Wagner algotņi Lībijā – Putina naivā lielgabalgaļa

Augusts Augustiņš

Wagner algotņi Lībijā – Putina naivā lielgabalgaļa

Krievijas karavīru mentalitāte būt par naivu lielgabalgaļu nav mainījusies kopš Ivana Bargā laikiem, šādu secinājumu var izdarīt no redzētā un izlasītā masu medijos. Ja objektīvi neņemam vērā Kremļa izdomātos „krievu” karavīru paveiktos varoņdarbus Otrā pasaules kara laikā, tad uzreiz kļūst skaidri redzams, ka Krievijas karavīrs pēc savas būtības kaujas laukā pieturas pie taktikas – sitam vājos un gulošos, bet ja jūtam pārspēku – mūkam prom asti kājstarpē iespieduši. Tikai viens nav skaidrs, kā Putins spēj pārliecināt Krievijas karavīrus naivi doties pretī bezjēdzīgai nāvei Lībijas tuksnešos un Venecuēlas džungļos.

Nav noslēpums, ka šajās dienās Krievijas karavīri lej savas un mierīgo iedzīvotāju asinis Lībijā. Kā esam redzējuši, ka ne tikai lej asinis, bet arī skalda ar veseriem un mazliet padedzina. Saskaņā ar mediju pausto un ANO „slepeniem” dokumentiem Lībijā atrodas vismaz pāris tūkstoši Krievijas privātās militārās kompānijas Wagner algotņi komandiera Halifas Haftara režīma aizstāvībai. Saskaņā ar ANO Putina algotie rīkļurāvēji Lībijā atrodas kopš 2018. gada oktobra, lai sniegtu Haftaram tehnisko atbalstu militārā transporta tehniskajā apkopē un, protams, piedalītos kaujas operācijās.

Haftars pirms gada sāka karu par varu Tripolē un Lībijas ziemeļrietumos. Principā kopš 2014.gada Lībijā notiek karš ar Krievijas militārpersonu un algotņu dalību starp starptautiski atzīto valdību Tripolē un prokremlisko Haftara grupējumu. Wagner algotņu atrašanās Lībijā pierāda, ka Kremlis izmanto privātās armijas, lai sasniegtu izvirzītos politiskos mērķus, tātad – nevis diplomātiskā ceļā, bet visnotaļ agresīvi – ar militāru spēku. Tikai šoreiz jēgas nekādas, jo Wagner grupas pēdējā laika neveiksmes visās frontēs, pierāda, ka tas nav nekāds spēks, bet gan – Putina lielgabalu gaļa, kas spēj pretinieku aizkavēt tikai uz tik īsu brīdi, cik nepieciešams Wagner kaujinieka galvas nogriešanai.

Neskatoties uz to, ka ANO savā ziņojumā norāda uz to, ka Wagner Lībijā ir efektīvs Haftara spēku pastiprinājums, internetā nopludinātie video, kuros ir redzams, kā Wagner algotņi samērā bieži cieš sakāves sadursmēs ar Tripoles spēkiem, norāda uz pavisam ko pretēju, nemaz nerunājot par Wagner grupas steidzīgu evakuēšanu no Benivalidas.

Savukārt Putins uz jautājumiem par to, vai vāgnerieši atrodas Lībijā, atbild – ja arī Lībijā atrodas „krievi”, tad viņi nepārstāv Krieviju. Tas izklausās, kaut kur jau dzirdēts, jo Krievijas algotņi karo „zem slepenības plīvura” gan Sīrijā, gan Ukrainā. To ir pierādījuši neskaitāmi krievu un ārvalstu pētnieciskie žurnālisti, bet Putins un Kremlis turpina spītīgi melot, acīs skatoties.

Saskaņā ar ANO laikā no 2018.gada augusta līdz 2019.gada augustam bija notikuši vairāk nekā 20 Wagner grupai piederošo civilo lidmašīnu reisi starp Krieviju un Lībijas austrumiem. Līdz šim ir izdevies identificēt 122 vāgneriešus, to skaitā 39 snaiperus, jo Putina lielgabala gaļai ciešot kārtējo sakāvi, kādā no kaujām nācās bēgt, ko kājas nes, atstājot aiz sevis ne tikai ieročus un apbruņojumu, bet arī dokumentus, kuros uzskaitīti Putina lielgabalgaļas vārdi un uzvārdi.

