Latvijas Veterinārārstu biedrība brīdina dzīvnieku īpašniekus

tautaruna.lv 6.decembris 2019, 12:51
 
AFP/SCANPIX/LETA
Mūsdienās ceļošanas iespējas neierobežo ne cilvēka pārvietošanos, ne infekciju nonākšanu citā kontinentā diennakts laikā, tāpēc pret trakumsērgas risku jāizturas ar nopietnību. Katra pārdrošība var maksāt dzīvību. Tāpēc Latvijas veterinārārstu biedrība aicina būt īpaši piesardzīgiem ceļojot, izvairīties no kontakta ar ielu un patversmju dzīvniekiem, bet gadījumā, ja darbs ir saistīts ar šādu dzīvnieku aprūpi, veikt profilaktisku vakcināciju.

Latvijas dzīvnieku īpašniekus aicinām aplūkot sava suņa, kaķa vai seska dokumentus un pārliecināties, ka termiņš līdz kuram dzīvnieku šogad bija jāvakcinē pret trakumsērgu nav pagājis. Ja šis laiks ir pagātnē, nekavējoties dodieties uz tuvējo veterināro klīniku vai aiciniet veterinārārstu vizītē, lai mīlulis atkal būtu pasargāts no trakumsērgas. Tā nodrošināsiet ne tikai sava dzīvnieka aizsardzību pret trakumsērgu, bet arī izvairīsieties no soda par nevakcinēta mīluļa turēšanu, skaidro LVB priekšsēdētāju.

Aicinām ievērot Latvijas iedzīvotājus īpašu piesardzību kontaktā ar nezināmiem dzīvniekiem. Pašvaldības pienākums uzturēt par nodokļu maksātāju naudu suņus un kaķus 14 dienas ir tāpēc, lai viņus novērotu uz trakumsērgu.Tāpēc šādi patversmes karantīnā esoši suņi ir jākopj tikai apmācītiem un darba drošību zinošiem patversmes darbiniekiem. Dzīvnieki šai laikā nekādā gadījumā nav ņemami uz mājām, skaidro LVB vadītāja.

Cilvēki ir vāji informēti, ka lielais klaiņojošo un pret trakumsērgu nevakcinēto kaķu skaits ir reāls apdraudējums. Infekcijas slimībām nav robežu, tās ienāk tur, kur ir uzņēmīgi dzīvnieki un cilvēki. Lai gan meža dzīvnieki saņem orālās vakcīnas, Latvija nav pasargāta no trakumsērgas ievešanas ar suņiem, kaķiem un seskiem. Diemžēl veterinārārsti savās praksēs joprojām sastopas ar gadījumiem, kad no nelegāli tikuši ievesti pret trakumsērgu nevakcināti dzīvnieki..

Noderīgi atcerēties, ka no 2017.gada 1.janvāra visiem suņiem ir jābūt ne tikai vakcinētiem pret trakumsērgu, bet arī mikročipētiem un reģistrētiem vienotajā valsts suņu reģistrā Lauksaimniecības datu centrā līdz 4 mēnešu vecumam.

UZZIŅAI

Trakumsērga ir nāvējoša slimība, to nevar ārstēt.

Trakumsērgas vīrusa rezervuārs var būt praktiski visu sugu savvaļas zīdītāji, taču biežākie tā izplatītāji Eiropas klimatiskajos apstākļos ir lapsas, jenotsuņi, jenoti, retāk - āpši, caunas, vilki, lūši u.c. dzīvnieki. Slimiem savvaļas dzīvniekiem kontaktējoties ar mājdzīvniekiem notiek arī to inficēšanās un saslimšana ar trakumsērgu, kā arī tiek apdraudēta cilvēku veselība un dzīvība. No mājdzīvniekiem visvairāk saslimst suņi un kaķi.

Cilvēks var saslimt pēc kontakta ar slimu mājdzīvnieku, vai slimu meža dzīvnieku ( koduma brūces, sasiekalotas ķermeņa daļas). Cilvēkiem pēc kodumiem veic vakcināciju vai imūnglobulīna ievadīšanu stacionārā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:14

Jaunākās diskusijas