Trešdiena, 15.maijs

redeem Airita, Arita, Sofija, Taiga

arrow_right_alt Latvijā

Turpina risināt jautājumus par sen plānoto Varakļānu un Madonas novadu savienošanu

© Kaspars Krafts / F64

Saeimai skatot grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas paredz Varakļānu novada pievienošanu Madonas novadam, varētu tikt veiktas vēl atsevišķas izmaiņas administratīvi teritoriālajā iedalījumā, šodien pēc valdošās koalīcijas partiju sanāksmes pieļāva politiķi.

Sākotnēji Saeimā skatāmie likuma grozījumi paredzēja tikai vienu izmaiņu - sen plānoto Varakļānu un Madonas novadu savienošanu, taču gan valdošās koalīcijas, gan opozīcijas atsevišķi politiskie spēki ir izrādījuši vēlmi veikt daudz plašāku pēdējās administratīvi teritoriālās reformas pārskatīšanu, piemēram, atsakoties no valstspilsētu savienošanas ar tuvējiem novadiem un sadalot virkni pavisam nesen izveidoto novadu.

Saeima pagājušajā nedēļā minēto likumprojektu nodeva izskatīšanai komisijās. Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā to plānots sākt skatīt nākamnedēļ.

Vaicāta, vai otrajā lasījumā reformai varētu tikt piedāvātas plašākas izmaiņas, Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS), kura ir koalīcijas darba grupā, kas spriež par iespējamiem grozījumiem likumā, atbildēja, ka "kaut kādas izmaiņas būs".

Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu Varakļānu novada pašvaldībai konsultatīvos nolūkos līdz 2021.gada 1.oktobrim bija jāorganizē publiskā apspriešana par Varakļānu novada apvienošanos ar apkārtējiem novadiem administratīvi teritoriālās reformas mērķu sasniegšanai.

Organizētās aptaujas rezultāti parādīja, ka gadījumā, ja administratīvi teritoriālās reformas gaitā tiks lemts par Varakļānu novada apvienošanu, iedzīvotāju absolūtais vairākums vēlētos, lai tas būtu Madonas novads.

Varakļānu novads ir vienīgā pašvaldība, kuras apvienošana ar kādu no kaimiņu novadiem bija palicis neatrisināts jautājums.