Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

TP neatbalstīs lēmumprojektu par uzdevumu valdībai aizņemties finanšu līdzekļus

Tautas partija (TP) rīt neatbalstīs pārējo Saeimas koalīcijas partiju sagatavoto lēmumprojektu par uzdevumu Ministru kabinetam aizņemties finanšu līdzekļus no starptautiskajiem aizdevējiem, aģentūru LETA informēja TP valdes loceklis Māris Kučinskis.

Kučinskis uzskata, ka rīt ir iespējams pieņemt juridiski kvalitatīvu dokumentu un TP ir gatava uz kompromisiem, taču atzīst, ka tās sagatavotais likumprojekts ir daudz pilnvērtīgāks. "Mēs esam gatavi to uzlabot," uzsvēra Kučinskis.

Viņš uzskata, ka partijas "Jaunais laiks" (JL) paziņojumi, ka lēmumprojekts ir jāpieņem staigā, jo citādi nevarēs izmaksāt pensijas, ir demagoģija, jo pensiju izmaksai naudas pietiek. To esot apstiprinājis labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS). "Mēs neesam pret vienošanos, taču tai ir jābūt kvalitatīvai," uzsvēra Kučinskis.

Viņš arī norādīja, ka JL solījumi pēc lēmuma pieņemšanas atbalstīt likuma pieņemšanu nav kompromiss.

Rīt plkst.8 ir paredzēta TP frakcijas sēde, kurā tiks lemt par uzdevumu valdībai aizņemties līdzekļus no starptautiskajām finanšu institūcijām, taču TP noteikti nebalsošot par sagatavoto lēmumprojektu.

Vēlāk, plkst.8.15, ir paredzēta visu koalīcijas partiju kopsēde, bet plkst.8.45 - Saeimas ārkārtas sēde.

Kučinskis pauda neizpratni par pārējo koalīcijas partiju nostāju, jo, sagatavojot uzlaboto lēmumprojektu un pieprasījumu sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, TP deputātiem pat neesot ticis piedāvāts par to parakstīties.

Kā ziņots, JL ir gatavs izstrādāt un atbalstīt likumu par finanšu līdzekļu aizņemšanos no starptautiskajiem aizdevējiem. Taču tas var notikt tikai pēc Saeimas lēmuma pieņemšanas par pilnvarojumu Ministru kabinetam aizņemties finanšu līdzekļus starptautiskā aizņēmuma programmas ietvaros, aģentūrai LETA teica JL Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

Kā norādīja Zaķis, partija apzinās, ka ir nepieciešams pieņemt likumu, taču tā arī vēlas, lai no februāra pensionāriem varētu izmaksāt pensijas pilnā apmērā, tādēļ ir nepieciešams pieņemt ātru lēmumu. Savukārt pēc tam JL ir gatavs skatīt un atbalstīt likumu.

JL valde šodien arī nolēmusi, ka nākotnē jautājumos par finanšu līdzekļu aizņemšanos vai izlietošanu ir jāiesaista visas Saeimā pārstāvētās partijas.

"Mēs apzināmies, ka īpaši strīdīgi jautājumi ir jāizlemj kopīgi un turpmāk vajadzētu iesaistīt lemšanā visas frakcijas," sacīja Zaķis.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) šovakar ir uzrunājis vairākus Tautas partijas (TP) valdes locekļus un norādījis, ka pēc lēmuma pieņemšanas JL atbalstīs TP pozīciju, ka par minēto jautājumu ir nepieciešams speciāls likums.

Kā ziņots, Saeima rīt izskatīs lēmumprojektu par uzdevumu Ministru kabinetam aizņemties finanšu līdzekļus starptautiskā aizņēmuma programmas ietvaros.

Pirms Saeimas sēdes paredzēta koalīcijas partiju ārkārtas sēde, kurā partijas vēl mēģinās vienoties par atbalstu minētajam projektam. Līdz šim TP ir norādījusi, ka neatbalsta lēmumprojektu, bet gan savu sagatavoto likumprojektu, kuru uzskata par pilnīgāku.