Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā

Eiropas Komisija Latvijai nosūtījusi brīdinājuma vēstuli

© f64.lv, Kaspars Krafts

Eiropas Komisija (EK) savā jaunākajā ziņojumā par pārkāpuma lietām pret Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm iekļāvusi arī Latviju, aicinot mūsu valsti, Īriju un Franciju pareizi pārņemt nacionālajā tiesību sistēmā direktīvu par nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu, informē EK pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļa.

EK nolēma sākt pārkāpuma procedūru, nosūtot oficiāla paziņojuma vēstuli Īrijai un Francijai un papildu oficiāla paziņojuma vēstuli Latvijai, kas nepareizi transponējušas Ceturto un Piekto direktīvu par nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu.

Šīs dalībvalstis bija ziņojušas, ka ir pilnībā pārņēmušas direktīvu, tomēr EK ir konstatējusi vairākus gadījumus, kur direktīva valstu tiesību aktos ir transponēta nepareizi jeb neatbilstīgi.

EK norāda, ka minētā nepilnība cita starpā ietekmē svarīgus šo direktīvu aspektus, piemēram, Francijas gadījumā - nenodrošinot, lai valsts faktisko īpašnieku reģistrs - datubāze, kurā ir reģistrēti sabiedrību vai citu juridisku personu īpašnieki - būtu pilnīgs, proti, dažas juridiskas personas tajā nav iekļautas.

Savukārt Īrijas gadījumā kļūda attiecas uz pašreizējo sistēmu, kas negarantē, ka trastu faktisko īpašnieku reģistrā glabātā informācija ir atbilstīga un pilnīga un ka reģistra informācija ir piekļūstama. Kas attiecas uz Latviju, nepareizs transponējums jo īpaši ietekmējot finanšu ziņu vākšanas vienības (FIU) darbību, ierobežojot tās pienākumu apmainīties ar informāciju ar citām FIU.

EK uzsver, ka cīņā pret naudas atmazgāšanu un ar terorisma finansēšanu svarīgs līdzeklis ir nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas noteikumi.

EK skaidro, ka nesenie nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas skandāli liecina, ka vajadzīgi stingrāki Eiropas Savienības (ES) līmeņa noteikumi. Tāpat EK atzīmē, ka likumdošanas nepilnības vienā dalībvalstī ietekmē visu ES, tāpēc ES noteikumi būtu efektīvi jāīsteno un jāuzrauga, lai apkarotu noziedzību un aizsargātu mūsu finanšu sistēmu.

Īrijai, Francijai un Latvijai ir divi mēneši laika atbildēt un EK norādītos trūkumus novērst. Nesaņēmusi apmierinošu atbildi, EK var nolemt izdot argumentētu atzinumu.

Ar kārtējo lēmumu paketi pārkāpumu lietās EK tiesiski vēršas pret dalībvalstīm, kuras nav izpildījušas tām ar ES tiesību aktiem uzliktos pienākumus. Lēmumi aptver dažādas nozares un dažādas ES rīcībpolitikas jomas, un to mērķis ir nodrošināt ES tiesību aktu pareizu piemērošanu ES pilsoņu un uzņēmumu labā, norāda EK pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā.