"Pēc pusstundas pludmalē gulēja beigts gulbis"; Alderu ciema iedzīvotāji ceļ trauksmi

Lelde Veinberga 23.novembris 2020, 19:14
 
Ekrānuzņēmums no Facebook
"Šodien ciema iedzīvotājiem bija jāsaskaras ar nepatīkamu atgadījumu, atrodot publiskajā pludmalē beigtu gulbi," ierakstu sociālajā tīklā Facebook iesāk Alderu ciema iedzīvotāja, kura lūdz nebarot putnus ar baltmaizi – tā spēj skaistos lidoņus nonāvēt!
"Ciema iedzīvotāja ar bērniem ap plkst. 12.00 devās uz mežu pastaigā un ejot gar pludmali, redzēja kā pie pludmales ir piebraucis busiņš un ar maizi tiek baroti putni. Pēc pusstundas, nākot atpakaļ, pludmalē jau gulēja beigts gulbis," Facebook grupā raksta Vita.
"Ik pa laikam presē un TV tiek aicināts putnus nebarot ar maizi, vai nu šie cilvēki dzīvo kādā citā valstī, mežā, pagrabā, neskatās TV, nelasa laikrakstus un ziņas internetā. Sanāk, ka viņi nav izglītoti un, lai apmierinātu savas ģimenes ego dara pāri dabai. Ļoti bieži pludmalē vērojams, atnāk atpūsties uz pludmali safotografē smukas bildes un uzreiz dodas uz veikalu pakaļ baltmaizei, lai barotu putnus. Miskastes un pludmales krūmi pilni ar baltmaizes tukšiem maisiņiem.
Citi iemanījušies pat nekāpt no mašīnas ārā paver tik durvis un pabaro, jo putni jau ir pieradināti tā, ka iestājoties aukstākam laikam nāk līdz ceļam un mēdz staigāt pa ceļa braucamo daļu, kur savukārt viena daļa braucēju, kuriem jādodas redzi pārbaudīt, nepamana ka ciemā atļautais braukšanas ātrums ir tikai 30km/h," raksta iedzīvotāja.

Portāls tautaruna.lv septembrī jau vēstīja, ka skumjš skats pavēries Preiļu muižas parkā, kurā garāmgājēji ievēroja "neveselu gulbi", kurš izrādās bija pārbarots ar maizi.

Latvijas dabas muzeja darbinieks Dmitrijs Boiko iepriekš norādījis, ka savvaļas putnus ar maizi barot nedrīkst. "Gulbis ir veģetārietis. Un, lai paēstu, tiem pilnīgi pietiek ar zāli, aļģēm, planktonu un mazajiem kukaiņiem, kas mūsu ūdeņos ir pārpārēm. Taču cilvēki vienalga turpina putnus barot. Ja gulbjus ar maizi baro jau no bērnības, tad tie kļūst atkarīgi no tās, tā ir kā narkotika. Tāpēc, redzot atpūtniekus, putns pats dodas pie cilvēkiem un pieprasa to pabarot,” saka eksperts."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:54

Jaunākās diskusijas