Vai būtu jāuztraucas, ja ziemā gadās sastapt gulbi?

tautaruna.lv 30.novembris 2018, 9:00
 
Ekrānšāviņš
Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) sociālajā tīklā Facebook vērš cilvēku uzmanību uz to, ka nav vajadzības uztraukties, ja ziemā nākas sastapt gulbi.
"Katru ziemu cilvēki mēdz satraukties par gulbjiem, kas, pēc viņu domām, nav aizlidojuši, neprot lidot vai ir iesaluši ledū. Paugurknābja gulbji ir regulāri ziemotāji Latvijā. Ja redzat gulbjus ziemā uz lauka, pie ūdenstilpēm, uz ūdenstilpēm, kas ir aizsalušas, satraukumam nav pamata," vēstīts ierakstā.

LOB norāda, ka putni vienkārši atpūšas. Savukārt ūdenī viņiem ir, ar ko baroties. Gulbji ziemā mēdz uzturēties arī vietās, kur cilvēki tos piebaro. Savukārt vesels jauns vai pieaudzis putns nevar iesalt ledū un var pārlidot no vienas vietas uz citu samērā ātri, un to gulbji arī dara situācijās, kad nav pieejama neviena atvērta ūdenstilpe. Visbiežāk cilvēks šos pārlidojumus nemana.

Biedrība skaidro, ka putni ir piemēroti savvaļas dzīvei, kas nav cilvēka darbības ietekmēta, un dažādām ar to saistītām situācijām.

LOB aicina nesatraukties, redzot gulbjus ziemā Latvijā. Tā ir normāla situācija, un putni nav nokļuvuši bezpalīdzīgā situācijā.

Toties, ja gadās redzēt fiziski savainotu putnu, par to jāinformē pašvaldība. "Jānorāda gan, ka nereti savainotiem putniem nemaz nav iespējams palīdzēt. Katra situācija ir jāizvērtē kritiski. Atcerieties arī to, ka dabā pastāv savi likumi un savainoti vai slimi dzīvnieki ir daļa no barības ķēdes," akcentē biedrība.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:18

Jaunākās diskusijas