Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas: pie vēstniecības Rīgā veidojusies rinda

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Šodien interese par nobalsošanu Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās Rīgā ir augstāka nekā iepriekšējās balsošanas dienās un pie Baltkrievijas vēstniecības Rīgā ir izveidojusies rinda.

Pašlaik precīzu informāciju par nobalsojušo skaitu vēstniecībā vēl neatklāja, tomēr interese esot lielāka nekā iepriekšējā balsošanā. Pie vēstniecības veidojas rinda, taču visi vēlētāji tiekot apkalpoti un cilvēki esot labvēlīgi noskaņoti. Starpgadījumi vēstniecības iecirknī neesot reģistrēti.

Darbs izbraukuma vēlēšanās Ventspilī jau ir noslēdzies, taču pašlaik netiek atklāts, cik Baltkrievijas pilsoņu tajās ir piedalījušies. Informācija par balsotājiem Ventspilī un Liepājā tiks apkopota pēc iecirkņa slēgšanas Rīgā.

Rīgā un Daugavpilī iepriekšējā nobalsošana Baltkrievijas prezidenta vēlēšanā bija iespējama no 4. līdz 8.augustam.

Jau ziņots, ka Latvijā dzīvojošie Baltkrievijas pilsoņi šodien var piedalīties kaimiņvalsts prezidenta vēlēšanās, no plkst.8 līdz plkst.20 dodoties balsot uz iecirkņiem Rīgā vai Daugavpilī, bet Liepājā un Ventspilī nodrošināta izbraukuma balsošana.

Rīgā vēlēšanu iecirknis izvietots Baltkrievijas vēstniecībā, bet Daugavpilī - Baltkrievijas ģenerālkonsulātā. Ģenerālkonsula pienākumu izpildītāja un Daugavpils vēlēšanu iecirkņa priekšsēdētāja Jevgēnija Bortkeviča aģentūrai LETA atklāja, ka darbu iecirknis sācis veiksmīgi, un interese no vēlētājiem ir.

Ventspilī izbraukuma balsošana notika no plkst.10 līdz 12 baltkrievu biedrības telpās, bet Liepājā baltkrievu biedrībā izbraukuma balsošana organizēta laikā no plkst.14 līdz 16. Šajās pilsētās var balsot tie Baltkrievijas pilsoņi, kuriem nav iespējams izdarīt savu izvēli Rīgā.

LETA jau vēstīja, ka Baltkrievijā otrdien, 4.augustā sākās iepriekšējā balsošana prezidenta vēlēšanās, kurās pašreizējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko kandidēs uz sesto pilnvaru termiņu.

65 gadus vecais Lukašenko, kurš atrodas pie varas Baltkrievijā kopš 1994.gada un izveidojis tur autoritāru režīmu, ir panācis, ka viņa galvenajiem konkurentiem aizliegts kandidēt 9.augustā gaidāmajās vēlēšanās.

Vēlēšanās viņa galvenā konkurente būs 37 gadus vecā Svetlana Tihanovska, kura kandidē sava aizturētā vīra blogera Sergeja Tihanovska vietā.

Baltkrievijas Centrālā vēlēšanu komisija 4.augustā paziņoja, ka aptuveni septiņiem miljoniem balsstiesīgo vēlētāju būs iespējams nobalsot 5767 vēlēšanu iecirkņos sabiedriskās vietās, tostarp medicīnas iestādēs un armijas kazarmās un 44 vēlēšanu iecirkņos ārvalstīs.