Kaunam un negodam nolemtie Putina rīkļurāvēji: vāgnerieši

Zintis Znotiņš

Acīmredzot ņemot vērā mūsdienu ģeopolitisko situāciju un iesaistīto aktoru savstarpējo cīniņu hibrīdkara apstākļos šobrīd mediju nežēlastībā ir jau atkal krituši Putina pavāra asinssuņi – vāgnerieši, jo dažiem no šiem Kremļa algotņiem sagribējās izklaidēties, ar lāpstu apskādējot kādu mēreno sīrieti un pēc tam mazliet apsvilinot tā bezgalvaino līķi. Kā teiktu Putina draugs – nelaiķis Kadafi „karā, kā jau karā, visas metodes labas, arī varošana, arī roku nociršana ar lāpstu, un arī publiska ņirgāšanās par cilvēka līķi”, bet ir viens bet. Zeme ir apaļa, un bumerangs gandrīz vienmēr atgriežas atpakaļ!

Reiz jau rakstīju, ka Putina Krievijas priekštece — PSRS tradicionāli izmantoja speciālo spēku karavīrus dažādu provokatīvo darbību veikšanā, kā rezultātā agrāk vai vēlāk izcēlās plašāks militārs konflikts. Piemēram, Ziemas karš starp PSRS un Somiju. PSRS NKVD vienības provokatīvi apšaudīja PSRS robežsargu posteni, kas kalpoja par iemeslu PSRS agresijai. Savukārt skatoties nesenā pagātnē varam atcerēties Krievijas militāro agresiju pret Moldovu un Gruziju 1991. — 1993.gadā, pēc tam jau 2008.gada augusta karš Gruzijā un nesenie notikumi Ukrainā.

Savā ziņā Kremļa neveiksmīgā ofensīva pret Gruziju 2008. gadā deva spēcīgu impulsu algotņu armijas formēšanai Putina režīma interesēs, jo Dienvidosetijā un Abhāzijā iebruka Krievijas armija, tās nolādētās kurpes, velosipēdu un zelta dakšiņu nozaga Krievijas armijas karavīrs, nevis kaut kāds algotnis. Toreiz Krievijas armijas mundieris tika kārtīgi sasmērēts. Pēc 2008.gada 8.augusta notikumiem Krievijas bruņotie spēki oficiāli ieguva zagļu un marodieru armijas statusu! Kā tika novērots, pēc 2008.gada Krievijas un Gruzijas kara, Ziemeļosetijā tirgi bija pilni ar sadzīves mantām, kas tika veiksmīgi nozagtas un izvestas no Gruzijas ofensīvas laikā!

Šeit var saskatīt vēl vienu interesantu lietu! Ņemot vērā Putina nesenās ģeopolitiskās darbības, kas saistītas ar Putina krievu pasaules teritorijas paplašināšanu, var secināt, ka nepastāv pilnīgi nekādas atšķirības starp Krievijas miera uzturētajiem 2008.gadā Abhāzijā un Dienvidosetijā, laipnajiem zaļajiem vīreļiem 2014.gadā Krimā, prokremliskajiem kaujiniekiem Donbasā un tagad vāgneriešiem Āfrikā un Dienvidamerikā. Algotņu armija lieti noder citu sev līdzīgu režīmu atbalstīšanai jebkurā vietā uz zemeslodes, piemēram, Sīrijā, CĀR, Lībijā un Venecuēlā, ko nebūtu iespējams izdarīt oficiālā kārtā atbilstoši starptautiskajiem likumiem un normām ar Krievijas bruņoto spēku palīdzību. To ir daudz vieglāk izdarīt ar „sētniekiem un ogļračiem, kas veiksmīgi ir iegādājušies triecienšautenes vietējā saimniecības preču veikalā”.

Faktiski Putins ir veiksmīgi radījis rīkļurāvēju armiju, kura resursus smeļas no Krievijas aizsardzības budžeta. Nosacītā konflikta zonā šiem Putina vīriem ir atļauts viss – varot, slepkavot un laupīt, jo nav jānēsā Krievijas armijas mundieris, tāpēc tas nabaga sīrietis varēja diez ko daudz nebrīnīties par nocirstajām rokām un galvu.

