Vetārsts skaidro: "Suņu indēšana" Rīgā patiesībā varētu būt slimība

tautaruna.lv 5.decembris 2018, 12:38
 
Pixabay
Latvijas Veterinārārstu biedrību (LVB) oktobrī sasniedza ziņa, ka notiek tīša suņu indēšana. Divi suņu īpašnieki tobrīd bija policijā jau uzrakstīja iesniegumus. Uz šodienu joprojām nav pierādījumu, kas liecinātu par suņu indēšanu, toties veterinārārstu uzmanības lokā pēc šī gadījuma ir nonākuši vairāki suņi, kuru saslimšanas pazīmes varētu likties līdzīgas indēšanai, informē LVB priekšsēdētāja M.Viduža.

Portāls tautaruna.lv jau ziņoja, ka sociālajos tīklos izplatās aicinājums suņu saimniekiem uzmanīties - Rīgā kāds ļaundaris varētu tīši indēt citu clvēku mīluļus.

LVB vēsta, ka saimnieki sūdzējušies, ka dzīvnieki zaudējuši koordināciju, nav varējuši pastaigāt. Kad uzmanības lokā nonāca jau ceturtais suns ar līdzīgām pazīmēm, nekavējoties nosūtījām suni padziļinātai neiroloģskai izmeklēšanai.

“Mans suns gulēja paralizēts, viņš pats nespēja norīt pat barību, zarnas nedarbojās, bija jātaisa klizmas, jāizspiež urīnpuslis ar rokām. Ārsti jau domāja, ka drīzumā nedarbosies arī muskuļi, kas nodrošina elpošanu. Domās jau atvadījāmies no suņuka, tāpēc pat nespējām noticēt Dr. Ozola prognozēm, ka izveseļošanās ir iespējama. Taču tas ir noticis. Mūsu Bella jau sākusi stutēties sēdus un ar atbalstu pat spēj pati noturēties sēdus, stāsta sunītes Bella saimniece, kura cīnās par viņas atlabšanu”

Kā skaidro veterinārārsts Dr. Ozols, kurš padziļināti darbjas suņu un kaķu neirologijā, Poliradikuloneiropātija, jeb tautā saukta par jenotsuņu paralīzi, klīniski suņiem izpaužas ar strauju paralīzi, kura parasti sākas no pakaļdaļas un pakāpeniski pārņem arī priekškājas un kaklu, galvu. Slimajam sunim muskuļi kļūst vāji, ļengani, mainās balss, tas nespēj pats pakustēties, taču apetīte parasti ir saglabāta un vēdera izeja arī nav traucēta. Pazīmes attīstās ļoti strauji - dažu dienu laikā suns var palikt guļošs kā ļengana lupatiņa, kas īpašniekos parasti izraisa lielu satraukumu un var radīt iespaidu par saindēšanos. Tajā pat laikā slimības laikā nodrošinot salīdzinoši vienkāršu aprūpi, slimībai seko pilnīga atveseļošanās dažu nedēļu līdz mēnešu laikā. Līdzīgas pazīmes ir arī dažām citām slimībām - ērču paralīzei un botulismam, tās arī ir ar akūtu gaitu, taču pirmais cēlonis ir ērču piesūkšanās, otrais cēlonis ir ar klostrīdiju botulinum aptraipītas barības uzņemšana.

Kāpēc tieši šobrīd varētu būt pieaudzis ar šo slimību saslimušo skaits Dr. Ozols prognozēt neņemas, jo tā ir nezināmas izcelsmes akūta slimība, kuras laikā suņa imūnsistēma uzbrūk paša suņa nerviem.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:05

Jaunākās diskusijas