Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

Ugunsgrēka trauksmes sistēmas izveidei "Stūra mājā" nepieciešami 300 000 eiro

© Ketija Keita Krastiņa / F64

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) lūgs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD) pagarināt termiņu, līdz kuram "Stūra mājā" jāizveido ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēma, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.

Pēc viņa teiktā, virkne VUGD norādījumu, lai ēkā varētu turpināt uzturēt Okupācijas muzeja ekspozīciju, tiks izpildīta noteiktajā termiņā līdz 7. maijam, bet tiks lūgt pagarināt termiņu signalizācijas sistēmas izveidei visā ēkā.

Muzejs izmanto tikai nelielu daļu ēkas, bet 92% ēkas netiek apdzīvoti, norādīja Vārna. VNĪ šodien izlems, cik garu termiņa pagarinājumu lūgs, bet tas varētu būt līdz vienam gadam.

Signalizācijas izveides izmaksas varētu būt ap 300 000 eiro vai nedaudz vairāk, atzina Vārna. Precīza summa tiks noskaidrota iepirkumā.

Vārna uzsvēra, ka Latvijas Okupācijas muzeja darbība ēkā netiks pārtraukta.

LETA jau rakstīja, ka valdība konceptuāli kā variantu atbalstīja Kultūras ministrijas (KM) informatīvajā ziņojumā iekļauto scenāriju, kas paredz Tetera nama jeb "Stūra mājas" virzīšanu uz atsavināšanu un pārdošanu atklātā izsolē.

Ministri pauda cerību, ka valdības lēmums par "Stūra māja" atsavināšanu ļaus izvairīties no Okupācijas muzeja ekspozīcijas slēgšanas. Lai veiktu ārkārtas darbus un izveidotu signalizāciju, bija nepieciešams finansējums. Tagad VNĪ ieguldīs savus līdzekļus, kurus pēc tam uzņēmums cer atgūt "Stūra mājas" atsavināšanas procesā.

"Stūra māja" ir septiņu stāvu mūra ēka ar veikala telpām pirmajā stāvā, kas celta 1912.gadā pēc arhitekta Aleksandra Vanaga izstrādāta projekta. Laika posmā no 1944.gada līdz 1991.gadam "Stūra mājā" atradās Latvijas PSR Valsts drošības komiteja.