņus bēgļu gaitas atvedīs uz Latviju.

Dzīvnieku glābēja Rasma un pašmāju patversmju pārstāvji ir neizpratnē par PVD un kopumā valsts attieksmi, jo PVD Ukrainas dzīvniekiem noteicis, pēc dzīvnieku draugu domām, pārlieku striktus karantīnas nosacījumus.

Tāpat valsts nav paredzējusi finansiālu atbalstu obligātai dzīvnieku čipēšanai un vakcinēšanai. Šīs procedūras un dzīvnieku uzturēšana, aprūpe ilgajā - 66 dienu - karantīnas periodā ir uz pašu patversmju un ziedotāju pleciem.

Komentējot dzīvnieku draugu neizpratni par ilgo karantīnas periodu, PVD raidījumam skaidroja, ka ilgā karantīna nepieciešama, lai izvairītos no bīstamās trakumsērgas ievazāšanas Latvijā.

Mareks Samohvalovs
PVD Ziemeļpierīgas pārvaldes vadītājs

Ukrainā aizvien tiek konstatēti trakumsērgas gadījumi, tāpēc mums ir ļoti svarīgi neievazāt šo slimību, jo jau 12 gadus Latvija ir brīva no trakumsērgas. Tas ir liels sasniegums, mēs nedrīkstam ar neapdomīgu rīcību to izmest mēslainē.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:01

Jaunākās diskusijas