Cik bieži ar jums atsakās runāt valsts valodā?

nra.lv

Cilvēki joprojām sūdzas par klientu apkalpošanu, piemēram, lielveikalos, pasta nodaļās un citur, kur komunikācija nenotiek valsts valodā.

20.decembris 2017, 13:21 (20.decembris 2017, 19:35 - labots)
Juris Vilkaste

Kāpēc netiek piemēroti sodi , jo tas viss process notiek publiskās vietās , liecinieki visapkārt.?Mazdūšība , gļēvums-lūk kas raksturo pastāvošo varu attiecībā pret krievvalodigo atvasēm.

21.decembris 2017, 18:16
Aelita Ruskule

Tādā gadījumā ir jāsoda arī katrs . kas runā angļu valodā...Lai tas anglis vai amerikānis pirms te brauc izmācās latviešu valodu... Ka jau, ta jau, likums visiem viens...Negribu redzēt savā zemē nevienu angļu mēlē rakstītu nosaukumu u.t.t. Nazdūšība, gļēvums- lūk kas raksturo pastāvšo varu attiecībā pret angļvalodīgo atvasēm...

23.decembris 2017, 20:43
Māra Vilde

Tiešām, Aelita?Jums pastā angliski atbild darbinieces, kas iebraukušas no ASV un neprot latviski? Angļvalodīgo atvases ir ieņēmušas RIMI un Maximu kases...? Gļēvums un mazdūšība ir viņus nesodīt, pilnībā piekrītu!

23.decembris 2017, 23:02
Kaspars Namsons

Man personiski pieredze ir bijusi taada ka veikalaa uzrunaa krieviski,  man nav problemu atbildeet krieviski, vai ja vajadzeetu angliski... bet nu iespeejams cilveekam kas nezin valodas tas ir kaitinoshi... paarsvaraa jau apkalpojoshaa sfeeraa nem cilvekus kas zin valodas, kaut pashvaki, bet zin un var kautko pateikt.... taapeec janu gadas kaadam darbiniekam ne valsts valodaa uzrunaat, nevajadzetu sakt psihot, bet vnk pateikt ka nesaproti krievu valodu un vai luudzu nevaretu latviski uzrunaat. Loti shaubos ka baigi visi principiaali un runaa katrs savaa meelee, kgan tie kas suudzas, izskatas vairaak ir principiali cilveki... nesaku ka savi principi buutu slikti, bet tiem principiem buutu jaabuut taadiem kas neskar citu cilveeku dziives tb neitraaliem pret citiem cilvekiem.... veseliigi principi ir tikai taadi kas attiecas uz pashu, piemeram tavs princips ir neiepazities un neuzrunaat kautkaada liimenja cilvekus, teiksim, lai sevi pasargaatu no vilshanaas, krapnieciibas utml... princips pirkt vienmer pashas labaakaas kvalitaates un brenda preces, jo tev ir svariigi lai viss vienmer darbotos, neplistu un nebuutu vilshanaas ka prece nav taada uz kaadu biji cereejis. Nu un taadaa garaa... Principi kas skar citu cilveku dziives ir vnk gariigu slimu cilveeku fobija, ja tu nicini citus jo vini ir savaadaaki, tad ar ko tu pats labaaks?

25.decembris 2017, 15:22
Kaspars Namsons

 vnk der atcereeties, ka biezhi vien shie cilveki kas suudzas ir pashi vainiigi... krieviem ir taads teiciens, kakoi privet, takoi otvet... protams tas nav attaisnojums atteikties apkalpot valsts valodaa, bet ja jums iesplautu sejaa, diezvai juus to mieriigi uztvertu... tad nu no taadaam situacijaam ari rodas, konfliktsituacijas...

pats esmu bijis liecinieks kaa veikalaa maatiite uzbruuk krievvalodiigai pardeveejai par to ka uzrunaaja krieviski, taa kaa biju pastaaviigais klients tad ari biju redzejis ka pardeveeja runaa ari latviski... secinajumus izdarat pashi... 

p.s.inteligents cilveeks nekad nenolaidisies liidz tam lai kaadu aizvainotu tikai deel taa ka pasham kkas neiepatikaas.

