Māmiņas stāsts par ugunsgrēku: Ja meita nebūtu atnākusi ātrāk, manis te nebūtu

tautaruna.lv 9.aprīlis 2019, 18:30
 
f64
Vineta Tetere no Liepājas nevarēja iedomāties, ka ikdienā tik drošajā dzīvoklī varētu izcelties ugunsgrēks. Taču tas notika, un par lielu pārsteigumu – vannasistabā un ne viņas pašas vainas dēļ. Pie vainas bija īssavienojums, kas radies piemājas veikto remontdarbu dēļ, ko veica sertificēti profesionāļi.

Nelaime piezagās īpašā dienā - 1. septembrī. Kad bērni bija aizvesti uz skolu, vīrs darbā, Vinetai beidzot bija mirklis atelpai un viņa devās uz guļamistabu palasīt grāmatu un nedaudz nosnausties. Meita no skolas pārradās agrāk un tieši mirklī, kad bija radies īssavienojums.

“Meita ienāk istabā un saka - mammu, koridorā ir dūmi! Es nesapratu, no kā tie dūmi varēja rasties. Izrādās, ka vannasistabā no īssavienojuma bija aizdedzies kontaktligzdā iespraustas veļas mašīnas vads,” stāsta Vineta Tetere.

Šoka stāvoklī Vineta apjuka un nezināja kā rīkoties. Viņai likās, ka ugunsgrēks dzīvoklī, turklāt vannasistabā - tas nav iespējams. Instinkta vadīta Vineta zvanīja nevis ugunsdzēsējiem, bet vīram. “Es priecājos, ka vīrs man noticēja brīdī, kad viņam zvanīju un teicu, ka man liekas, ka mājās ir ugunsgrēks. Man tiešām paveicās, ka viņš ne mirkli par mani nepasmējās, bet uzreiz pateica, kā rīkoties. Pati es tajā šoka stāvokli nezināju, ko darīt. Labi, ka man pietika prāta neatvērt vannasistabas durvis. Liesmas tad izplatītos vēl straujāk,” atzīst Vineta.

Vineta ar meitu nekavējoties pameta dzīvokli un izsauca ugunsdzēsējus. Dzīvoklī palika dokumenti, mantas, drēbes - visa iedzīve. Šoka stāvoklī Vineta nepaspēja pat apavus uzvilkt un abas ar meitu lietū gaidīja ierodamies palīdzību. Brīdī, kad abas atradās ārā, notika sprādziens pie mājas esošajā elektrības sadales skapī.

Dažu minūšu laikā vannasistaba bija pilnībā izdegusi, izkususi bija duškabīne un sadegusi sadzīves ķīmija un visas iekārtas, kas atradās vannasistabā. Vineta apgalvo, ka dzīvē nekad nevarēja iedomāties, ka vannasistabā var izcelties ugunsgrēks - tā ir vieta, kur it kā nekā viegli uzliesmojoša nav, kā arī netiek dedzinātas sveces vai kā citādi izmantots uguns.

“Ja es teiktu, ka tie ir tikai četri kvadrātmetri, kas izdega, tas būtu maz teikts, taču visi dzīvokļa 70m2 bija pilnībā neapdzīvojami - viss bija piekvēpis melns un mantas, tostarp bērnu drēbes bija sabojātas,” stāsta Vineta. Atgūšanās process ģimenei bija garš un sarežģīts, taču tuvāko cilvēku atbalsts un atbildība pret bērniem neļāva nolaist rokas, bet gan darīt visu, lai pēc iespējas ātrāk tiktu izremontēts dzīvoklis un ģimene ātrāk atgrieztos ikdienas ritmā.

“Ja meita tajā dienā nebūtu atnākusi mājās ātrāk un pamanījusi dūmus, manis šeit vairs nebūtu. Es izlasot grāmatu būtu aizmigusi un vairs nepamodusies,” secina Vineta.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:10

Jaunākās diskusijas