Lukašenko drīzumā atlaidīs visu valsti

Zintis Znotiņš

Jau ilgāku laiku notikumi Baltkrievijā bija nosacītā “0” punktā. Viss bez izmaiņām, protestētāji protestēja, tiesībsargājošo iestāžu darbinieki, akli pildot A.Lukašneko pavēles, izdzenāja un aizturēja protestētājus. Vienu brīdi jau šķita, ka šis noslēgtais aplis nekad nebeigsies, ja nu vienīgi protestētājiem dažādu iemeslu dēļ apniks protestēt. Par to, ka tiesībsargājošo iestāžu darbinieki vismaz pagaidām akli sekos A.Lukašenko, šaubu nebija nekādu, jo viņu sastrādātais jau ir pietiekams, lai režīma maiņas gadījumā viņi nevarētu attaisnot savu darbību ar to, ka akli pildījuši pavēles.

 

Šo lūzuma punktu, vismaz pagaidām tā izskatās, ir panākusi Svetlana Tihanovska, izvirzot "tautas ultimātu". Tautas ultimāta termiņš beidzās, A.Lukašenko turpināja iesākto kursu, un tamdēļ - "Šodien sākas tautas streiks," savā lietotnes "Telegram" kanālā paziņojusi Tihanovska. "Valsts rūpnīcu un uzņēmumu darbinieki, transportstrādnieki un kalnrači, skolotāji un studenti, kopš šī rīta sākuši streiku." 1

Par streika apjomu kopumā vēl pāragri runāt, to rādīs laiks, bet iezīmējas tendences, kuras parāda, ka S.Tihanovslas izvēlētā taktika var nest augļus, ja viņai piepulcēsies vairāk atbalstītāju, turklāt, būtiskās sfērās strādājošie.

Kāpēc tā, pavisam vienkārši. Tiesībsargājošo iestāžu darbinieku A.Lukašenko uzdevumu uzcītīgā pildīšana var novest pie tā, ka ne jau protestētāji paralizē Baltkrieviju, bet gan A.Lukašenko un tiesībsargājošo iestāžu darbinieki paralizē Baltkrieviju, jo sakarā ar veiktajām aizturēšanām nav, kas veic noteiktas funkcijas. Pirmie indikatori jau ir. Tā, turpinoties tautas protestiem un streikiem pret 26 gadus valdījušo Aleksandru Lukašenko, Baltkrievijas galvaspilsētā 27.oktobra rītā aizturēti vairāki ārsti no Republikāniskā zinātniski praktiskā centra "Kardioloģija", kā rezultātā bloķēts infarktu nodaļas darbs.2

A.Lukašenko jau pats arī turpina “pieliet eļļu ugunij”. Tā viņš 27.oktobrī ir aicinājis no skolām un augstskolām atskaitīt visus skolēnus un studentus, kuri piedalās protesta akcijās.3 Jāatzīmē, ka ne tikai skolēnus un studentus, bet arī skolotājus un pasniedzējus. Ja tā notiktos, tad vienā brīdī var rasties situācija, kad skolās un augstskolās vairs nav, kas māca, jo visi atbrīvoti.

Nevajadzētu domāt, ka šādi A.Lukašenko vēršas tikai pret skolēniem, studentiem un viņu mācību spēkiem. Šāda pieeja ir attiecībā uz visiem, kuri izsaka neapmierinātību. Šajā sakarā A.Lukašenko paziņoja: Tagad ir tāds mirklis, kad katram savā dzīvē ir jāizvēlas tas ceļš, pa kuru viņš turpmāk dosies. Lai izvēlas, kur vēlas un kā vēlas dzīvot.4

A.Lukašenko teiktajam var pat piekrist, īpaši, ja to attiecina arī uz viņu pašu.

Tagad nedaudz pamodelēsim situāciju, kā pamatdatus ņemot līdzšinējo pieredzi. Kā pēdējā un vislabāk pamanāmā – saistībā ar protestējošo mediķu aizturēšanu, kā rezultātā tika bloķēts infarktu nodaļas darbs.

Protams, ka nebūs tā, ka pilnībā visi uzdrīkstēsies paust protestu pret pastāvošo A.Lukašenko patvaļu. Bet, ja kaut nepilna puse no katras iestādes nodarbinātajiem izietu protestu akcijās, tad tas jau būtu vērā ņemams spēks.

Padomāsim, kādas sekas varētu iestāties, ja, piemēram, pirms darba protesta akcijā piedalītos vilcienu mašīnisti, sabiedriskā transporta vadītāji, medicīnas darbinieki? Visnotaļ pašsaprotami, ka tiesībsargājošo iestāžu darbinieki viņus aizturētu. Līdz ar to attiecīgajā diena ja ne apstātos, tad vismaz būtiski samazinātos vilciena pārvadājumu skaits (kā pasažieru tā kravu), būtiski samazinātos sabiedriskā transporta reisu skaits, kas radītu tālāku ietekmi uz citām sfērām arī. Par to, kas var notikt, ja netiek sniegta nepieciešamā medicīniskā palīdzība, – ikkatrs var iedomāties.

Tiesa, visās šajās akcijās vispirmām kārtām ciestu tieši vienkāršie Baltkrievijas iedzīvotāji, bet – diemžēl izskatās, ka cita ceļa nav. Tagad atliek tik panākt, ka ielās izietu vēl lielāka sabiedrības daļa un miermīlīgi pieprasītu A.Lukašenko atkāpšanos. Jācer, ka protestētājiem varētu pievienoties arī spēka struktūru pārstāvji, kas veicinātu iespējamību ātrāk panākt A.Lukašenko aiziešanu. Cita ceļa vairs nav. Cerēt, ka A.Lukašenko tik tiešām sāks domāt par Baltkrievijas tautu, ir visnotaļ naivi. Savukārt jebkuri citi varas pārņemšanas ceļi prasītu cilvēku upurus.

Tamdēļ – lai A.Lukašenko ātrāk pazustu, Baltkrievijas iedzīvotājiem atliek tikai paust savu attieksmi un iziet miermīlīgās protesta akcijās. Pārējo izdarīs pats A.Lukašenko.

1 https://www.tvnet.lv/7094366/tautas-ultimata-termins-beidzies-baltkrievija-sakas-streiki

2 https://www.delfi.lv/news/arzemes/pec-mediku-aizturesanas-minska-paralizets-kardiologijas-centra-nodalas-darbs.d?id=52600095

3 https://ria.ru/20201027/protest-1581756257.html

4 https://ria.ru/20201027/lukashenko-1581753024.html

16.novembris 2020, 9:07
Imants

Znotiņš radoši tulko Raiņa dzejolī "Prātīga rīcība" ietverto, lai nevien Viņķeļkariņiem "rovītē cepeši ož" - bet Znotiņiem - arīdzan. Re, ko nāksies maksāt Baltkrievijai par Baķkas:"Ne Covid, bet Melu Pandēmija! Lai aizvērtu skolas, ražotnes, sporzāles. Lai pēc - kļaņčītu no baņķieriem naudu uz % - visa atsākšanai!"

Ķihanovska no cietumnieka/vīra saņem regulu:"Žošče! Žošče nado! Makaronfrancija - par Praidu Minskā! Latvijas Ārlietu ministrs - lietpratīgi pierunā Kariņu un re - spiež Ķihanovskas roku asiņaino.

22.novembris 2020, 22:26

Tavs ziņojums

 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:10

Jaunākās diskusijas