Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Ja klātienes mācības neizraisīs jaunu Covid-19 vilni, ierobežojumus mīkstinās vēl, sola Viņķele

© Lauris Vīksne/F64

Valdība turpinās pakāpeniski mīkstināt Covid-19 ierobežošanas pasākumus, nākamnedēļ Veselības ministrija piedāvās lemt par mazākiem ierobežojumiem sabiedriskās ēdināšanas sektorā, bet, ja skolas gaitu atsākšanās neizraisīs otru Covid-19 vilni, septembra vidū varētu mazināt arī pulcēšanās ierobežojumus, Latvijas Radio pastāstīja Veselības ministre Ilze Viņķele.

Viņa skaidroja, ka ar ierobežojumu atvieglošanu mēs mēģinām pielāgoties tam, ka Covid-19 ir un piesardzības pasākumiem un izmaiņām dzīvē jābūt, bet mēģinām to darīt saudzīgi, lai tas pēc iespējas netraucē cilvēku dzīvi.

Pašlaik Latvijā saslimstības rādītājs 14 dienās uz 100 000 cilvēku ir 2,6, bet Eiropā par drošām atzītas valstis ar rādītāju līdz 16.
Ja šie cipari nemainīsies, Veselības ministrija nākamnedēļ piedāvās atvieglot ierobežojumus ēdināšanas sektora, atgriežoties pie situācijas pirms Covid-19 uzliesmojumiem, kas bija saistīti ar restorānu un izklaides vietu apmeklējumu, atklāja ministre.

VM piedāvās atkal atļaut restorānu un kafejnīcu darbību līdz pulksten 2 naktī, nevis līdz pusnaktij, kā tas ir pašlaik. Iekštelpās pie galda plāno atļaut sēdēt 8, nevis 4 cilvēkiem, bet ārā iecerēts atcelt cilvēku skaita ierobežojumu pie galda.

Iekštelpās varētu ļaut pulcēties līdz 1000 cilvēku pašreizējo 500 vietā, ievērojot prasību nodrošināt 3 kvadrātmetru lielu platību uz vienu apmeklētāju un 1,5 metra distanci.

Savukārt, ja pēc klātienes mācību atsākšanas situācija nepasliktināsies, varētu lemt par pulcēšanas ierobežojumu mīkstināšanu.
Septembrī iekštelpās varētu ļaut pulcēties līdz 5000, ievērojot 3 kvadrātmetrus uz cilvēku un dalot apmeklētājus sektoros pa 500 cilvēkiem sektorā, informēja Viņķele.

Savukārt, ja tiks reģistrēti jauni uzliesmojumi, ar ierobežojumiem “pakāpsimies atpakaļ, tāda būs realitāte, kamēr nebūs vakcīnas”, atzina ministre.

Viņa skaidroja, ka pašlaik nav citas izejas, kā vien mīkstināt ierobežojumus, jo “mēs redzam, kas notiek, ja ilgstoši saglabā ierobežojumu, pat disciplinētajā Vācijā notiek protestu demonstrācijas, ir cilvēku nogurums un nespēja koncentrēties un līdzdarboties” ierobežojumu ievērošanā.

Taču valdība būs gatava nepieciešamības gadījumā atgriezties pie ierobežojumiem, uzsvēra Viņķele.

Gatavojoties iespējamam otrajam Covid-19 vilnim, Veselības ministrija arī sagatavo ārstniecības iestādes, gatavojas nodalīt pacientu plūsmu, palīdzot reģionālajām slimnīcām sagatavoties, bet koncentrējoties uz to, ka Covid-19 specifiski ārstē Latvijas Infektoloģijas centrā, stāstīja Viņķele.

VM arī strādā pie tā, lai kopīgajā Eiropas Komisijas iepirkumā iegādātos vakcīnas pret Covid-19, kad tās būs pieejamas, un ja tas nebūs Latvijas interesēm atbilstoši, varētu pieteikties iegādāties vakcīnas kā viena valsts atsevišķi.

Tāpat ir sāktas sarunas ar farmācijas kompāniju, kuras zāles atzītas par efektīvām cīņai ar Covid-19, un lai gan zāles cenas vēl pat nav zināmas, Latvija pieteikusies rindā uz noteiktu apjomu, atklāja ministre.

Avots: Portāls lsm.lv