VIDEO: Kurzemē novērota viena no retākajām dabas parādībām

Baiba Puriņa 31.maijs 2020, 14:41
 
Ekrānuzņēmums no Facebook/Veneta Juzupa
Latvijas Televīzijas laika ziņu diktors Toms Bricis dalījies ar aculiecinieces video, kurā fiksēta viena no retākajām mākoņu formām.

Kā norāda Bricis, Priekules novada Kalētos 30. maijā novērota viena no retākajām mākoņu formām pasaulē - Kelvina-Helmholca mākoņi.

"Tie rodas, kad dažādos atmosfēras slāņos būtiski atšķiras vēja ātrums. Augstāk esošajā slānī vējš ir daudz spēcīgāks un burtiski parauj zemāk esošo mākoņu virsotnes un tās, iekļūstot ātrākajā gaisa plūsmā, virzās ātrāk par mākoņa lejas daļu. Rodas viļņveidīgi mākoņi," video redzamo skaidro Bricis.

Viņš norāda, ka Kelvina-Helmholca plūsma atmofērā veidojas biežāk, bet ne vienmēr ir makoņi, kas padara to redzamu. "Šādi mākoņi arī norāda uz lielu turbulenci, kas nozīmē, ka lidojot šādos apstākļos, būtu pamatīgas "gaisa bedres"," pauž Toms.

Jau vēstīts, ka šodien, spoži spīdot saulei, termometra stabiņš ēnā pakāpsies līdz +17..+21 grādam, pretvēja krastā - līdz +14..+16 grādiem.

Arī Rīgā maija pēdējā diennaktī gaidāms skaidrs laiks, ziemeļaustrumu vējš brāzmās pastiprināsies līdz 15 metriem sekundē. Gaisa temperatūra +12 grādi naktī un ap +20 grādiem pēcpusdienā.

Saules ultravioletā radiācija būs augsta. Cilvēki ar īpaši jutīgu ādu, neievērojot piesardzību, dienas vidū saulē var apdegt 15 minūtēs.

Nākamās nedēļas sākumā no ziemeļrietumiem Latvijas teritorijai atkal pietuvosies plašs anticiklons, informē Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Pirmdien vējš pakāpeniski pierims, dienas laikā vēl vietām gaidāmi nelieli īslaicīgi nokrišņi. Bet no otrdienas sāksies sauss laiks ar lēnu vēju.

Darba nedēļas vidū, anticiklona centram atradoties tieši virs Latvijas teritorijas, maksimālā gaisa temperatūra dienā sasniegs +19…+22 grādi, bet pastāv varbūtība, ka saulainos apstākļos termometra stabiņš tuvosies +25 grādu atzīmei. Arī naktis būs salīdzinoši siltas, minimālai temperatūrai nepazeminoties zem +7…+12 grādiem, un salnu iespējamība ir ļoti zema.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:18

Jaunākās diskusijas