VIDEO: Latvijas iedzīvotājas stāsta, kā iekritušas krāpnieces nagos

tautaruna.lv 26.aprīlis 2021, 13:09
 
f64.lv, Vladislavs Proškins
“Gribējām ietaupīt, bet tagad maksāsim dubultā” – saka cietušie, kas nesen kļuvuši par kādas krāpnieces upuriem, pie kuras vēlme iegādāties lētāk bērnu autiņbiksītes, radījusi tikai zaudējumus, vēsta “Degpunktā”.
Kāda bērnu autiņbiksīšu tirgotāja “Facebook” sociālajā tīklā mēnešiem ilgi pievilināja upurus, piedāvājot tiem it kā izdevīgu darījumu, proti, par nelielu naudu, solot preces ar labu kvalitāti.

Krāpšanas metode bija sekojoša, - potenciālais pircējs noskata preci, sarakstās ar pārdevēju, vienojas par autiņbiksīšu izmēriem un daudzumu, bet tālāk tirgotāja saka, ka preci sūtīšot ar “Omnivas” vai “DPD” piegādes palīdzību, iepakojumus likšot pakomatā. Pircēji neko ļaunu nenojauta, jo saņemt preci tuvākajā pakomātā nākošajā vai tajā pat dienā ir ērti. Turklāt šāda veida piegāde ir pamatota, ņemot vērā valstī noteiktos ierobežojumus. Sludinājumu pamanīja arī Ilona un Iļģuciema.

“Protams, man gribējās iegādāties “pamperus” lētāk, kā jau visiem. Veicu pasūtījumu, pēc kāda laika es pieprasīju izsūtīt kodu, lai sekotu preču piegādes statusam. Protams, viņa sāka atrunāties, teica ka prece ir izsūtīta. Es viņai teicu, ja izsūtīts ir, tad laikam nav arī problēmu izsūtīt kodu. Pēc pāris dienām viņas profils pēķšni pazūd,” stāsta Ilona.

Viņa turpina, ka aizdomas nekas neraisīja. “Viņa sarunājās kā normāla pārdēvēja. Es veicu gandrīz četrdesmit eiro vērtu pastūtījumu, viņa man solīja uzdāvināt vēl divas salvešu paciņas, neko aizdomīgu es nepamanīju. Mani nemulsināja piegāde ar “Omniva”, daži neuzticās, nepatīk, ka nevar saņemt sūtījumu klātienē. Mani tas nemulsināja, jo mūsdienas tehnoloģijas ļauj visu pasūtīt internetā. Tas mani nebiedēja,” stāsta sieviete.

Tā saucamais viens plus viens piedāvājums, proti, par viena iepakojuma cenu pircējam bija jāsaņem divus pakas, uzķērās arī rīdziniece Olga. Viņas ģimenē aug divi bērni un šis sludinājums viņai šķita ļoti izdevīgs.

“Man meitai mazāku izmēru vajadzēja - trijnieku, otram četrinieku. Es gribēju pasūtīt vairāk iepakojumus, jo es nekur veikalā nebiju redzējusi tik lielus. Viņa vēl dāvanas piedāvāja,” stāsta Olga.

Arī Olgas gadījumā pēc dažām dienām “laipnās” pārdēvējas profils tika dzēsts un iemaksātie piecdesmit astoņi eiro izkūpēja gaisā. Šādā veidā apkrāptu cilvēku skaits ir ievērojams, - ziņas par identiskajiem gadījumiem nāk no Raganas, Aizkraukles, Cēsīm, Liepājas, Jūrmalas un citām pilsētām. Lai arī savu profila vārdu, uzvārdu un fotogrāfiju krāpniece maina regulāri, tomēr visos gadījumos figurē viens un tas pants bankas konts ar saņēmēja rekvizītiem.

“Jelizaveta Seņina, personas kodu es nezināšu, jo es nejautāju, manā bankā tas nav obligāti. Pārskatīju uz Jelizavetas Seņinas kontu. Principā arī profilos vienmēr ir vārds Liza, vārds sakrīt ar saņēmēja vārdu, tāpēc nekādu aizdomu pat nebija,” stāsta Ilona.

Arī Olga apstiprina: “Jelizaveta Seņina, bankas konta numurs. Viss tas pats,” viņa saka.

Identisks vārds figurē arī citās sarakstēs, ko Degpunktā komandai atsūtījušas citas apkrāptas sievietes.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:56

Jaunākās diskusijas