UZMANIES! Atkal brīdina par viltus "finanšu speciālistiem"

Rita Lazda 5.marts 2020, 16:21
 
Rūta Kalmuka/ F654 Photo Agency
Šogad Valsts policijā Vidzemes reģiona pārvaldē ir saņemti vairāku personu iesniegumi par noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar piedāvājumiem ieguldīt naudas līdzekļus virtuālās interneta platformās, nolūkā gūt vieglu peļņu. Valsts policija atgādina iedzīvotājiem par pastāvošajiem riskiem, iesaistoties šaubīgos darījumos, un aicina izmantot tikai tādu uzņēmumu pakalpojumus, kas saņēmuši attiecīgu atļauju.

Vidzemes reģiona pārvaldē ir saņemti vairāki iesniegumi, kurus vieno līdzīgas noziedzīga nodarījuma pazīmes. Piemēram, potenciālais klients saņem no nezināmas personas telefona zvanu, kuras sevi iepazīstina kā dažādu uzņēmumu finanšu brokerus vai arī dažādu citu arodu "finanšu speciālistus", un visai uzstājīgā veidā aicina investēt finanšu līdzekļus dažādās virtuālās interneta platformās, uzsverot, ka tādā veidā klients gūs vieglu peļņu.

Pēc vairākkārtējas saziņas daļa uzrunāto personu piekrīt darījumu veikšanai. Tad zvanītāji detalizēti skaidro, kādā veidā notiks darījumi, norādot, ka darījumu veikšanai ir izveidota interneta vides vietne, kurā būs redzami gan klienta veiktie darījumi, gan jau ieguldītā nauda, gan gūtā peļņa. Personas, uzticoties pakalpojumu piedāvātājiem, pārskaita naudu. Pēc naudas pārskaitīšanas personām maldīgi ir iespēja redzēt pārskaitījuma summu vietnē. Turpmāk zvanītāji aicina nepārtraukti palielināt ieguldītos naudas līdzekļus, solot, un, it kā vietnē uzrādot, lielus peļņas procentus, taču brīdī, kad ieguldījušās personas vēlas savus naudas līdzekļus izņemt, tas nav iespējams, pakalpojumu sniedzēji vairs nav sasniedzami.

Valsts policija aicina iedzīvotājus neiesaistīties darījumos ar neskaidras izcelsmes uzņēmumiem, kas piedāvā šāda veida ieguldījumu pakalpojumus, kā arī nepārskaitīt naudas līdzekļus uz šo personu norēķinu kontiem. Tāpat Valsts policija aicina iedzīvotājus būt rūpīgiem, veicot finanšu darījumus, sargāt savu maksājumu karšu, i-banku un citu maksāšanas līdzekļu autorizācijas datus, lai tie nenonāk citu personu rīcībā, kā arī neizmantot nezināmas izcelsmes maksāšanas platformas.

Pirms iesaistīšanās šādos darījumos pārliecināties vai attiecīgais pakalpojuma sniedzējs ir tiesīgs piedāvāt ieguldījumu pakalpojumus Latvijā. Informācija par licencētajiem ieguldījumu pakalpojumu sniedzējiem Latvijā vai ieguldījumu pakalpojumu sniedzēji no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kam atļauts sniegt pakalpojumus Latvijā, ir pieejama Finanšu un kapitāl tirgus (FKTK) komisijas mājaslapā.

Policija aicina iedzīvotājus nebūt pārlieku uzticīgiem komunicējot ar nepazīstamiem cilvēkiem vai arī iepazīstoties sociālos tīklos ar virtuālajiem lietotājiem. Tāpat nevajadzētu nevienam izpaust savus personas datus, elektronisko maksāšanas līdzekļu (kredītkaršu) datus, tādējādi pasargājot sevi no riska kļūt par krāpniecības upuriem.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:06

Jaunākās diskusijas