Rīgas Zooloģiskajā dārzā no Austrijas ieradusies jauna žirafu meitene Vakilija

Portāls nra.lv 26.jūlijs 2021, 14:44
 
Rīgas Zooloģiskais dārzs
Savās jaunajās mājās - Rīgas Zoodārza Žirafu mājā ieradusies Šmidingas zoodārzā (Zoo Schmiding) Austrijā dzimusī žirafe Vakilija (Wakilia) un nu savu divu gadu dzimšanas dienu 9. augustā varēs svinēt līdzās žirafu puisim Kimi, kurš savu četrpadsmito dzimšanas dienu nosvinēja 24. jūlijā.

2007. gadā uzbūvētā Žirafu māja ir paredzēta šo dzīvnieku vairošanas grupas (3-5 dzīvnieki) turēšanai. Kopš ēkas atklāšanas tajā dzīvoja četru žirafu tēviņu grupa, kas zoodārza darbiniekiem ļāva iepazīt šo visai sarežģīti aprūpējamo dzīvnieku uzvedības, barošanas un veterinārās aprūpes īpatnības. Šobrīd, kad Rīgas zoodārzā palicis tikai jaunākais no savulaik atvestajiem tēviņiem Kimi, pienāca laiks tam sagādāt pāri.

Juris Binde, “Latvijas Mobilais Telefons” prezidents: “Jau 2007. gadā, kad Rīgā sagaidījām pirmās, sadarbībā ar LMT atvestās žirafes Piku un Periskopu, zoodārza darbinieku mērķis bija krāt zināšanas, prasmes un reputāciju, lai reiz Rīgā būtu arī žirafu pāris. Nu tas ir noticis! Novēlu Rīgas Zoodārzam vienmēr sasniegt savus mērķus un viens no tiem noteikti ir - sagaidīt pirmo žirafēnu”.

Vakilija tika transportēta īpaši žirafu pārvadāšanai paredzētā labiekārtotā, 4 metrus augstā piekabē, visu laiku sekojot līdzi tās uzvedībai videonovērošanas kamerās, izmantojot specializētās dzīvnieku transportētāju “Crossborder Animal Services” profesionālo pieredzi. Sazināšanās ar kolēģiem no Šmidingas zoodārza noritēja jau vairākus mēnešus iepriekš un, līdz ar Vakilijas bērnības fotogrāfijām, tika saņemta bagātīga informācija par viņas uzvedību, raksturu, apmācību un, pats galvenais - precīza žirafītes ēdienkarte, lai Rīgā viņu sagaidītu ierastais mielasts un pazīstami gardumi, kā arī profesionāla aprūpe.

Jānis Rudzītis, SIA “Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs” valdes priekšsēdētājs: “Ne zooloģiskais dārzs, ne arī tā dzīvnieku kolekcija nekad nebūs gatavi. Katra diena nesīs kādas mazas uzvaras un virzību uz kādu lielāku mērķi. Jaunās žirafes ierašanās ir viena tāda mazā uzvara, un šādas uzvaras lielā mērā atkarīgas no tā, kāds ir un būs sabiedrības un uzņēmēju atbalsts mūsu Rīgas Nacionālajam zooloģiskajam dārzam”.

Dabā žirafu mātītes pieaugušas kļūst triju līdz četru gadu vecumā, taču nebrīvē, iespējams, briedums var iestāties nedaudz ātrāk. Tomēr, ņemot vērā to, ka savvaļā žirafes parasti ir visai sabiedriskas un dzīvo kopā dažādas struktūras grupās, ir cerība, ka Kimi un Vakilija jau drīz kopā iznāks uz pastaigām lielajā āra aplokā.

Āfrikā sastopamas deviņu pasugu žirafes. Rīgas zoodārzā apskatāmas ir Rotšilda žirafes, kuru izcelsme meklējama Ugandā un Kenijā. Gan malumedības, gan cilvēku saimnieciskā darbība arvien samazina žirafu skaitu savvaļā un šī suga 1996. gadā iekļauta Pasaules Sarkanajā grāmatā. Lai koordinētu un uzraudzītu žirafu turēšanu un vairošanu nebrīvē, 1990. gadā izveidota šīs apdraudētās sugas vairošanas Eiropas programma, kuras ietvaros arī notiek Vakilijas uzticēšana Rīgas Zoodārzam.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

26.jūlijs 2021

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:18

Jaunākās diskusijas