Kremļa vēstniecība nāk palīgā: noderīgie idioti cieš zaudējumus „Piebaltijas” infokara frontē

Baiba Zīle

Latvija ir uzsākusi sparīgu cīņu pret  Kremļa izplatīto dezinformāciju. Par drošību un  veselīgu mediju vidi atbildīgās iestādes aktīvi strādā pie tā, lai mazinātu mediju manipulācijas ar sabiedrisko domu, īpaši gadījumos, kad ar melu palīdzību tiek sētas šaubas par valsts varas leģitimitāti. Pēdējā gada laikā Latvijas medijus pārraugošās iestādes, to skaitā NEPLP, veicot rūpīgu izpēti, ir pierādījušas atsevišķu KF mediju diskreditējošo darbību pret Latviju un spērušas atbilstošus soļus, mazinot attiecīgo mediju iespēju izplatīt nepatiesu informāciju un manipulēt ar sabiedrības apziņu.

Saskaņā ar Latvijas Republikas likumdošanu un atsaucoties uz starptautiskās sabiedrības normām, Latvijā tika veikti drošības pasākumi diskreditējošas informācijas izplatības ierobežošanas nolūkos, cenšoties mazinot konkrēto vietņu darbības negatīvo ietekmi Latvijā. Dažāda veida drošības pasākumi, sākot no administratīvajiem sodiem un beidzot ar retranslācijas aizliegumiem, tika veikti pret vairākiem medijiem, tai skaitā – Russia Today (RT), Sputnik, 1Baltijas kanāls un Rossija RTR.

Līdz ar to ir ļoti labi pamanāma panika Kremļa “dezinformācijas taurētāju” aprindās. Par to vien liecina tas, ka viens no Kremļa noderīgo idiotu populārākajiem vēstījumiem: “Baltijas valstu okupācija nenotika, tās PSRS pievienojās labprātīgi”, tiek izplatīts, izmantojot Krievijas diplomātiskos kanālus. Nav jau tā, ka tas nebūtu noticis iepriekš, taču parasti tie bija nevienam nezināmu ekspertu viedokļi, kas uzskatāmi  par „patiesiem”. Tagad laiki ir manījušies un Kremļa noderīgie idioti sāk zaudēt pozīcijas informācijas kara frontē. 

Tāpēc Kremļa meļiem palīgā nāk Krievijas vēstniecības Baltijas valstīs, kuras cenšas iet līdzi laikam un aktīvi publicē Kremļa vēstījumus sociālajos tīklos, pārrakstot vēsturi. Jāatzīst, ka nekādi Kremlim pozitīva diskusija gan zem ievietotajiem vēstījumiem neveidojas, jo lielākā daļa Latvijas sabiedrības tomēr neklusē un atbild tieši un konkrēti, pievienojot informācijas avotu, kas apgāž izplatītos melus. Krievijas vēstniecība Latvijā savā Twitter kontā turpina Kremlim lojālo mediju aizsākto informācijas kampaņu, kas ilgst teju 30 gadus, vai pat ilgāk, un izplata nu jau par tradīciju kļuvušo Baltijas “okupācijas” nebija tematiku un publicē vēstījumus par to, ka Latvija ir labprātīgi pievienojušās Padomju Savienībai. Tas, protams, ir jau sen pierādīts un starptautiski atzīsts fakts, ka PSRS okupēja Baltijas valstis un izvērsa represijas pret visiem, kas iebilda vai varēja iebilst. Simtiem tūkstošu Baltijas valstu iedzīvotāju tika nogalināti Staļina terora laikā, inteliģence vai jebkurš, kas varēja jebkādā veidā apdraudēt režīmu tika izsūtīti uz PSRS darba nometnēm kaut kur Krievijas plašumos, pamatā uz Sibīriju, pārējie tika mobilizēti, un liela daļa krita kara laukā, kurā tiem nebija jābūt. Turklāt apgalvojumus, ka viss notika ar labu domu un mērķi palīdzēt, zaudēja jēgu  jau tajā brīdī, kad tika izdota pavēle par izsūtīšanu, jo patiesībā pavēle par pretpadomju elementu izsūtīšanas operācijas izpildes kārtību no Baltijas valstīm tika izdota pirms paša okupācijas laika – līdz ar to Baltijas valstu piespiedu pievienošana PSRS sastāvam bija jau iepriekš plānots agresijas akts pret Baltiju.