25.decembris 2017, 15:30
Aldis Lapins

To: Aelita Ruskule

Es gan vēlētos, la Latvijā, ielu nosaukumi, tūristiem informācija, visvisādi tiem apzīmējumi, apraksti, informācija valsts iestādēs, kā otrās valodas piemērojums, būtu angļu valoda. Vispār, Latvijā, kā otrā valsts valoda varētu būt angļu valoda. Un kā trešā, kāda no vadošajām Eiropas valstu valodām. Vācu, jeb franču. Latvijai nav jāpaliek ne ne neattīstītai sādžai, ne Krievijas guberņai, bet arī nav jābūt pamestībā esošai vistālākai Eiropas nomalei. Esam pārāk mazi un niecīgi, lai kaut cik normāli dzīvotu tikai pašu spēkiem, tātad ir daudz aktīvāk jāpiedalās un jāiesaistās lielajā pasaulē. Un tad tur ir izvēle, austrumi, jeb rietumi. Pēdējā laikā sāk runāt, un ko aptaujas rādot, nemaz neesot izslēgts, ka Latvijā var notikt novēršanās no ceļa uz rietumiem. Tātad atpakaļ guberņā, vai?

26.decembris 2017, 12:10
Aelita Ruskule

To; Aldis Lapins

 Vai Anglijā ir kaut kas rakstīts latviski? Vācijā, Francijā? Nav!!!Kas attiecas uz krievu valodu, tad Latvijā ļoti daudz dzīvo krievvalodīgo. Un vai mēs to gribam, vai negribam bet viņi šeit dzīvo un maksā nodokļus mūsu valsts kasē.Bet redz viņu valodā te nekas nedrīkst būt ne rakstīts , ne runāts. Vai tas neskan dīvaini? Starp citu arī no Krievijas tūristi brauc...Nevajag no Latvijas taisīt angļu koloniju... Ja tiek aizliegts ar likumu viena valoda , minot , ka tikai latviskais , nu tad tikai latviskais...Es krieviski saprotu, jo no bērnības mācīta skolā. Bet angliski nē... Kāpēc man tā svešā valoda tagad būtu jāmācās?Kāpēc man dzīvojot Latvijā būtu jāmāk angliski?Jūs uzskatat, ka bija krievu okupācija? Es to nenoliedzu, bet es uzskatu , ka tagad ir amerikāņu okupācija... jo mūsu valsts vairs pati neki nedrīkst izlemt...Tāpēc es gribu, lai latvijā viss būtu tikai latviski!

26.decembris 2017, 23:11
Andris

Protams. Latvijā jārunā latviski, bet ne krieviski vai angliski. Un. muļķi, ir tie, kas princiāli nemācās, gan krievu, gan angļu valodu. Jo gan angļiem, gan krieviem ir daudz dažādu sasniegumu visās dzīves nozarēs. Atmetiet politiku un izmantojiet tikai citu tautu intelektuālo mantojumu. Būsiet tikai uzvarētāji. Fanātisks nacionālisms, nekad neko labu nav devis.

27.decembris 2017, 9:01
Haralds Elceris

ne atsakās, vienkārši nedzird. ja dzird, nesaprot.

27.decembris 2017, 13:36
Murrey

Tā īsti nav nācies piedzīvot, ka veikalā man uzspiestu krievu valodu. Pāris reizes (bet tiešām tikai pāris reizes) gan ir gadījies apģērba vai tehnikas veikalā, ka pārdevējam rodas grūtības izskaidrot nianses, kaut cilvēks cenšas. Nu, ko - varam izrunāt arī krieviski un pie viena pamācīju šo, kā attiecīgie termini ir latviski. Par uzrakstiem svešvalodās:

1. Esot kaut vai tajā pašā Lietuvā vai Igaunijā, arī citās valstīs, kuru valodu neprotu, uzrakstu angļu valodā  trūkumu esmu izjutis visai sāpīgi.

2. Piemēram, Vācijā daudzi uzraksti ir pat arī turku valodā, Tā ir pat viena no izvēlēm Vīnes operas mājas lapā Austrijā.  