Turklāt uz algotņiem neattiecas nekādas starptautiskās normas, Ženēvas konvenciju ieskaitot. Paši Putina algotņi nemaz neapzinās, ka vēl pašiem dzīviem esot, viņi ir jau kļuvuši par upuriem, kuru asinis Putins var liet pēc sirds patikas, jo ja viņi kritīs kaujaslaukā kaut kur Āfrikas tuksnešos, Putina režīmam par viņiem vairs nebūs jāatskaitās ne viņu ģimenēm, ne Krievijas sabiedrībai, ne medijiem – nevienam!

Mūsdienu hibrīdkara apstākļos Putinam vitāli ir nepieciešami algotņi, lai veiktu provokācijas un plašākas militāras aktivitātes, par kurām publiskajā telpā nekas nevienam nav jāpaskaidro. Sanāk, ka pēc būtības, šī brīža privātās Krievijas algotņu armijas veic tos uzdevumus, kurus agrāk uzticēja specialo uzdevumu vienībām.

Līdz ar to, ja nevienam nekas nav jāpaskaidro, Putins var mierīgi aizmirst par saviem algotņiem, kad vien tas ir izdevīgi, ļaujot amerikāņiem ik palaikam pat viņus apkaut kā tādus klaiņojošus suņus, ja apstākļi spiež. Sanāk, ka īstam vāgnerietiem ir jābūt gatavam mirt tādā kā muļķa lomā un mirt par Putinu, jo par Krieviju, nu nekādi nesanāks! Pieļauju, ka lielākā daļa piedzīvojumu meklētāju uz savas ādas nemaz neapzinās, ka parakstot algotņa līgumu ar Putinu, viņi patiesībā kļūst par Putina netīro darbiņu veicējiem un grēkāžiem vienlaikus. Faktiski, tādas Kremļa algotņu armijas kā Vāgner veic “netīros” darbus ārvalstīs Putina režīma interesēs, tāpat kā tos reiz veica PSRS speciālo vienību karavīri tai pašā nolādētajā Āfrikā, maskējoties par militārajiem padomniekiem.

Tagad ik reizi, kad dzirdu vai lasu, ka Sīrijā mieru nodrošina privātās krievu drošības un apsardzes kompānijas, manā sejā parādās ironisks smīns, jo atceros tos video kadrus, kuros viens no tādiem viltus apsargiem cērt ar lāpstu dzīvam civilajam sīrietim nost rokas… jā, tā neko apsardzes firmiņas krieviem ir sanākuša! Algotņu armijām ir vēl viens pluss, tur dienestā par mežoni pieņem ikvienu, kas spēj panest šauteni, bet ja esi agrāk sodīts par slepkavību, tad tevi sagaida ar atplēstām rokām Vāgner kaujinieku rindās.

Var jau būt, ka tas nabaga krievu puika – nolādētais algotnis, bija psihiski nojūdzies, jo dienesta apstākļi, ko viņam piedāvāja Vāgner kompānija arī nav diez ko patīkami, visticamāk tie atbilda un joprojām atbilst labākajām PSRS tradīcijām. Iespējams, ka arī solītā aldziņa netika izmaksāta. Tas bieži tiek novērots Donbasā, bet, ja sāksi izvirzīt prasības, tevi aizsūtīs pretī ukraiņu, amerikāņu vai pat ISIS kaujinieka lodei! Var gadīties arī, ka paša priekšnieki ieliek tev lodi pakausī algas dienā.

Ko no šī visa var secināt? Faktiski vienu, suns spalvu met, tikumus nē. PSRS fiziski vairs nepastāv, bet tās gars un būtība joprojām dzīvo Putina krievu pasaulē. Apskatot iepriekš minēto, nav ne mazāko šaubu, ka Krievijā veidotās algotņu armijas īsteno kremļa politiku un darbojas ar tā atbalstu. Pretējā gadījumā viņas nebūtu iespējams pēc Krievijas likumiem un tas jau būtu slimīgs naivums, ka tiesībsargājošās iestādes nevarētu pamanīt, ka valsts iekšienē darbojas organizācijas, kuru darbības virziens ir krimināli sodāms, turklāt apbruņotas ar ieročiem, kuri pieejami tikai armijai.

