Prokremliskie žurnālisti Latvijā: Nikolajs Kabanovs

Tālavas Taurētājs

Līdz ar bēdīgi slavenā telekanāla “Doždj” slēgšanu, sabiedrībā ir aktualizējies jautājums, vai Latvijā varētu būt reģistrēti arī citi plašsaziņas līdzekļi, kuru darbība būtu pretrunā ar mūsu valsts drošības interesēm.

Lai ieviestu zināmu skaidrību šajā jautājumā, “Tālavas Taurētājs” ir apkopojis informāciju par vairākiem Latvijā mītošiem prokremliskajiem žurnālistiem, kuri, neskatoties uz savu pretvalstisko nostāju, turpina brīvi darboties žurnālistikā.

“Tālavas Taurētājs” aicina atbildīgās iestādes izvērtēt šo personu un plašsaziņas līdzekļu radīto kaitējumu Latvijas drošībai un pēc iespējas apturēt to darbību mūsu valsts teritorijā.

Nikolajs Kabanovs

Bijušais Saeimas deputāts Nikolajs Kabanovs (“PCTVL”, “Saskaņa”) ir uzskatāms par vienu no redzamākajiem un aktīvākajiem Latvijas krievvalodīgajiem žurnālistiem, kas joprojām turpina publicēties laikrakstā “Segodņa”.

Neskatoties uz to, ka N.Kabanovs nekad nav slēpis savu prokremlisko un pretvalstisko nostāju, nedz viņa, nedz viņa darba devēja SIA “Masu Mediju Grupa” (iepriekšējais nosaukums SIA “Media Nams Vesti”) darbības nav tikušas ierobežotas.

Kabanova amatpersonas deklarācija liecina, ka 2022.gadā viņš par pretvalstiskas propagandas izplatīšanu no abiem uzņēmumiem saņēmis honorāru aptuveni 3 000 eiro apmērā.

Papildus žurnālista darbam, Kabanovs sevi pieteicis arī vēsturnieka lomā. Sadarbojoties ar prokremlisko vēsturnieku fondu “Istoričeskaja Pamjat”, nopublicētas trīs bijušā parlamentārieša grāmatas: “Sekreti sovetskoj Latvii”, “Zapadņa” un “Missija v Moskve”.

Fonds “Istoričeskaja Pamjatj” tiek saistīts ar Krievijas Prezidenta administrācijas Starpreģionālo un kultūras sakaru ar ārvalstīm pārvaldi. Tā galvenais uzdevums ir veidot ietekmes aģentu tīklu un izplatīt Kremlim draudzīgu propagandu ārvalstīs. Fonds izveidots 2008.gadā un tam kā vienam retajiem ir tieša piekļuve PSRS VDK arhīva dokumentiem.

No internetā nopludinātās fonda atskaites par paveikto no 2008. līdz 2018.gadam izriet, ka tajā ir nodarbinātas 9 personas, tostarp no Latvijas par spiegošanu izraidītais Krievijas Ārējā izlūkošanas dienesta virsnieks Dmitrijs Jermolajevs, kā arī Latvijā par persona non grata atzītie pseidovēsturnieki Aleksandrs Djukovs un Vladimirs Simindejs.

Fonds saviem kuratoriem Kremlī ir atskaitījies arī par 11 NVO, tostarp agrāk Latvijā aktīvā “IMHOClub” izveidi. Kopumā fonda ietekmes aģentu tīklā ietilpst 124 vēsturnieki, žurnālisti un sabiedriskie aktīvisti, no kuriem 21 dzīvo Latvijā. Fonda īstenoto aktivitāšu vidū iekļautas arī iepriekšminēto Kabanova grāmatu prezentācijas.

N.Kabanova neslēptās aktivitātes vēstures jomā pievērsušas uzmanību arī Latvijas kaimiņu vidū. Piemēram, Igaunijas Iekšējās drošības dienesta ikgadējā pārskatā par 2017.gadu kā “klasisks Krievijas propagandas” piemērs minēta Kabanova publikācija laikrakstam “Segodņa”, kurā apgalvots, ka Baltijas valstu eksistence bijusi iespējama tikai pateicoties Krievijas “labajai gribai”.

Līdztekus grāmatu un publikāciju veidošanai, Kabanovs izcēlies arī kino propagandas nozarē. Viņš bijis iesaistīts divu dokumentālo filmu par Latvijas vēsturi veidošanā: “Ostland. Noč pod svastikoj” (2013) un “Nacizm po-pribaltijski” (2005). Abās filmās izkropļota Latvijas Otrā pasaules kara vēsture un apgalvots, ka mūsdienu Latvijā pēc būtības atdzimst nacisms.