Arī tas, ka Wagner un Haftara pavēlniecības starpā pastāv zināma spriedze, neko labu nerunā par Wagner kompetenci, efektivitāti un kaujas spējām, tāpēc to nevar uzskatīt par vērā ņemamu Putina ietekmes sviru. Izskatās, ka nevienam Lībijā nav nekāda respekta pret Wagner. Turklāt līdz ar Turcijas lielāku iesaistīšanos konfliktā un Ankaras atbalstīto Sīrijas kaujinieku izvēršanu Lībijas teritorijā, lai atbalstītu Tripoli, Putina un Wagner „prestižs” Lībijā ir krietni pasliktinājies, ja vispār tāds jebkad ir bijis. Arī Lībijas pamiers, kas tika panākts janvārī ar Krievijas un Turcijas atbalstu, regulāri tiek pārkāpts.

Runā, ka Haftars esot samaksājis tikai pusi no 173 miljoniem dolāru, par ko bija noslēgta vienošanās ar Wagner algotņiem par asinsizliešanas pakalpojumiem. Arī šis fakts, ja tas ir patiess, norāda uz to, ka Wagner netiek respektēts šajā Ziemeļāfrikas valstī.

Tiek uzskatīts, ka Wagner grupa ir visai lēts instruments, ar ko Kremlis cenšas nodrošināt ietekmi Rietumukrainā, Sīrijā, Centrālāfrikas Republikā, Sudānā, Lībijā un Venecuēlā, bet man liekas, ka šis uzskats ir visai maldīgs, jo internetā pieejamā informācija pierāda, ka Wagner ir visai efektīga lielgabalgaļa un efektīvs līdzeklis Krievijas prestiža graušanai, jo vienīgais, ko Putina algotņi pieprot ir asiņaina izrēķināšanās ar mierīgajiem civiliedzīvotājiem, turklāt viņi paši par to publiski lielās.

 

Avoti:

https://www.tvnet.lv/6991109/vagnera-grupa-ka-vladimira-putina-ipasa-kaujas-vieniba

https://www.tvnet.lv/6967364/krievijas-vagneriesi-libija-cinas-haftara-puse

https://www.tvnet.lv/6834075/mediji-viens-no-slepkaviba-sirija-iesaistitajiem-vagneriesiem-maca-skoleniem-patriotisko-audzinasanu

https://jauns.lv/raksts/arzemes/367498-ano-arvalstim-jabeidz-iejaukties-libijas-konflikta

https://infonavigator.com.ua/novosti/v-livii-obnaruzheny-spiski-rossijskih-najomnikov-chvk-vagner-voevavshih-na-storone-lna-halify-haftara/

https://infonavigator.com.ua/gibridnyj-front/v-merii-livijskogo-goroda-beni-valid-podtverdili-begstvo-najomnikov-chvk-vagner/

https://infonavigator.com.ua/novosti/v-livii-likvidirovan-rossijskij-najomnik-foto-18/

8.jūnijs 2020, 14:47
Antons Fjodorovičs Polučka

Spriežot pēc šī indivīda sacerējuma,jāsecina,ka latvietis vēl aizvien ir naivais rietumu dezinformācijas patērētājs,jo tic visam kas rakstīts presē.

8.jūnijs 2020, 21:02
Stavus Grudejs

Tas jau krieviem asinīs. Atceros ka padomjlaikā Maskačkā, pienāk pie manis krieveļu bariņš - "zakuritj est'j ?"

Uzreiz maucu pec izskata dūšīgākajam, tas gar zemi, pārējiem tik papēži nozib. To visi zināja tajos laikos Rīgā.

