Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā pagājušā nedēļā gandrīz trīskāršojusies elektrības cena

© pixabay.com

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga 2,9 reizes, aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Kompānijā norāda, ka elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā pieauga visos "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos, tostarp Baltijā elektroenerģijas cenai vienoti sasniedzot 78,65 eiro par megavatstundu (MWh). Tādējādi Igaunijā elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā palielinājās 2,8 reizes, bet Latvijā un Lietuvā - 2,9 reizes salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu.

"Latvenergo" pārstāvji atzīmē, ka straujš kāpums bija arī "Nord Pool" sistēmā, cenai pieaugot 2,1 reizi salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu un sasniedzot 55,01 eiro par MWh.

Pagājušajā pirmdienā, 15.aprīlī, Baltijas valstīs ikstundas elektroenerģijas cena naktī bija negatīva, taču sekoja cenu pieaugums. Vienlaikus elektroenerģijas vidējā cena Polijā pagājušajā nedēļā bija 92,56 eiro par MWh, Vācijā - 70,93 eiro par MWh, bet Austrijā elektroenerģijas cena bija vidēji 67,97 eiro par MWh.

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cenu kāpumu galvenokārt ietekmēja par 50% mazāka vēja izstrāde Ziemeļvalstīs. Papildus tam par 5% lielāku patēriņu salīdzinājumā ar nedēļu iepriekš veicināja par normu zemāka gaisa temperatūra.

Baltijas valstīs laika apstākļu ietekmē patērētās elektroenerģijas daudzums pieauga par 4%, tajā pašā laikā ražošanai samazinoties par 12%. Straujākais kritums bija vēja izstrādei - par 58% salīdzinājumā ar iepriekšējās nedēļas datiem, taču līdzīga tendence bija arī pārējiem atjaunojamajiem energoresursiem - ražošana saules un hidroelektrostacijās samazinājās par 12%.

"Nord Pool" biržas informācija liecina, ka Somijas-Igaunijas starpvalstu savienojuma "EstLink 2" remontdarbi ir pagarināti līdz šā gada 31.augustam. Tādējādi no kopējās Somijas-Igaunijas starpvalstu savienojumu uzstādītās jaudas - 1016 megavatiem (MW) - līdz augusta beigām būs pieejami tikai 358 MW ("EstLink 1"), kas būtiski ierobežo elektroenerģijas importa/eksporta iespējas starp Ziemeļvalstīm un Baltijas valstīm.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš pagājušajā nedēļā bija 8033 gigavatstundas (GWh), bet izstrādes apmēri veidoja 8298 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijā pagājušajā nedēļā pieauga par 4% un bija 506 GWh. Tostarp Latvijā patērētās elektroenerģijas apmērs samazinājās par 1% salīdzinājumā ar nedēļu iepriekš un bija 118 GWh. Igaunijā patēriņš kāpa par 11% - līdz 163 GWh, bet Lietuvā tika patērētas 225 GWh elektroenerģijas, kas ir pieaugums par 3% salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu.

Tajā pašā laikā elektroenerģijas izstrāde Baltijas valstīs samazinājās par 12%, un kopā tika saražotas 362 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrāde bija par 7% mazāka salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu, veidojot 161 GWh. Tikmēr Igaunijā izstrāde pieauga par 5% un sasniedza 76 GWh, bet Lietuvā elektroenerģijas ražošana saruka par 26% - līdz 125 GWh.

Pagājušajā nedēļā izstrādes apmērs pret patēriņu Latvijā bija 136%, Igaunijā - 46%, bet Lietuvā - 56%. Baltijas valstīs tika saražoti 71% no reģionā patērētās elektroenerģijas.