Ieskaties! Par godu simtgades svinībām Rīga rotājas sarkanbaltsarkanā krāsā

Portāls nra.lv 14.novembris 2018, 20:29
 
Publicitātes foto
Par godu šī gada nozīmīgākajiem svētkiem, kuru kulminācija gaidāma 18. novembrī, Rīga tiek rotāta ar dažādiem svinību simboliem, kas redzami pilsētas centrā un apkaimju ielās. Tuvākajā laikā paredzēts izgreznot arī Brīvības laukumu, vēsta portāls riga.lv

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāvis Guntars Kambars stāsta, ka par pilsētas svētku noformējumu sākts domāt jau pirms gada. Bija nepieciešams savienot tādus vizuāli dažādus pasākumus kā Dziesmu svētki, Lāčplēša diena un 18. novembris, kā arī starptautisko folkloras festivālu “Baltica”.

Izvēlējāmies tēmu, kas visvairāk atbilst svinīgajai dienai - valsts karogu. Turklāt mēs svētkus nesvinam vienu dienu, bet gan kopš aprīļa sākuma un atzīmēsim tos vēl arī nākamgad. Tāpēc dažādās vietās, pilsētas centrā un apkaimēs mēs izvietojam Latvijas karogus. Un tas ir galvenais svētku akcents.

Publicitātes foto

Bez ierastajiem rotājumiem gar ielām, nozīmīgām ēkām, dārziem, skvēriem un parkiem, atklāts arī jauns vides mākslas objekts, kas noslēdz Brīvības aleju - “Goda vārti” jeb Rīgas veltījums par godu Latvijas valsts simtgadei.

““Goda vārtu” programma tiek mainīta katru mēnesi, demonstrējot tēmas, kas saistītas ar latviešu tradīcijām un vērtībām. Ikviens interesents var pieteikt savu vērtību, aizpildot anketu portālā www.godavarti.lv. Interesantākās idejas kļūs par daļu no koncepcijas. Pirmās tēmas bija apskatāmas jau februārī,” uzsver Kambars.

Tāpat ar “Goda vārtiem” apsveiktas arī citas valstis, kas šogad atzīmē savas simtgades. Kambars norāda, ka novembris ir patriotisma mēnesis, ir atlasītas ļoti konkrētas tēmas - mūsu zeme, ģimene un brīvība.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Departamenta pārstāvis atzīst, ka nācies atteikt Polijai, kuras neatkarības diena tika svinēta 11. novembrī. Todien vārtos bija vērojams īpašs veltījums Lāčplēša dienai.

Karogi rotā ēkas, tie skaisti plīvo ielās, gar galvenajām ielām un daudziem rīdziniekiem pie apģērba piestiprinātas nozīmītes sirds formā. Taču drīzumā karogi tiks noņemti, nomainot tos pret praktiskākiem rotājumiem. “Problēma tāda, ka karogu audums nevar izturēt zemas temperatūras un mitrumu, karogi ātri nolietojas. Tāpēc novembra beigās mēs tos nomainīsim un Rīga jau sāks gatavoties Ziemassvētku svinībām. Vairāk dekorāciju pilsētvidē tiks uzstādīts pēc novembra beigām, jo, manuprāt, pilsēta ir pārsātināta ar dažādiem notikumiem un krāsām,” skaidro Kambars.

Publicitātes foto

Uzreiz pēc 18. novembra Brīvības bulvāris, jeb liepu aleja, kas stiepjas no Raiņa bulvāra līdz Elizabetes ielai, un to šķērsojošā Merķeļa iela kļūs par zvaigžņotu debesu aleju, kuru papildinās gaismas un skaņu efekti, un kas atspoguļos to brīdi, kad radās Latvija. Savukārt novembris ir tradicionālais zvaigžņu lietu laiks, taču miglas un mākoņu dēļ zvaigžņu lietu gandrīz nekad nav redzams. “Alejas izveidošana būs simtgades svinību pēdējais akcents,” saka Kambars.

Publicitātes foto

Jau vēstīts, ka notiek aktīva gatavošanās Latvijas simtgades svinībām, kuru ietvaros gaidāmi dažādi interesanti pasākumi, kurus ir vērts apmeklēt.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl portālā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:18

Jaunākās diskusijas