Kā tas varēja notikt? Rīdziniece kļūst par pamatīgas krāpšanas upuri

tautaruna.lv 13.jūlijs 2019, 17:22
 
Reuters/Scanpix
Rīdziniece Linda ir kļuvusi par ātro kredītu upuri. Līdz šim pat nav spējusi iedomāties, ka nezināma persona, izmantojot tikai viņas personas kodu, var paņemt tūkstošiem eiro “ātros aizdevumus” vairākās firmās, vēstīja raidījums "Bez Tabu".
Linda pārsteigta, saņemot īsziņu no ātro aizdevumu sniedzēja, ka viņa nepilda savas saistības un neatdod parādu. Sazinoties ar kompāniju, noskaidro, ka kāda sieviete, norādot Lindas personas kodu, ir paņēmusi aizdevumu.

Linda sazinājusies ar citām kompānijām, kas izsniedz “ātros kredītus”, noskaidrojusi, ka viņai skaitās vairākus tūkstošus eiro lielas parādsaistības.

Savus personu apliecinošos dokumentus nekad nav pazaudējusi, ir neizpratnē, kā tas noticis? Kredīts nezināmai personai piešķirts desmit minūšu laikā vairākās kompānijās aprīļa beigās.

“Ātro aizdevumu” sniedzēji norāda, ka klienta personības apliecināšanai “ātro kredītu” kompānijām neesot obligāti jālūdz klientam uzrādīt pasi vai ID karti. Ministru Kabineta noteikumi to neparedzot. Kompānijas internetā klientiem liek aizpildīt pieteikumu, norādīt vien personas kodu un no sava konta pārskaitīt uzņēmumam vienu eiro centu, lai varētu identificēt klientu pēc bankas konta. Bankas pienākums, reģistrējot klientam kontu, pārbaudīt viņa identitāti. No šā maksājuma kreditors iegūst nepieciešamos klienta personas datus.

Persona, kas veica prasīto viena centa maksājumu SEB bankas internetbankā, norādījusi sava personas koda vietā Lindas. Kredīta sniedzēji identificē aizdevuma ņēmēju pēc personas koda.

AS “SEB banka” pārstāve skaidro, ja klients reģistrē jaunu kontu, tad vienmēr pārbauda personas identitāti, taču, veicot maksājumu, sistēma pieļaujot laukā, kur jānorāda uzņēmuma reģistrācijas numurs, ievadīt personas kodu. Uzņēmuma reģistrācijas numuru klienti ir tiesīgi mainīt. Sistēma pieļaujot, ka maksājuma procesā ir iespēja mainīt arī ievadīto personas kodu. Bankas pārstāve norāda, ka “ātro aizdevumu” sniedzējiem rūpīgāk jāpārliecinās par klienta identitāti, pirms piešķirt aizdevumu.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 6:42

Jaunākās diskusijas