Ornitologs par melno stārķu ligzdošanu: Šis ir sliktākais gads, kāds jebkad ir bijis

tautaruna.lv 12.jūlijs 2019, 3:05
 
Pixabay
Projekta "Melnais stārķis. Dzīvības lidojums" ietvaros tiek veikta izpēte par šī gada melnā stārķa ligzdām Latvijā. Pirmos secinājumus veicis ornitologs Māris Strazds, kurš melnā stārķa pētīšanai veltījis vairāk nekā 30 gadus.

Melno stārķu pētnieki saņēmuši ziņu no Māra Strazda par šobrīd astoņās dienās redzamo ainu melno stārķu ligzdu izpētē:

"Izskatās, ka šis ir sliktākais gads, kāds jebkad ir bijis attiecībā uz ligzdu skaitu, kurās ir bērni - tādu noteikti ir mazāk par pusi no visām dzīvajām.

Cik mazāk, pagaidām neesmu rēķinājis. Taču tur, kur ir sekmīgas ligzdas, ir līdzīgi kā pērn, kas nozīmē - ir samērā daudz cāļu ligzdās - pārsvarā 3, kas ir labi. Nepārprotami vāji cāļi ir bijuši tikai vienā ligzdā no 14, kurās esmu cāļus izmērījis un tur bija aizdomas par bojā gājušiem vecākiem. Vēl varu ziņot, ka iepriekšējā webkameras ligzda ir olu laikā daļēji nokritusi, turklāt ļoti dīvainā veidā - ligzdai pa vidu ir izkritis caurums, it kā kāds būtu to izbakstījis (bet, ja tā patiešām ir, tad tas varētu būt kāds zars no augšas, par cilvēku darbību nav ne mazāko aizdomu), olu paliekas ir zemē un putni ir prom."

Iepriekš ziņojām, ka "Melnais stārķis. Dzīvības lidojums" dalībnieki vērsās pie sabiedrības pēc finansiāla atbalsta, lai nodrošinātu šīs sezonas melno stārķu izpētes darbu.

"No sirds pateicamies ikvienam, kam dabas aizsardzība Latvijā ir svarīga! Pateicoties Jūsu atbalstam, kopā uz šodienu esam savākuši 2394 eiro!!!" pēc Jāņiem ziņoja projekta pārstāvji.

"Saziedotā naudas summa ir milzīgs atbalsts ne tikai ornitologam Mārim Strazdam, kas vērsās pēc palīdzības sauciena pie sabiedrības, lai šogad spētu pabeigt izpētes darbus melnajiem stārķiem, bet dabas aizsardzībai kopumā. Veicot izpētes darbus pie šo putnu izmiršanas cēloņiem, mēs veicam izpēti arī mūsu mikrovidē. Ar pētījumu rezultātiem mēs varam ietekmēt valdību pieņemtos lēmumus dažādos līmeņos. Saprotot, kā strādā, piemēram, vairošanās sekmes un problēmas putniem, mēs atveram durvis nākamajiem pētījumiem jau nākamajos līmeņos arī sabiedrībā. Līdz ar to tas nav stāsts tikai par Māri Strazdu un melno stārķi. Tas ir stāsts par mums visiem un pasauli, kurā dzīvojam! Mums ir patiess un neviltots prieks, ka mūsu vidū ir cilvēki, kam nav vienalga, kam rūp, kas ar mūsu dabas daudzveidību notiek šodien un notiks rīt. Arī situācijās, kad dabas aizsardzība nav valsts prioritāšu sarakstā, mēs, sabiedrība, spējam sadoties rokās un sniegt savu palīdzību, lai iesāktais darbs turpinātos un ar savu palīdzību iedvesmojam darītājus, kam reizēm bezspēkā nolaižas rokas. Paldies Jums visiem par to!" pateicas projekta autori.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl portālā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:38

Jaunākās diskusijas