Avoti:

https://www.tvnet.lv/6814895/mozambika-nogalinati-pieci-krievijas-privatas-armijas-algotni

https://www.tvnet.lv/6831643/krievijas-algotnu-izklaides-sirija-nogriez-galvu-bet-liki-sadedzina-muzikas-pavadiba

https://www.delfi.lv/news/arzemes/krievu-algotni-mozambika-izkonkure-vietejas-privatas-militaras-kompanijas.d?id=51655613

https://jauns.lv/raksts/arzemes/315550-krievijas-algotni-no-vagner-grupejuma-palidz-apsargat-kremlim-izdevigo-maduro

http://www.la.lv/laikraksts-libija-karo-krievijas-algotni

https://www.diena.lv/raksts/pasaule/cits/avoti-krievijas-algotni-palidz-apsargat-maduro-14213184

https://www.lsm.lv/raksts/zinas/arzemes/ukrainas-drosibas-dienesti-norada-uz-vagnera-algotnu-iespejamo-saistibu-ar-kremli.a307928/

https://lat.bb.lv/raksts/pasaule/2019/11/06/laikraksts-libija-karo-krievijas-algotni

http://ppt.ru/kodeks.phtml?kodeks=20

https://www.delfi.lv/news/arzemes/vagneriesiem-pa-pedam-ideja-radit-krievijas-algotnu-armiju-radusies-generalstaba.d?id=50792273

11.decembris 2019, 16:02
Roberts

Slims tas znotins

13.decembris 2019, 5:55
Beatrise Ezera

Robert, pastāsti, ko aizmirsa Krievijas armija Sīrijā.

18.decembris 2019, 3:26
daiko

Putins ir cienījams vīrs..

taču to nevar teikt par latviešiem --latvijas valdība ir pilnīgā Vašingtonas kontrolē--vergu un pakalpiņu valstiņa

28.decembris 2019, 22:06
Andrjuha Ponjatnij

Piekritu daiko,par to ka latvija ir US kontrole.Daudz gadus atpakalj stavejam Baltijas celja,piprasijam un aizstavejam Latvijas neatkaribu un kas iznacis.Esam kluvusi neatkarigi-atkarigi no US.Kur tad palikusi neatkariga Latvija?Ko valdiba dara ar tautu,kas bus talak?

 

2.janvāris 2020, 10:11
Juris Kreilis

Andrjuha - rakstiņš ir par Krievijas pastulbo režīmu, ne Latvijas problēmām. Ar tām mēs paši tiksim galā, ja gribēsim!

7.janvāris 2020, 21:14
Laimonis Andins

Nevajaga muldet.Gribam jau sen,tikai ta varesana nav un izskatas ka nebus.Latvietis necinas par savam tiesibam,bet glevi beg.

8.janvāris 2020, 4:54
Janis Berzins
12.janvāris 2020, 2:51
Beatrise Ezera

daiko: "Putins ir cienījams vīrs.." (c)

Kāpēc tad liec daudzpunktu pēc šī apgalvojuma? Pats netici teiktajam? 

Tik vien proti, kā citas tautas nicināt un nokaut cilvēkus, karus izraisīt, kā to dara tavs kumīrs.

13.janvāris 2020, 1:45
Andris Tomsons

Tādas vienības, dažādu ne-darbu veikšanai, ir katrai valstij, ieskaitot Latviju, saprotams ne jau tik populāras kā Krievijai vai ASV.

13.janvāris 2020, 11:10
are

Principā pareizi, tikai Zintis nav iepazinies ar faktoloģisko materiālu. 

Pirmkārt. Tur diezgan stingri pārbauda uz sodamību (tas gan neattiecās uz vietējo kontingentu).

