Kā latviešu valodā, ienāca vārds "krievi". Vārda izcelsme. Etimoloģija.

DŽA

Baltu tautām, tas apzīmējums bija kriviču ciltīm, kuras, pirms vairāk, kā 1000 gadiem, apdzīvoja tagadējās Pleskavas un Polockas teritorijas. Vārdu "krievi", sāka lietot vēlāk. Tajos, sensenos laikos, krievi tika saukti par krieviņiem. Deminutivs, raksturīgs baltu tautām. Kriviči- krieviņi. Kopš tā laika, latviešu valodā, ir vārds "krievs".

Bet ir problēmas.  Krievu valodā jēdzieni "Rossija" un "russkije", ir vien 300 veci. Iepriekš bija Moskovija un mokšas, kuri runāja tjurku valodā. Lūk, cars Pēteris, nosauca Moskoviju par Rossiju un mokšas par "russkij'iem". Tad sāka veidoties mākslīga valoda vārdā "russkij jazik"- "krievu mēle".

Latviešu valodā ir problēma- mēs nevaram nodalīt krivičus, vēlāk mokšas no "russkijiem", jo mūsu valodā, vairāk, kā 1000 gadus, ir tikai vārds "krieviņi".

Latviski nav vārda Kijevskaja Rusj, ir Kijevas Krievzeme. Bet, tajā laikā, Moskovijas nebija kā tādas, bija kriviču/ krieviņu cilšu apdzīvoti kaimiņu reģioni. Sakot "Kijevas Krievzeme", sanāk Kijevas kriviču zeme. Bet kriviču tur nebija.

Lūk, tā ir problēma ar mūsu valodas etimoloģiju. Latviešu valodā nevar nodalīt tautas nosaukumu līdz Pētera laikam un, pēc tam, kad cars Pēteris teica- tagad šeit ir Rossija un jūs esat russkije. Angliski un vāciski vienkāršāk, viņu valodas etimoloģija balstās uz Pētera laikiem- Rosseja/ russkije. Viss skaidrs.

P.S. krievu valodā "russkij jazik", tiek saukts arī par "russkaja reč". Etimoloģija- vārds ir nācis no poļu valodas vārda "rzecz", kas nozīmē "lieta". Rzeczpospolita- kopēja lieta.

3.novembris 2023, 10:49 (3.novembris 2023, 11:32 - labots)
Pēteris Ūdris

Melu ziņa vai joks? Ko tur labot, pat Vikipēdijā ir vairāk patiesības. 

4.novembris 2023, 14:50
DŽA

Pēteri, tēmas vadlīnija- pirms 300 gadiem nebija jēdzienu Rossija, russkije un russkij jazik. Latviešu valodā ir tikai vārds "krievi", līdz ar to mēs nevaram nodalīt tos, kas tagadējās rietumkrievijas teritorijā dzīvoja senatnē, no tiem, kuri 18.gs sākumā, ieguva vārdu russkije. Ja vari oponēt, lūdzu. 