2.janvāris 2018, 18:54
Belēna

206. mikriņa šoferi regulāri atbild tikai krievu valodā. Kad viņiem lūdz apturēt pieturā latviski, viņi izliekas ka nedzird. Kad to pašu atkārto krieviski, tad sadzird uzreiz. Vai viņiem jāiet pie ausu ārsta vai uz latviešu valodas kursiem. Ja necieni valsti kurā dzīvo un nerunā valsts valodā, tad lai brauc uz savu roģinu, jo ātrāk jo labāk. Pietiks auklēties ar tiem vaņkām! 

2.janvāris 2018, 21:57
Andrejs Zariņš

...un atkal par to, kam tas kašķis ir izdevīgi? Tautas musināšana ! Runīgākie aizbrauc , i ko , tur citās valodās notiek komunikācija. Komunikācija, tas tak ir galvenais . Vai Zviedru, vai Krievu, nav ko cepties.Ja neprot valodas ,  gan vienam, gan otram ir jāmācās , lai uzlabotu saprašanos :) Par saprašanos , laimīgu jauno gadu !

 

3.janvāris 2018, 7:03
Signe bardainais

 Vēl vakar kāds zvanīja pa telefonu,runāja krieviski,gribēja piedāvāt kaut kādu preci,es atbildēju latviski.Zvanītājs prasīja,vai es nevarot runāt krieviski.Atbildēju,ka nejūtu vajadzību.Zvanītājs nolika klausuli.Pat preču izplatītāji palikuši tik nekaunīgi,ka mēģina uzspiest savu,krievu valodu.Un tad te kāds vēl mēģina spriedelēt par principiem un saprašanos!?

10.janvāris 2018, 2:37 (10.janvāris 2018, 2:39 - labots)
Maija

Aelita kā brauc kur ekskursija, uzreiz tās valsts valodu iemācās. Malace. Totie krievi un ebreji pat 50 gadus LV nodzīvojuši, ne vārda neprot. Un Rīgas mērs ik uz soļa visu krieviski pārtulko. Jo jāizdabā, jo dzīvo joprojām PSRS.

12.janvāris 2018, 21:51 (12.janvāris 2018, 21:51 - labots)
Elīza

Kur man komentars palika?

 Kulturālie krieviski uc tautības runajosie so nelasa-

Man riebjas jau klausīties sabiedriskā vieta izkviektus smirdīgu cūku izlēcienus "nahren mnje etot vanjuchij jazik" . Lai visi shie brauc prom un nebojā svetkus ka ari ikdienu. Ta jau te grūti iet.

Zolidie-laipni lūgti mūsu valsts apgādībā.

16.janvāris 2018, 17:08
Renāte Mihailova

Mani veikalos neviens nav uzrunājis krieviski,izņemot vecas tantiņas,kuras cenas nevar saskatīt

19.janvāris 2018, 19:17
Oksana Kalniņa

Ja darba sludinājumos nebūtu norāde, ka jāprot krievu valoda, mūsu bērni nebrauktu prom . Un  mēs savas vecumdienas pavadītu auklējot savus mazbērnus, kā to darīja mūsu senči.Ir laiks par to padomāt, kamēr nav par vēlu. Aizbraucot uz Lietuvu un Igauniju, tur visur strādā jaunatne par ko man prieks. Mēs atvainojamies par to, ka neprotam viņu valodu, bet te mums jāatvainojās cilvēkiem , kuri neciena mūsu valodu.

26.janvāris 2018, 11:26
Tuudalu Cuuka

Vai vai vai, kā man neiet... dzvoju Vācijā piekto gadu... un visi atsakās...visi!!! runāt ar mani latviski... nesaprotu, kādēļ viņi tā... kas, viņiem tur dirsā notiek... kā viņi nesaprot latviski, kā ta drīkst

27.janvāris 2018, 19:37
Itamārs Toledano

Kur es dzīvoju, krievu valodu vispār nedzird. Arī tie daži krievi, kas te dzīvo, krievu valodu ir sen aizmirsuši. Arī krievu skolas jau sen vairs nav, un tas ir dabiski. Neba, Krievijā ir latviešu skolas, un,neba, kāds tur runā latviski.Dievs ir devis katrai tautai vietu, kur tai runāt SAVĀ valodā. Ja kāds to nedara, tad tā ir viņa nelaime, un grēks pret Dievu.

28.janvāris 2018, 19:38

Tavs ziņojums

 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:32

Jaunākās diskusijas