Turklāt Krievijas vēstniecības publicētajā vēstījumā nav iekļauti atsevišķi fakti par to, kāda bija reālā vēlēšanu norise. Saskaņā ar publicētajiem datiem tā sauktajās “vēlēšanās” par pievienošanos PSRS, Padomju okupācijas vara  ļāva piedalīties tikai “pareizajam sarakstam”. Savukārt bildes, kas tiek izmantotas propagandas izplatīšanā, kur cilvēku pūļi labprātīgi devušies, nobalsot par pievienošanos, ir falšas jau pašos pamatos, jo vēlēšanas notika Sarkanās armijas uzraudzībā, draudot ar represijām pret katru, kurš nedosies vēlēt. Turklāt, rezultāti tika izziņoti vēl pirms vēlēšanu beigām, un vēstures liecībās pieejami dati, ka nobalsojušo skaits pārsniedz konkrētu reģionu iedzīvotāju balsstiesīgo skaitu. Kā piemēru minot, ka rezultātus Latvijas pilsētā Aucē, kur no 1700 balsstiesīgajiem bija nobalsojuši 1912 un diemžēl šī nav vienīga vieta Latvijā, kur tika novērota šāda tendence. No tā izriet, ka visi tā gribēja iestāties PSRS, ka dažiem pat ļāva nobalsot vairākas reizes? Redziet, balsošanā piedalījās arī jaunizceptie LPSR pilsoņi – okupācijas karaspēka laipnie karavīri! 

Šis traģiskais Latvijas, Lietuvas un Igaunijas laika posms ir atgādinājums visiem, par Padomju varas teroru un Krievijas vēstniecība Latvijā mēģinot noliegt jebko no tā visa, izrāda necieņu ne tikai Baltijas valstīm, bet visai starptautiskajai sabiedrībai. Tai pašā laikā arī Vācija varētu “lielām acīm” mēģināt pārliecināt visus par Hitlera labajiem nodomiem un Molotova – Ribentropa pakta “labajiem nodomiem”. Taču viņi tā nedara, Vācijai nav savu propagandas kanālu, kas izplatītu paziņojumus par vēstures parakstīšanu, Baltijas valstu komunistiem, kas uzbruka nabaga hitleriešiem un apvainoja izpalīdzīgos nacistus kara noziegumos. Tā vietā Vācija apzinās savu “netīro” pagātni, izsaka nožēlu un dzīvo šodienā.

Šoreiz nav runa par politiskās vai ekonomiskās iekārtas stabilitāti, bet gan par KF mūžīgajiem centieniem pārrakstīt visiem zināmus vēstures faktus un nespēju lūkoties nākotnē un veidot savu valsti par stabilu un neatkarīgu vietu.  Līdzīgu viedokli ir paudis arī Edgars Rinkēvičš – paužot žēlumu, ka vēstures un arī vēlēšanu falsifikācija ir dzīva arī mūsdienu Krievijā.

Izmantotie avoti: 

https://www.neplpadome.lv/lv/sakums/padome/padomes-sedes/sedes-sadalas/neplp-aizliedz-retranslet-%E2%80%9Crossija-rtr%E2%80%9D-latvijas-teritorija.html

https://www.neplpadome.lv/lv/sakums/padome/padomes-sedes/sedes-sadalas/neplp-soda-pbk-par-parkapumiem-zinu-raidijumos.html

https://www.neplpadome.lv/lv/sakums/padome/padomes-sedes/sedes-sadalas/neplp-es-sankciju-saraksta-ieklautais-kiselevs-faktisko-kontroli-par-rt-nodrosina-pateicoties.html

https://www.la.lv/1940-gada-14-julija-notiek-falsificetas-tautas-parlamenta-velesanas

https://neatkariga.nra.lv/izpete/319336-ka-1700-veletaji-atdeva-2559-balsis-par-fiktivu-saeimu

https://www.mfa.gov.lv/ottawa/aktualitates/60446-latvijas-vestnieks-kanada-karlis-eihenbaums-uzruna-padomju-terora-pieminas-pasakumu-otava

22.jūlijs 2020, 16:12
īpaši stulbs

Īstenībā latviešu sarkanie strēlnieki gribēja, lai Krievija labprātīgi pievienojas Latvijai, bet kaut kā kaut kas tur nojuka.

23.jūlijs 2020, 11:25
Ādolfs Nāks
27.jūlijs 2020, 11:55
Labais

Baiba Zīle- neatkarīgā žurnāliste? Neatkarīgā- tas ir tāda. kura nafig nevienam nav vajadzīga? Kā nenotveramais Džo? Jeb vajadzīga, lai dzītu lētu propogandu? Vai arī vispār izdomāts personāžs?