4.novembris 2023, 15:16
Ir tāds

Klau dārgais Dža jaunskung, ko darīt ar latviešiem? Līdz 19. gs. otrai pusei bija tikai kurzemnieki, vidzemnieki un rīdzenieki, tādus latviešus neviens nezināja. Ko nu? Ja tev nav skaidrs, ka pasaulē viss mainās un plūst. Šobrīd nav romiešu, bet no kurienes radušies itāļi? Ko darīt? Tev tie krievi un Krievija kā baļķis mugurpusē, spiež, bet ārā vilkt negribas, laikam patīk. Ja tu nezini, tad mūsdienu krievi ir daudzu slāvu cilšu apkopojums kuri krievu valodā ir apvienojušies zem krievu tautas vārda. Tas ko maina?  Kurš vairs Latvijā var pateikt kurš ir cēlies no līviem, kurš kuršiem, kurš vendiem, kurš latgaļiem, kuram klāt piejaukušies vācieši, zviedri, poļi utt. Tu to vari pateikt? Mēs šodien runājam par latviešu tautu ne ko citu. Vai līdz tam neesi aizdomājies? Līdz 1920. gadam vismaz juridiski pastāvēja Kurzemes hercogiste kura sevī ietvēra Kurzemi, Zemgali un Sēliju, tās pēdējais hercogs bija Nikolais II, viņa oficiālais tituls. Ko tagad darīsim. Ja tu kaut druscīt būtu objektīvs, tad atdzītu, ka līdz 1920. gadam Vidzeme un Kurzeme katra gāja savu attīstības ceļu. Ja tu paņemsi vēl 19. gs. baznīcas dziesmugrāmatas, tad tu redzēsi, ka ir Vidzemes un ir Kurzemes baznīcas. Tikai pēc 1920. gada veidojas mūsdienu vienotā Latvija. Pat, ja piekrīt tam ko tu saki, un zināma taisnība tev ir, to nenoliedzu. Tikai saki man kas mainās no tā ko tu apgalvo? Pirms 300. gadiem tā bija, un tālāk, kas tagad mainās? Vēsture ir vēsture, šodiena ir šodiena. Cik senā pagātnē ir iespējams atgriesties, ja tas vispār ir iespējams un ko tas dod? Ir skaidrs ko tu esi pateicis, tikai nav skaidrs ko tu ar to esi gribējis pateikt, kādi ir secinājumi, kā tas ietekmē šodienu. Reiz bija romieši, galli, skifi un vēl daudz citas tautas kuru šodien vairs nav, bet kuras ir asimelējušās citās tautās. Senatnē nebija ne tādi vācieši, bija ģermāņu ciltis, nebija angļi utt. Ko tad nu tagad darīsim? 

4.novembris 2023, 19:05
DŽA

Rīdzenieki? Ko, upē dzīvoja? Tu tak dārzenis esi. Tārps. 

4.novembris 2023, 20:08
Ir tāds

Džā tu esi nepārspējami burvīgs, būtu vēl meitene un gudrāks, tev vērtības nebūtu! Kāds sakars rīdzeniekam ar upi? Rīga ir Latvijas galvaspilsēta un tās iedzīvotāji ir rīdzenieki, tā pat kā Limbažos mītošie ir limbažnieki, Liepājā mītošie ir liepājnieki utt. Bet šķiet tev to nesaprast. Kāds te sakars ar upi?

4.novembris 2023, 20:22
V ilis Gutmanis

Ir tāds, ko jūs gribat no personāža kurš apgalvo ka var būt tikai divi viedokļi, viņa un nepareizais.

4.novembris 2023, 20:30
Ir tāds

Vili, bet jāpalīdz taču cilvēciņam kurš maldās trijās priedītēs. Iet uz vienu pusi, bāc, priede priekšā un ar galvu iekšā. Pagriežas pa 120 grādiem un atkal priede priekšā un atkal, bāc ar galvu iekšā un tā sākas Sansāras rats. 

4.novembris 2023, 20:35
V ilis Gutmanis

Kas zin varbūt tas viņam sagāda kaut kādu baudu sisties ar galvu. Kāda prieciņam taču dzīvē ir jābūt.

4.novembris 2023, 20:52
Ir tāds

Gudrs izklaidējas kā grib, Dža jaunskungs kā māk. Katram savs prieciņš!

4.novembris 2023, 20:58
DŽA

Bāzt pirkstu degunā,  tad dirsā, tad mutē? To tu sauc par "gudru" cilvēku izklaidi? Tak, nē, tā ir tava, pediņu izklaide. 

4.novembris 2023, 21:38
Ir tāds

Dža, cik tev var teikt, nebāz savus pirkstiņus 6 Kw transformātoros. Tas smagi atsaucas uz tavu veselību. Bāz tos kur citur, kur gribi, tu jau pats labāk zini kur tos jābāž. Gudri cilvēki savus pirkstus nebāž kur nevajag. Bet runa jau nav par to kur tu savus pirkstus bāz, jautājums ir par to, ka tu nespēj/ nevēlies atbildēt uz jautājumiem kuri tev ir neērti. Tas daudz ko pasaka par tevi. 

