Šogad sauļojamies, pērn - šķūrējām sniegu

Portāls nra.lv 9.maijs 2018, 14:16
 
f64
Lai gan jau šonedēļ vietām Latvijā jau ir sākusies meteoroloģiskā vasara, pērn ap šo laiku Kurzeme grima pamatīgā sniega kārtā.

meteorologs Jānis Trallis sociālajos tīklos dalījies ar attēlu, kurā redzams, ka pagājušajā gadā maija sākums ir bijis diametrāli pretējs tam, kādu varam baudīt šogad.

facebook

Vietām Latvijā jau 7. maijā ir iestājusies meteoroloģiskā vasara, lai gan parasti tā sākas krietni vēlāk, proti, 19.jūnijā. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati liecina, ka vasara ierasti sākas jūnija pirmajā pusē no valsts dienvidaustrumiem, bet Ziemeļkurzemes piekrastē tā iestājas tikai jūlija pirmajās dienā. Par meteoroloģisko vasaru Latvijā dēvē periodu, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra ir vismaz +15 grādu. 7. maijs vairākās novērojumu stacijās provizoriski bija šī perioda pirmā diennakts un 7.maijs par meteoroloģiskās vasaras pirmo dienu būs kļuvis gan Rīgas centrā, gan Dobelē un Jēkabpilī.

Vēl vairākās pilsētās meteoroloģiskā vasara provizoriski sākusies 8.maijā.

Ziņu aģentūra LETA vesta, ka meteoroloģiskās vasaras ilgums Latvijā ir ļoti svārstīgs, piemēram, 1976. un 1978.gadā vasarai atbilstošs siltums valstī kopumā bija tikai 16-18 dienas, bet 2002. gada karstā vasara ilga 107 dienas - no 27.maija līdz 10. septembrim. Salīdzinot datus par atsevišķām novērojumu stacijām, vasaras garuma atšķirības ir vēl lielākas.

Saskaņā ar datiem, kas apkopoti par laikapstākļiem līdz 2014. gadam, līdz šim agrākais meteoroloģiskās vasarassākums Latvijā bija 16.maijs 2013. un 1979.gadā, bet vēlākais - 24. jūlijs 1996. gadā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Vakar, 23:10

Jaunākās diskusijas