29.jūlijs 2020, 7:43
Imants

NA - Raivis Dzintars neiejaucās LU rektora čekista Muižnieka plānā noraut kvorumu, lai Putina nolamātais Visvaldis Lācis:"Latvijskii eSeSovec perepisivaet istoriju voini - ņebuduči istorikom!" nespētu iegūt aizstāvēto vēstures zinātņu doktora grādu - pēc sekmīgās doktorantūras pabeigšanas.

31.jūlijs 2020, 16:48
Alma ExCirule

Vienkārši izcils demagoģijas paraugdemonstrējums! 

31.jūlijs 2020, 21:21
Aleksandrs Briedis

Norvēģijas Kvislinga režīms arī brīvprātīgi pievienojās Lielvācijas jaunās Eiropas celtniecības īstenošanas procesam

6.augusts 2020, 8:14
pēteris

Ādolfs Nāks==  Pec aptuveniem datiem  Krievijas teritorijā tika   peč revolūcijas līdz 2. Pasaul4es karam  nogalināti n ap 255 000 loatviešu 6tautības cilvēki un to ORGANIZĒJA  UN PĀRVĒROJA 10 000  ŽĪDI, KURI IERADĀS  kRIEVIJĀ KOPĀ AR ĻĒŅINA IERAŠANOS NO TRIMDAS!

6.augusts 2020, 13:15
Vilnis Priede

Nekas jauns šajā ,,rakstā,, nav,kārtējā deva lai zina cik padomijas komunisti/daļa no saeimā sēdošajiem un masu mēdiju guru/ir bijuši divkosīgi un šie tagad sēž Kremlī!Bļāviens,ķīniešu komunisti mūsu govis nav slaukuši un mēs viņus gaidām ar atplestām rokām )

2.septembris 2020, 14:03
jabis

Baibas darba devēji iezvēlējās labāko, citi ir vēl šausmīgāki viedokļi. Vienīgā cerīgā iespēja - turēt latviešus mucā un pa spundi barot - tas ir pārbaudīta šo tautas gudrība.

7.septembris 2020, 11:18
Zintis Znotiņš

Tā vietā dārgie trollēni lai norietu Baibu, būtu labāk paši kaut ko jēdžigu uzrakstījuši!

7.septembris 2020, 13:19
zakis

Patiesi, vienīgais, kuram varu pievienoties viedoklī - Zintis Znotiņš. Tiešām histēriska Kremļa troļļu uzvārīšanās - viņi paši nejūt, cik smieklīgi ir savā pakalpībā...???

7.septembris 2020, 15:51
Ulvis

Būtu ja Latvijas paziņotu par viņu youtube kanāliem , facebook kontiem ,twitter laikam arī ir.

Jo visu laiku bāž savas viltu ziņu  ar reklāmām virsū man ,bet ja es paziņoju viņi neko nedara...

7.septembris 2020, 22:17
Ulvis

Latvija ir uzsākusi sparīgu Krievijas propagandu.

15.jūlijs 2022, 11:17
ina

Tad jau Kremlis ir izpetijis, ka esi viegli iespaidojams zombijmaterials, ja tevi apbarsta ar savam reklamam ha ha ha

15.jūlijs 2022, 13:47
Jelena Sergejeva

Ina... Cik tev Krievija tev maksā? 

15.jūlijs 2022, 22:25
DŽA

Rakstā nav ne propagandas, ne demagoģijas, rakstā ir taisnība. Tā tas arī notika. Bet kurš gan to nezināja???

16.jūlijs 2022, 10:22
Andrejs Pornieks

Varbūt atrisināsiet vēl dažus jautājumus pēc būtības tā vietā lai kultu tukšus salmus?

16.jūlijs 2022, 11:52
DŽA

Porniek, varbūt vērts pieturzīmes izmantot, tādējādi padarot rakstīto saprotamāku?

16.jūlijs 2022, 12:10
ina

Jelena, pirmkart, kas tavu di..su ples, ka neliec mani miera. Tuse ar saviem tautiesiem,  vai vismaz ar savu limeni - smarinu un dza . Otrkart,  nemegini mani pielidzinat savai perkamai dveselei. Es dzivoju democratisation valsti, kur ikviens var brivi izteikt savu viedokli. Tas atskiriba no tevis, kad vemiens nak skatoties, ka tu centies izpelnities. Nu,  velti, jo tu nekad nebusi Latvija  saveja. Tikai un vienigi okupantu pectece. Un ta tev vajag

18.jūlijs 2022, 18:56

Tavs ziņojums

 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 6:37

Jaunākās diskusijas