4.novembris 2023, 21:58
DŽA

Klau, tu maun to, ka gudri cilvēki pirkstus dirsā nebāž. Tad kamdēļ tu bāz? Jo negudrs esi.

5.novembris 2023, 20:49
V ilis Gutmanis

Patiešām smagas galvas traumas pēc sišanās ar galvu trijās priedēs. Žāl kokus.

5.novembris 2023, 22:08
DŽA

Z ilais, tas, ka tev ir smadzeņu nesaturēšana, ir zināms. Un, visas pārējās nesaturēšanas. To uzskatīji par iemeslu, lai par pediņu paliktu? Idiota gabal, daudziem mūsdienās ir grūti,  bet tak viņi tādēļ nesāk dirsā pisties? Tu, z ilais, esi pediņš ar lielo P :)

6.novembris 2023, 22:24
V ilis Gutmanis

Ak  dies ka ta nu noticies ka mūsu ''draudziņš'' tā uzbudinājies varbūt krāsa kaut kāda indīga bijusi vai vēl kas tā ietekmējis. Smieklīgi ka tādā stāvoklī tas ir vienīgais par ko šis personāžs var domāt, patiesi kas kuram sāp par to arī runā.

7.novembris 2023, 7:23
Ir tāds

Vili, neaizmirsti, ka rudens ir gadalaiks kad saasinās daudzas hroniskas slimības, toskait garīgās! Man brīžumis prātā nāk humors uz dzīves. Divi skolmeistari. -ōō! kā es tevi apskaužu, pie tevis mācās tik daudz skaistu meiteņu! - jā! Bet kā es apskaužu tevi, tev tik daudz skaistu zēnu! Toreiz tas bija labs humors, visi varēja kārtīgi izsmieties, bet šeit tas ir smags gadījums realitātē. 

7.novembris 2023, 9:24
DŽA

Viens dārzenis klārē, ka līdz 19.gs nebija latviešu. Principā tēma nav par latviešiem, bet par par vārdu "krievi". Bet, ok, par latviešiem- jau 13.gs sākumā, tagadējās Latvijas teritorijā dzīvojošo tautu, hronikās sauca par Letiem (tā joprojām daudzās valodās sauc latviešus). No 16.gs sākuma, mūsu valodā lietojām vārdu "Latvji". Un, jā- 19.gs nomainījās vārda galotne, bet ne tauta. Latviju, arī mūsdienās poētiski sauc par Latvi. Un mēs esam Latvju tauta! Tā kā, ir tāds, tavs ieraksts ir nonsenss.

Par latviešu valodu. Jau 13.gs beigās, saplūstot kuršu, sēļu, latgaļu un zemgaļu valodām, sāka veidoties viena, kopīga Letu valoda. 15.gs sākumā, latvju valoda, arī rakstība, bija izveidojusies. 16.gs tika iespiesta pirmā grāmata latvju valodā. 

7.novembris 2023, 11:58 (7.novembris 2023, 12:28 - labots)
Voldis Prancāns

DŽA. Letu, latgaļu tautas pēcteči sevi sauc par latviešiem (latvīšīm), savu zemi par Latgali, Latgolu, kaimiņus krivičus par krīviem. Kādam prūšu vadonim bija vārds Krīvs. Vācu krustnešu ordeņa mūks Duisburgas Petrs no pirksta izzīda prūšu "reliģiju", par kuras "pāvestu" nosauca šo Krīvu.

7.novembris 2023, 13:10
Voldis Prancāns

Protams, krievija nav Russia, jo rusi ir ukraiņi. Varam oficiāli pārdēvēt, izmantojot senākos vārdus Moskovija un moskaļi. Tas ir valdības ziņā.

 

7.novembris 2023, 13:17

Tavs ziņojums

 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 22:57

Jaunākās diskusijas