Valodnieki, palīgā!

Tenis Ritenis

Kā turpmāk sauksim bīstamas slimības izplatīšanos? Epidēmijas un pandēmijas jēdzieniem zuduši jebkādi izsludināšanas kritēriji. Latvijā ārprāta situāciju pandēmijas dēļ izsludināja brīdī, kad smagi slimo skaits mūsu valstī bija 0. Nevienā valstī saslimušo skaits nav sasniedzis epidēmijas līmeni. Vīrusi visu laiku te visapkārt ir bijuši un būs. Un kaut kad būs arī bīstamas infekcijas slimības strauja izplatīšanās. Kā to sauksim?

Ko darīt ar jēdzieniem “pozitīvs” un “negatīvs”? Jau agrāk dīvaini izklausījās, ka sportista dopinga prove ir pozitīva. Nu pozitīvi, ka noķerts grēkāzis, bet savādi tas skanēja. Tagad vārdi pozitīvs un negatīvs pilnīgi mainījuši jēdzienisko saturu. Ejot gar Gulbja laboratoriju un rindā stāvētājiem uzsaucot – Esiet pozitīvi!, var dabūt pa purnu!

10.maijs 2020, 17:14 (10.maijs 2020, 17:14 - labots)
josh

pozitīvs2-ais; s. -a, -ā;

 

2. Tāds, kam ir gaidīts, vēlams rezultāts.

Vīrusa gadījumā rezultāts varbūt nav vēlams, bet gaidīts gan. Analīzes tiek veiktas ar mērķi pārliecināties par baktērijas, vīrusa, sēnītes utt. klātbūtni. Ja tā apstiprinās, tad rezultāts ir pozitīvs. Salīdzini, piemēram, ar HIV pozitīvs.

12.maijs 2020, 13:22
josh

pandēmija-as, s.1. Epidēmija ļoti plašā teritorijā (piemēram, vairākās valstīs, kontinentos).Avoti: LLVV

 

 

12.maijs 2020, 13:23
opis no laukiem

Jā,tā ir problēma ne tikai attiecībā uz Covid-19 analīžu rezultātu ,bet arī attiecībā uz valsts ekonomiku,jo pozitīva ekonomika būs tad,kad valsts būs pelnoša un nedzīvos uz ārējo parādu rēķina,kā tas pašlaik notiek Latvijā. Valodniekus jāaicina palīgā arī ,lai pareizi definētu valsts jēdzienu kā tādu,jo nav noslēpums,ka līdz pat šim brīdim Latvijas valsts liberāļu elite ar valsts jēdzienu saprot pati sevi proti - valsts pārvaldes budžetu un intereses,bet patiesās valsts intereses parādās valsts ekonomiskajā telpā un tās apgādē ar apgrozības līdzekļiem. Aplamas domāšanas rezultātā gan valsts,gan valdības ekonomikas ir negatīvas ,jo dzīvo uz parāda.

12.maijs 2020, 19:10
īpaši stulbs

Vajag vasarā braukt uz Pozitivus festivālu Salacgrīvā. Pēc tam viss būs skaidrs.

13.maijs 2020, 19:16
Dzēsts lietotājs
Dzēsts lietotājs

Ja slimo skaits ir nulle,bet ir pandēmija,tad tas saucas LOHOTRONS !!!!

11.aprīlis 2021, 18:49
Vālodzis Balodis

Eu, Teni Riteni, neeej tak uz to rindu pēc AstraZenece - bet vai varbūt arī ej, kā gribi, pa purnu dabūsi šā vai tā. 

11.aprīlis 2021, 19:34
Tenis Ritenis

Vālodzi Balodi! No tava teksta nesapratu - vai putniņi man pa purnu dos?

12.aprīlis 2021, 17:23
Haralds Elceris

lipīgslimīmdižķibele!

14.aprīlis 2021, 20:53
Futs Bols

Dižlipeklis :) Nekas jauns nav jāizdomā, "pandēmija" un "epidēmija" ir labi un derīgi vārdi. Runājot par valsts ārējo parādu, Latvijai tas ir salīdzinoši neliels un par to nav jāuztraucas. Nezinu nevienu pasaules valsti, kurai nebūtu ārējā parāda. 

15.aprīlis 2021, 9:42
Vālodzis Balodis

Teni Riteni, Tu gan esi neattapīgs - Tev nevis pa purnu sados, bet pamatīgi noknābās!

16.aprīlis 2021, 14:20
Vālodzis Balodis

Tas ir labais, Teni Riteni! Nu viss ir atapakaļ vietā. Chin-chin!!!

19.aprīlis 2021, 16:01
Vālodzis Balodis

Kas attiecas uz seno tēmu "Valodnieki, palīgā!" man ir vēl kāds storry saistībā ar Latvijas Zinātņu akadēmijas īsteno locekli un Terminoloģikas komisijas vadītāju Valentīnu Skujiņu (1937-2015). Kad Latvijā ieviesa eiro, V. Skujiņa bija kategoriski pret latviešu vārdu ar galotni "o", jo šādus vārdus latviski nav iespējams gramatiski pareizi locīt. Tāpēc V. Skujiņa ieteica lietot nevis terminu "eiro", bet "eira". Tad kāds vērīgs klausītājs uzdeva V. Skujiņai jautājumu: Bet kā mēs tagad sauksim Latvijā populāro automašīnu "Pežo"? Tad nu Terminoloģijas komisija nolēma palikt pie "eiro". Tā nav anekdote - tā ir patiesība!

21.aprīlis 2021, 13:40
Tenis Ritenis

Es jau sabijos, ka putniņi sajukuši prātā un sanāk tik tāda verbāla plūtīšana. Tas laikam bija mirkļa vājums.

21.aprīlis 2021, 18:55
Vālodzis Balodis

Eu, Teni Riteni, man nav laika jokiem - esmu izmests no budžeta, tāpēc tagad sūri un grūti jāstrādā, lai sapelnītu naudu nākamajam pusgadam (studijām) un vēl kur tad dzīvokļa īre un komunālie, turklāt man vēl māšele-liekēde uz kakla sēž, jo saplūkusies ar savu Tallinas čali un atgriezusies tagad Rīgā, vot tā. Bet mums abiem kopā bija interesanti, Teni Riteni, lai veicas, chin-chin!!!!!!!!!

22.aprīlis 2021, 15:56

Tavs ziņojums

 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:05

Jaunākās diskusijas