Jaunā māmiņa atklāj, kā no Latvijas valsts izkrāpusi tūkstošiem eiro

tautaruna.lv 6.septembris 2022, 7:00
 
f64.lv, Oksana Džadana
Vairākas sievietes, izmantojot blēdīgas grāmatvedes pakalpojumus, fiktīvi nodarbinātas, tādējādi izkrāpušas no valsts daudzus tūkstošus eiro, ko saņēmušas pabalstos, kas viņām nepienākas. Viena no māmiņām-krāpniecēm raidījumam “Bez Tabu” stāsta par krāpniecisko shēmu.

Raidījums uzklausīja sievieti, kura vēlas palikt anonīma. Kad iesaistījās krāpnieciskajā shēmā, viņa strādāja valsts uzņēmumā, saņēma ne to mazāko algu un nebija vienīgā pelnītāja ģimenē, bet, gaidot bērna nākšanu pasaulē, pirms došanās bērna kopšanas atvaļinājumā vēlējās saraust vairāk naudas. Vienojās ar negodīgu grāmatvedi, kas par samaksu grūtnieci pierakstīja darbā divās fiktīvās firmās. Fiktīvi nodarbinātajai tika norādīta fiktīva alga. Par viltus darbinieci netika maksāti nodokļi. Iesaistoties šajā afērā, māmiņa-krāpniece izkrāpa maksimumu: maternitātes pabalstu, vecāku pabalstu jeb māmiņalgu, kā arī bezdarbnieka pabalstu, kopā ap 12 tūkstošiem eiro.

"Protams, es apzinājos, ko daru. Par to, ko izdarīju, tieku tiesāta, esmu apsūdzēta par finanšu izkrāpšanu no valsts. Zināju konkrētu grāmatvedi, kura piedāvā šo pakalpojumu. Par viņas pakalpojumu samaksāju 1,2 tūkstošus eiro. Viņa panāca, ka fiktīvi nodarbina, fiktīvi maksā algu, bet rezultātā mēs saņēmām reālu naudu, kad Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) izmaksā pabalstus."

Uzklausītā sieviete stāstīja, ka nebaidījās krāpties un tik pieķerta, jo “apkārt tobrīd bija pozitīvi piemēri - nesodīti, viss bija izgājis cauri. Krāpšanos ar pabalstiem gan konstatēja VSAA, vēlāk, izmeklētājiem savācot pierādījumus, tika uzsākts kriminālpocess, un tiesas priekšā stājās pat vairākas māmiņas-krāpnieces. Noziedzīgajās darbībās pieķerta arī grāmatvede.

Konkrētajā kriminālprocesā, kurā iesaistīta sieviete, kura par krāpniecību stāstīja “Bez Tabu”, divas citas māmiņas-krāpnieces atmaksājušas valstij nozagto naudu. Vienai kā sods piespriests piespiedu darbs, otrai - liels naudas sods. Vēl viena apsūdzētā savu vainu neatzīst, tāpēc turpinās pierādījumu vākšana. Savukārt konkrētā sieviete, kura vaļsirdīgi stāstīja raidījumam par krāpniecību, izlīgusi ar VSAA: atmaksājusi valstij izkrāptos 12 tūkstošus eiro, kā arī publiski izstāstīja par afēru. Publiskā grēksūdze ir viena no izpildāmajiem uzdevumiem, ko tiesa vērtēs kā vainu mīkstinošu apstākli.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:16

Jaunākās diskusijas