8.jūnijs 2020, 21:07
Stavus Grudejs

 Cik tas ir smieklīgi kad tipisks krema propagandas upuris runā par rietumu dezinformāciju :)

8.jūnijs 2020, 21:17
Stavus Grudejs

kremļa

 

8.jūnijs 2020, 21:18
Juris Millers

polūcija ir stipri pastulbs

9.jūnijs 2020, 9:50
īpaši stulbs

Fig viņu zina, kā tur ir īstenībā...

9.jūnijs 2020, 20:11
Andris Kuršinskis

Jādomā, tiešām naivi... savējos apšaubāmos vadoņus un nevēlamos lieciniekus krievu pasaule mēdz novākt. "Līdz šim neatklātos apstākļos" aizgājuši bojā vai visi viņējo līderi Donbasā.

10.jūnijs 2020, 14:26
Kaspars Sprogis

Tavs rakstīšanas stils ir laaaabs!

Krieviem pietiek ar daudz alkahola, tas ir pārbaudīts visos karos.

10.jūnijs 2020, 23:03
Haralds

Tu murgo ,pamuļķi--ej piepishiatra..tādi kā tu uz brīvām kājām atrasties nedrīkst,,,. 

14.jūnijs 2020, 21:54
Juris Kreilis

Kurš tur Lībijā ir labais un pareizais, to diez vai kāds zin. Kadafi slepkavību un valsts sagraušanu noorganizēja ASV ar  Francijas(kura esot bijusi Lībijas parādniece) un Anglijas atbalstu. Krievija neiebilda, acīmredzot cerot uz naftas cenu kāpumu. Nepaveicās. Tagad dažādu salašņu sastādītā, ANO, Turcijas, Ēgiptes atbalstītā valdība cīnās par varu ar iepriekšējās Lībijas atjaunošanas piekritējiem. Krievi, kā pierasts, ir pret Rietumu pasauli, tāpēc tur ir putina šuneļi, "krutie"zēni vāgnerieši. Noniecināt krievu karavīru drosmi nevajadzētu, tas, ka nabaga zēni vienmēr ir lielgabalgaļa, tur pie vainas ir Krievijā valdošā sistēma jau kopš cara laikiem.

1.jūlijs 2020, 15:12
Eduards

 Tas Polučka izskatās jau polučil pa aci.

1.jūlijs 2020, 18:38
Haralds

ŠIS  ir viltus ziņa--prasta propoganda atkal ieknābt krieviem.Taču pārbaudot tuvāk ziņu --izrādās --safabricēta ..Un Latvija it kā cīnoties pret viltus ziņām..ar kādāam viltus ziņām cīnā s,,ar kādām ne??

Taču tas ,ka visa latvija ,ja kas ir un būs ASV lielgabalgaļa ,tas ne veinu neuztrauc?? tas ,ka viss NATO ir ASV pakalpiņu lomā un karo lai labi būtu ASV--tas atkal nevienu nesatrauc..

Un patiesībā krievi nevienam nemaksā ,lai tie karotu---to dara jen''ku cūkas..

piem.Afganistāna..pag,.gadsimtā jen''ki sagāza tik daudz naudas un ieročus Afganistānā 

un radīja tādu terorismu ,ka šodien visa pasaule uz ausīm..un pat šodien jen''ki pa kluso slēdz 

līgumus ar jebkuriem teroristiem--(Sīrija)) 

 jebkuri izlēcieni pert Krieviju --nosodošas ziņas ,Skripaļu indēšana ,malaizieša notriekšana ,

pamatīga jaukšanās ASV vēlēšanās un Trampa ielikšana preža krēslā un t.t.t,, ar laiku pierādās ,ka tas viss bijis safabricēts..

Gudri ļaudis to saprot ,bet pakalpiņiem latviešiem ,kuri karo par AMERIKĀŅU brīvību un viņu demokrātiju,ko tik tādu padod ))DDD

TAS ,KA JEŅĶI KĀ PARAZĪTI IZMANTO BEZMAZ VISU PASAULI UN TO IEKARO UN KONTROLĒ--LŪK TO ŠEIT LAT VIJĀ REDZĒT UN SAPRAST NEGRIB.. 

7.jūlijs 2020, 22:02

Tavs ziņojums

 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:05

Jaunākās diskusijas