Dabas draugus saskumdina notikušais jūras ērgļu ligzdā Durbē

tautaruna.lv 18.maijs 2020, 18:42
 
Facebook
"Šodien skumja diena visiem mūsu tiešraižu skatītājiem, kuri jutuši līdz jūras ērgļu ģimenei," svētdien liecināja Latvijas Dabas fonda ieraksts sociālajā tīklā Facebook.

Svētdienas rītā jūras ērgļu cāļu skaits ligzdā Durbē diemžēl samazinājās - jaunākais cālis, kurš jau tā bija sīkāks un vārgāks nekā pārējie, neizturēja konkurences cīņā, un viens no vecākajiem mazuļiem to izgrūda no ligzdas.

Trešais mazulis izšķīlās vairākas dienas pēc pirmajiem, līdz ar to tam jau sākotnēji bija mazāk priekšrocību dabiskajā atlasē. Trīs ērgļu mazuļi vienā ligzdā - tas ir daudz un ne vienmēr tiem izdodas veiksmīgi izaugt un izlidot, norāda Dabas fonds.

"Mēs saprotam visus ērgļu ģimenes līdzjutējus, šī ir tiešām skumja diena. Taču vēlreiz atgādinām, ka šie ir dabiski procesi, kas norisinās arī citās ērgļu ligzdās, kuras mēs neredzam.

Vēlamies arī atbildēt uz jautājumu - vai nevajadzēja šo ērglēnu glābt? Mūsu princips ir neiejaukties dabiskajos procesos. Ir atsevišķi izņēmuma gadījumi - piemēram, pirms diviem gadiem no ligzdas izkrita jaunais ērglis Knips, kurš bija jau pietiekami liels un dzīvotspējīgs, tāpēc devāmies to glābt un nogādāt ērgļu rehabilitācijas stacijā. Šoreiz, ja cilvēks tuvotos ligzdai, mēs riskētu aizbiedēt abus pieaugušos ērgļus uz vairākām dienām, tādējādi pakļaujot riskam abus pārējos mazuļus," norāda eksperti.

Jau vēstīts, ka dabas draugi var sekot līdzi vairāku putnu pāru ikdiena, ko nodrošina tiešraides kameras. Tiešraidēs ir redzami gan brīnišķīgi dabas skati, gan majestātiskie putni ciešā tuvplānā, gan arī šādi - cilvēkiem pavisam nepatīkami skati. Tas viss kopā atspoguļo dabas procesus visā to daudzveidībā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl portālā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:09

Jaunākās diskusijas