Zoodārzā jau iemītnieki - kaķi ar vislielākajām ausīm un garākajām kājām

tautaruna.lv 9.jūnijs 2021, 17:00
 
Ekrānuzņēmums no Facebook
Zoodārzā no šodienas, 9. jūnija, ir apskatāmi savvaļas kaķi ar vislielākajām ausīm un visgarākajām kājām - servali, informē Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs Izglītības un informācijas nodaļas speciālists Ingmārs Līdaka.

Divi gadu vecie brāļi servali Zulu un Kofi ir dzimuši Dvurkraloves zoodārzā Čehijā un nu iepazīst jauno teritoriju aplokā līdzās tīģeru mītnei, kur vēl nesen mitinājās jenotsuņi.

Savvaļā šie graciozie, aptuveni 7 - 14 kg prāvie kaķi mīt Āfrikas savannas mitrainēs dienvidos no Sahāras tuksneša.

Garajā zālē medīt dažādus sīkdzīvniekus tiem palīdz savvaļas kaķu vidū proporcionāli visgarākās kājas un vislielākās ausis, kas ļauj pārredzēt zālāju plašumus, sadzirdēt grauzēju čabināšanos un slaidā, trīsmetrīgā lēcienā satvert pamanīto medījumu.

Šobrīd dabā servalu skaits ir pietiekams, lai sugu neiekļautu Pasaules Sarkanajā grāmatā. Pagaidām! Jo cilvēku tieksme rotāties ar krāšņajām servalu ādām un vēlme šos prāvos kaķus turēt mājās kā mīļdzīvniekus, jau radījusi nepieciešamību sugu iekļaut CITES (1973.gada Vašingtonas konvencijas par tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas augu un dzīvnieku sugām) otrajā pielikumā, kas aizliedz tirdzniecību ar šīs sugas īpatņiem bez īpašas atļaujas saņemšanas.

Arī Latvijā 2018.gada nogalē tika konstatēts mēģinājums nelegāli tirgot servalu.

Zooloģiskais dārzs atgādina, ka, līdzās CITES noteiktajiem ierobežojumiem, savvaļas kaķveidīgo plēsēju turēšanu ārpus zoodārziem un reģistrētām dzīvnieku turēšanas vietām aizliedz Dzīvnieku aizsardzības likums. Bet, lai reģistrētu dzīvnieku turēšanas vietu, obligāti jāuzrāda dokuments, kurš apliecina dzīvnieka legālu izcelsmi.

"Ņemot vērā servala visai prāvos izmērus un fiziskos dotumus, kas maz atpaliek no lūša, mēģinājumi šo dzīvnieku turēt mājās kaķīša vietā nez vai uzskatāmi par saprātīgiem, jo var beigties ar traumām un nepatikšanām. Varbūt labāk biežāk atnākt uz zoodārzu un pamielot acis pie plašā aploka, kura garajā zālē graciozi rosās vai snauduļo Zulu un Kofi."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:40

Jaunākās diskusijas