Kabanovs savu pretvalstisko nostāju nav slēpis arī pildot Saeimas deputāta pienākumus. Tā, piemēram, 2003.gadā, Valsts prezidentes Vairas Vīķes Freibergas inaugurācijas ballē, “Segodņa” žurnālists tika pieķerts slaukām degunu Latvijas karogā. Pēcāk plašsaziņas līdzekļiem deputāts ņirgājoties taisnojās, ka viņa darbības tikušas pārprastas: “Situācija ir tāda, ka cilvēki nepareizi saprata manu rīcību, kas bija dziļu patriotisku jūtu vadīta – es skūpstīju karogu, kad pieņemšana bija beigusies.”

2012.gadā, atrodoties savā darbavietā, Saeimas Valstiskas audzināšanas apakškomisijas sēdē Kabanovs, iespējams, bija ieradies alkohola reibumā. Viens no Kabanova kolēģiem toreiz secināja, ka “redzējis, kā izskatās cilvēki alkohola reibumā, tāpēc viņš uzskata, ka Kabanovs bija dzēris”. Pats Kabanovs savu atrašanos “vīra dūšā”, protams, noliedza un skaidroja ar apmelošanu.

2013.gadā sabiedrības sašutumu izraisīja Kabanova nostāja Dziesmu un deju svētku jautājumā. Vienā no savām publikācijām laikrakstam “Segodņa” ar nosaukumu “Maksla vmesto masla” jeb “Māksla sviesta vietā” Kabanovs latviešu tautas nacionālos svētkus nodēvēja par “nacionālistisku manifestāciju”, savukārt koristus salīdzināja ar Waffen SS “muzikālo vadu”.

Raksts bija papildināts ar nacistiskās Vācijas propagandas cienīgu karikatūru, kurā redzams kā “latvju bāleliņš” kopā ar “zeltenīti” tautas tērpos dzied un danco uz baļķa, zem kura redzams saspiests vīrietis – krievs. Vēl jo vairāk “latvju bāleliņa” roka bija izstiepta Hitlera sveicienā. Diemžēl Kabanova rakstam pievienotā karikatūra interneta vidē nav atrodama.

Kabanova uzvedība nav mainījusies arī pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Šī gada maija beigās Latvijas televīzijas ekrānos tika pārraidīti kadri no Saeimas sēžu zāles, kuros acīgākie skatītāji pamanīja, ka “Segodņa” žurnālists Kabanovs sēdes laikā lasa vienu no Krievijas “Z propagandas” “Telegram” kanāliem “ANNA News”.

“ANNA News” ir uzskatāms par vienu no saturiski Ukrainai un Latvijai naidīgākajiem Krievijas propagandas avotiem. Kopš 2014.gada “ANNA News” aktīvi atbalsta Krievijas imperiālistiskā revanšisma un t.s. “Novorossijas” izveides ideju.

 

Vairāk: https://talavastauretajs.com/prokremliskie-zurnalisti-latvija-nikolajs-kabanovs/

9.decembris 2022, 13:25
Jelena Sergejeva

Tādus kā Kabanovs, Ždanoka, Elksniņš. Mamikins...ārā no Latvijas, lai nemaitā gaisu. 

10.decembris 2022, 2:54
Janis Bērziņš

Tādus kabanus ,cik ziny notiek mežacūku atšaušana ,un šim kroplim ir jāsēd cietumā,ar mantas konfikāciju lidz septitajam augumam ,ar izraidišanu no Latvijas,pec atsēdešanas,ar visiem radiem......

20.decembris 2022, 18:28
Livija Veise

Izrādās, ka mūsu drošības orgāni ir kurli un akli /vai draudzīgi  kabanoviem,u.c. kremļa līdzskrējējiem/, ja daudzu gadu gaitā nespēj neitralizēt valsts apdraudējumu. Cik droši mēs varam justies savā zemē??

22.decembris 2022, 10:39
Livija Veise

Izrādās, ka mūsu drošības orgāni ir kurli un akli /vai draudzīgi  kabanoviem,u.c. kremļa līdzskrējējiem/, ja daudzu gadu gaitā nespēj neitralizēt valsts apdraudējumu. Cik droši mēs varam justies savā zemē??

22.decembris 2022, 10:39
Jelena Sergejeva

Līvija... Stulbākais ir tas, ka visi to apzinās. Tad rodas jautājums, kam tie "orgāni" ir vajadzīgi. Parasti tādus kā nevajadzīgus likvidē, vai vienkārši kastrē. 

