Pavērsiens lietā par vīrieša nāvi Salaspilī, kur viņš tika aprakts dzīvs

tautaruna.lv 30.marts 2023, 7:00
 
Jānis Saliņš/F64
Nelaiķa Riharda Katena ģimene pagājušajā nedēļā sēdēja tiesas sēdē, kur beidzot tika nolasīts vairāk nekā četrus gadus gaidīts spriedums. Māte Edīte cīnījās par to, lai dēla darba devēji – uzņēmuma “Ceļu pārvalde” vadītāji – atzītu savu vainu notikušajā. Jaunais vīrietis raka tranšeju Salaspilī, līdz zemes nogruvums apraka viņu dzīvu, vēsta “Degpunktā”.

Pirms vairākiem gadiem Salaspilī gāja bojā 24 gadus vecs vīrietis vārdā Rihards Katens. Viņš tikai otro dienu bija darbinieks uzņēmumā “Ceļu pārvalde”, kas veic ūdensvadu un kanalizācijas tīklu projektēšanu un izbūvi. Rihardu tranšejas rakšanas laikā nogalināja zemes nogruvums.

Tranšejas sešu metru dziļumā liktenīgajā dienā raka divi strādnieki - otrs bija Aleksejs, kas arī tika aprakts dzīvs, bet Riharda kolēģa dzīvību izdevās izglābt.

Valsts darba inspekcija pēcāk izmeklēšanā noskaidroja, ka izvietotais stiprinājums nosedza vien trešo daļu grunts sienas. Cilvēkus bedrē nedrīkstēja laist, bet iznāca tā, ka Riharda mazā meita Sofija tagad aug bez tēva.

Bojā gājušā vīrieša māte un citi radinieki izlēma, ka nepadosies ilgo un grūto tiesas procesu priekšā un, par spīti nievājošai attieksmei no lielā uzņēmuma, panāks taisnīgu spriedumu. “Ceļu pārvalde” negribēja sadarboties.

Riharda bērnības draudzene Kristīne stāsta, ka Riharda mamma pēc notikušā ar advoāktu vienojās uzrakstīja vēstuli “Ceļu pārvaldei” ar lūgumu tikties un cilvēcīgi izrunāt notikušā apstākļus, bet jo Riharda mammai pēc notikušā bija emocināli smagi, kur nu vēl domāt par tiesāšanos. Taču “Ceļu pārvalde” Riharda mammai vēstulēs esot draudējusi, ja viņa turpināšot šādā garā, uzņēmums pierādīs, ka dēls notikušajā pats bijis vainīgs un Riharda meitai būšot jāatgriež 6000 eiro apdrošināšanas atlīdzība.

Pēc nejaukās vēstules kriminālizmeklēšana ieilga un pirmstiesas process vilkās gadiem ilgi. Tagad Rīgas rajona tiesa ir nākusi klajā ar jaunumiem, kas ģimenei nozīmējot daudz. Divi no četriem apsūdzētajiem ir atzīti par vainīgiem.

Taujāti kādu rezultātu ģimene gribētu sasniegt, Kristīne atbild konkrēti. Galvenokārt radiniekiem ir svarīgi panākt pretimnākošu attieksmi par traģēdiju, kas negaidīti piemeklēja ģimeni. “Riharda mammas lielākā vēlme ir, lai “Ceļu pārvalde” atbild par darbiniekiem, viņu drošību un ar cieņu izturas pret bojā gājušā tuviniekiem,” viņa sacīja.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:10

Jaunākās diskusijas