Otrkārt. Sīrijā maksā diezgan brangas algas 300 000 rub mēnesī t.i. 5000$. Tā kā sadrūvējušies par nemaksātām algām tie galvasgriezēji nevarētu būt. Drīzāk psihi jau no dzimšanas. Viņi visi jau ir atrasti "kontaktos". Viens bija sadistiskām nosliecēm. Ukrainā krievijas karavīriem, kas parakstījuši kontraktu, maksāja 30 rub dienā, jeb 9000 mēnesī, - tā ir smieklīga summa. Faktiski viņi bija tā kā obligātā dienestā.

Treškārt. Tas jau nav nekas jauns izgudrots. Privātās militārās kompānijas, kā Blackwater  rietumos pastāv jau diezgan pasen. 

17.janvāris 2020, 9:48 (17.janvāris 2020, 9:51 - labots)
Vernons Kiesners

 Vispār sākums meklējams Spānijā! 2. Pasaules kara sākums meklējams tur! 120 latvieši ar Žani Gřīvu riekšgalā, brīvprātīgi, ar ieročiem, aizbrauca karot no Padomju Savienības! Sameklējiet ziņas par leģionu KONDOR Spānijā! Nekā jauna viss pa vecam.

18.janvāris 2020, 8:30
Aleksandrs Ivanovs

Aijo Beness vai vēl dzīvs? Cik maksā banāni Donbabvē!

23.janvāris 2020, 15:20
Agris Svarcs

ir redzēti slimie ar rusofobiju,bet te jau nav vairs slimība,te jau kaut ko jālieto,lai šādus sapņus sasapņotu!!!

25.janvāris 2020, 1:42
Ilgonis Ozols

Par ko ir stāsts?

27.janvāris 2020, 15:44
Antons Fjodorovičs Polučka

Autora kungs,no kura pirksta j(J)ūs izzīdāt,ka 2008.gadā Krievijas "ofensīva" Gruzijā bija neveiksmīga?Man gan šķiet,ka tā bija veiksmīga -gruzīni tika nolikti pie vietas,amerikāņi saprata,ka Gruzijas armija patiesi ir vīru koris nevis armija un Eiropas komisija pēc izmeklēšanas par agresoru atzina Gruziju.Tad kur neveiksme?

27.janvāris 2020, 23:10
Ragnars

Autor! Bet tie taču ir ALGOTŅI! Jeb tu nezini, ko tas nozīmē? Tādu ir pa pilnam ne tikai Krievijā, bet arī Amerikā, Afrikā un kur tik vēl ne. Kas maksā - tam arī strādā! Uz politiku viņiem visiem, dzirdi - VISIEM!!!! iR nospļauties. Un kara likumi uz viņiem neattiecas, tāpat kā Ženēva konvencija. Tāpēc arī dara ko grib. Ukrainā karojošajiem arī ir šāds statuss, kuri nav legālajā armijā.

10.februāris 2020, 14:55
Zintis Kalniņš

Kādas muļķības viņš te sarakstījis? Palasi par franču leğionu, amerikāņu un citu valstu algotņiem, tas ir viņu darbs un attiecīga alga. Vai droši zini, ka tas vispār bija patiesībā, ko par vāgneriešiem rādīja? 

12.februāris 2020, 15:12
ženija

Šī raksta skrebelētajs  ar diagnozi- paranoja, Kāda daļa tev muūi par Putinu, tu neēsi putina i mazā pikstiņa vērts, jo bomža runas līmenis.Labāk domā par savu valsti, zemi, savāc visus atkritumus , kas samētati pa visu zemīti.Krivijai tāds smerdelis nav vajadzīgs.

29.februāris 2020, 22:05
Udo Kalnbērziņš

Krieviju radīja mongoļu tatāru ordas! Tāpēc viņu būtība ir iekarot ,pie-irst iekaroto zemi un lūrēt uz nākamo! Krievijas mūža diktators  Putins ir čekists. Čekists ,čekistu un korumpantu ielenkumā. Viņa lielākā kļūda bija ielīst Sīrijā! To viņi darīja lai iekonservētu okupēto Ukrainas Donbasu un Krimu! 

1.marts 2020, 16:08

Tavs ziņojums

 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 5:24

Jaunākās diskusijas