Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

VUGD skaidro: vai glābējiem aizliegts dzēst mājas, uz kurām ir saules paneļi?

© f64.lv, Ketija Keita Krastiņa

Ar “360TV ZIŅnešiem” sazinājās kāds satraukts skatītājs. Viņam bija saruna ar kādu ugunsdzēsēju, kurš bija atzinis, ka viņiem ir aizliegts dzēst mājas, uz kurām ir saules paneļi. Šāda ziņa, protams, varētu šokēt, tāpēc lūdza, lai Ziņneši noskaidro, kā tad īsti ir. Nav tā, ka nedzēsīs vispār, jo ugunsdzēsēju uzdevums ir nodzēst jebko, taču ar paneļiem tiešām ir daudz sarežģītāk, jo elektriskās strāvas trieciens jebkurā gadījumā ir nopietns apdraudējums.

Pagājušajā gadā glābēji saņēmuši trīs izsaukumus uz mājām, uz kuru jumtiem bija saules paneļi. Katrs no šiem gadījumiem bija atšķirīgs - līdz ar to nav izstrādāts viens konkrēts plāns, un ugunsdzēsēji situāciju izvērtē tikai uz vietas un tad arī domā, ko darīt.

Jānis Grīviņš, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāvis atklāj: “Sistēmas ir dažādas, viņās var būt uzstādīti akumulatori, ir sistēmas, kur ražošanu var atslēgt ar vienu pogu, bet reti kurai mājai Latvijā tā ir. Jādomā par cilvēku drošību, tāpēc paiet ilgāks laiks kamēr saprot darbības virzienu.”

Glābēji darbu padarīs, taču lielākas bažas radot pašu saimnieku bezatbildība. Saules paneļu ražotāji garantē to drošību, taču tikai tad, ja tos uzstāda sertificēti speciālisti. Visbiežāk ugunsgrēkos vainojams tieši fakts, ka paneļi salikti pašu spēkiem.

Arī apdrošinātājs daudz labvēlīgāk skatīsies uz jūsu īpašumu, ja tiks izmantoti kvalitatīvi materiāli un darbu veiks speciālisti. Pretējā gadījumā apdrošinātājs pat var atteikt. Vēl viens variants - ja māja ir apdrošināta, bet paši uzstādiet paneļus, līdzšinējā mājas apdrošināšana vairs var nebūt spēkā esoša.

Kā rīkoties situācijā, ja uguns nelaime tomēr piemeklē māju, kura aprīkota ar saules paneļiem, skaties video!