VIDEO: Rīgas Zoodārzā parādījušies neparasti iemītnieki

Anete Ošleja 26.novembris 2020, 18:30
 
Ekrānuzņēmums no Facebook
Rīgas Zooloģiskais dārzs pavēstīja, ka jau esošajam iemītniekiem piepulcējas klāt trīs jauni dzīvnieki.

Rīgas Zooloģiskais dārzs savos sociālo mediju kontos dalījās ar priecīgu vēsti. Zoodārza dzīvnieku pulkam klāt ir nākušas trīs zilās aitas.

Kazu kalnā jauni iemītnieki - klintīs savas kalnu takas iestaigā zilās aitas," vēsta zooloģiskā dārza Facebook lapa.

Trīs zilās aitas uz Rīgu ir atceļojušas no Tallinas zooloģiskā dārza. Kā vēsta Rīgas Zooloģiskais dārzs, tad pašlaik tiek meklēti piemēroti, neradniecīgi auni citos zoodārzos.

Zilo aitu dzimtene ir meklējama Himaleju nogāzēs. Šīs aitas nevar asociēt ar mājlopiem, tām piemīt izteiktas gan kazu, gan aitu īpatnības. Zinātnieki šo sugu iedala pavisam atsevišķā ģintī. Tās latīniskais nosaukums ietver vārdu Pseudo, kas nozīmē neīsts (Pseudois nayaur). Kā min zoodārzs, tad piemērotāk šīs zilās aitas būtu saukt par bharaliem vai nahuriem (nayaur). Šāds nosaukumu ir devuši kalnu iedzīvotāji.

Lai arī latviskotajā nosaukumā ir minēts, ka tās ir zilās aitas, taču zilā krāsa neatbilst to izskatam.

"Likumsakarīgi, ka arī vārds “zils” šo dzīvnieku latviskajā (un ne tikai) nosaukumā ne visai atbilst patiesībai, jo “pseidoaitu” kažoka nokrāsa var būt tikai nedaudz sudrabpelēka, un šāds tonis ļauj lieliski noslēpties, piekļaujoties līdzīgas krāsas slānekļa klinšu radzēm."

Pasaules Sarkanajā grāmatā zilās aitas ir iekļautas kā mazāk apdraudētā suga, kura ir sastopama tikai Himalaju augstienēs. Zilās aitas var sastapt līdz pat 5000 metrus virs jūras līmeņa. Visbiežāk tās tiek manītas Himalaju augstienēs Nepālā, Ķīnā, Ziemeļindijā un Pakistānā.

Zilās aitas no izmedīšanas glābj tas, ka augstu kalnos medības ir ļoti apgrūtinošas.

"Šo sugu no izmedīšanas glābj tas, ka ierindas ķīniešiem ieroču turēšana nav atļauta un tik augstu kalnos medības ir ļoti apgrūtinošas."

Vienīgais no kā zilajām aitām ir jābaidās, tie ir sniega leopardi.

Kā zināms, tad Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs atrodas Mežaparkā. Zoodārzs aizņem aptuveni 20 hektāru platību un tā kolekcijā ir 430 sugu 3000 dzīvnieki (neskaitot kukaiņus u.c. bezmugurkaulniekus), no kurām vairāk nekā 40 sugas iekļautas pasaules Sarkanajā grāmatā. Bez tam Rīgas Zoodārzam ir brīvdabas filiāle "Cīruļi”. Tā darbības pamatuzdevumus nosaka Pasaules zoodārzu un akvāriju stratēģija dabas saglabāšanā, tas piedalās dabas bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā un veic darbu vides izglītībā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 22:54

Jaunākās diskusijas