Kā saprast, vai kaķis ir inficējies ar Covid-19?

tautaruna.lv 4.februāris 2021, 15:12
 
pexels.com
Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes dekāns Kaspars Kovaļenko kanāla Rīga TV24 raidījumā "Uz līnijas" skaidrojis, kādi ir iespējamie simptomi, kas var liecināt, ka mājdzīvnieks ir saslimis ar Covid-19.

Profesors norāda, ka šobrīd nav skaidri uzstādītu simptomu, kas palīdzētu uzreiz saprast, vai dzīvnieks ir inficējies ar Covid-19. Kovaļenko atklāj, ka konkrētajam kaķim ar Covid-19, par kuru ziņoja infektologs Uga Dumpis, simptomi bijuši nespecifiski - savārgums.

Tomēr profesors pauž, ka ir bijuši gadījumi, kad dzīvniekiem, kuriem konstatēts Covid-19, ir bijuši elpceļu iekaisumi, klepus, izdalījumi no acīm un citi līdzīgi simptomi, kā cilvēkiem, kuri inficējušies ar jauno koronavīrusu. Viņš nenoliedz, ka inficētiem dzīvniekiem var parādīties arī ar gremošanas sistēmas traucējumiem saistīti simptomi, piemēram, caureja.

"Ja jūtat, ka dzīvniekam ir infekcijas slimības pazīmes un, ja jūs jūtat, ka dzīvniekam nepaliek labāk, viennozīmīgi jāvēršas pie veterinārārsta. Iemesli, kāpēc dzīvniekam ir respiratoro infekciju pazīmes, ir ļoti daudz," skaidro profesors.

Jau vēstīts, ka Latvijā pirmo reizi inficēšanās ar Covid-19 atklāta kaķim, turklāt vēl vairākiem kaķiem atrastas koronavīrusa antivielas, otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē atklāja Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

Tikmēr pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūta "BIOR" institūta direktors Aivars Bērziņš sacīja, ka patlaban nav pierādījumu tam, ka Covid-19 varētu izplatīties no viena kaķa uz otru vai no kaķa uz cilvēku.

Bērziņš uzsvēra, ka trauksmei nav pamata, jo kaķa inficēšanās ar Covid-19 nerada briesmas cilvēkiem. Tomēr mājsaimniecībās, kurās ir Covid-19 pozitīvi slimnieki, būtu jāievēro visi drošības pasākumi ne tikai attiecībā pret cilvēkiem, bet arī Covid-19 uzņēmīgām dzīvnieku sugām.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:56

Jaunākās diskusijas