23.decembris 2022, 1:42
Zenija Upite

Jūs domājiet ka drošības komitejai   nav Kobanovi  iemaldījušies?Nebūsim naivi,tie ir visur ielīduši ,ar gādīgo Krievijas,,papuku,,

24.decembris 2022, 5:17
Marcis Dzelme

Un Latvija viss lielakais launums prokrieviska krievu mauka Tatjana Zdonaka un Kabanovs tikai viens nozeries alkans.

24.decembris 2022, 9:26
DŽA

marci, vislielākais ļaunums, jebkurai valstij, ir tādi pilsoņi, kā tu- spriest nespējīga biomasa, planktons. Tu, marci, pat neesi sapuvis dārzenis komposta kaudzē- tie, vismaz, nes kādu labumu. Nē, tu esi staigājošs dārzenis, kura vienīgā funkcija, ir ēst un dirst. Tu nespēj neko sabiedrībai dot, tātad, tu esi parazīts. Dārzenis parazīts  :)

24.decembris 2022, 13:22
Marcis Dzelme

Bet tu debilas Piderdrinkes labak Ziemssvetku vakara vareji pakluset,un tu pats esi viens un debils zemes planktons un nemaki neko citu, ka pat tupo abdirts citus un esi tikai viena un stulba aborta atlieka.

24.decembris 2022, 17:11
DŽA

marci, atkal apstiprināji to, ka dārzenis esi? Tā tik turpini, invalīd :)

24.decembris 2022, 18:13
ina

Dza, ja nebutu lasijusi tavus komentarus seit,  tad, Facebook skatoties uz tavam fotografijam, padomatu - normals cilveks,  bet pec komentaru palasisanas, ilgi petiju bildes un domaju - kada pasaule mes dzivojam ? Kadi fiziski un morali maniaki normalu cilveku izskata dzivo mums lidzas ? ieperkas kopa ar mums veikalos, brauc ar mums viena vilciena, autobusa, sez blakus sedekli lidmasina ? Skumjakais. ka tadus pratam neaptverami riebigus, rupjus, vajpratigus komentarus raksta lielakoties latviesi, viens no briesmigakajiem esi tu, ar it ka normala cilveka gimi pavisam parasta Facebook profile fotografijas...

25.decembris 2022, 17:00
Marcis Dzelme

Ej dirts debilas pederasts Piderdrinkers un tu esi tikai neta garigas un moralas kroplis un tikai palatu Tvaika iela 2 bez neta piesleguma!!!!

26.decembris 2022, 9:05
DŽA

marci, tu, brīnišķīgi skaisti, proti savu iekšējo pasauli vārdos ietērpt! Aš skaistums nāk no tavām iekšām! Raksti vēl! Ar talantu ir jādalās. Pasaulei tas ir jāredz! Poēt, neturi sveci zem pūra, neiznieko savu talantu! Izdod savus "kopotos rakstus", nu tos, kad ar sētas suni kopojies  :) 

 

27.decembris 2022, 17:36 (27.decembris 2022, 17:39 - labots)
Aleksandrs78

Krievs - pilsonis (īsts)
 22:38, 28. decembris 2022
Lieki ko taadu jautaat nekaunai un bleedei, kaada ir shii persona un kura ir tur kremlinu iestuteeta tikai deel izteikta pretlatviskuma paushanu un kremla politikas nereklameetu atbalstu. Ja buutu ieveerota Zeneevas konvenc. un DDD, tad tādu pretlatvisku personu simti tuukstoshi nevareetu buut Saeimaa, valdiibaa, pashvaldiibaas un vispaar terorizeet ar savu psrs urlu bandiitisko uzvediibu no tiem jau taa smagi cietusho Latvijas daudznacionaalo tautu veel veselus 30.gadus! Nodeveejus jaasoda un okupantus jaainternee -vieniigais taisniigais risinaajums!

Nezinītis no ārzemēm to jautā!?
 18:08, 28. decembris 2022
Boikota partija 14:02, 28. decembris 2022 Kādi ir latviešu drošības dienesti? ———————- kā, kādi nu vot musu ivan ivanics DD vada, musu pjotrs ivanic pretkorupcijas daļu a fedja ivanič robrzsargus un ļoņka ivanič armiju, a ko vis lab, viss ka musu psrs laikos i vel Saeima i ministru kab. tie pasi musu cilvek, kas netica,lai fakti parbauda!

28.decembris 2022, 23:15
Ruta Zorge

Jauks

28.decembris 2022, 23:26 (28.decembris 2022, 23:46 - labots)
Ulvis

Vai viņs neaizbēga no Latvijas vai arī es jaucu ar citu?

26.februāris 2023, 1:25
Aivars

Jauc gan...

26.februāris 2023, 10:57

Tavs ziņojums

 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 23:08

Jaunākās diskusijas