Eiropā prognozē anomāli karstu vasaru

tautaruna.lv 6.maijs 2023, 11:14
 
Mārtiņš Zilgalvis/F64
2022. gada vasara Eiropā bija līdz šim karstākā, un gaidāmā vasara atkal varētu kļūt būt bagāta ar karstuma rekordiem, prognozē zinātnieki. Globālā sasilšana Eiropā notiek divas reizes ātrāk nekā vidēji pasaulē, norāda pētnieki.

Rekordkarstas vasaras iespējamība ar katru gadu palielinās, savā gada pārskatā atzīmē Copernicus Climate Change Service eksperti.

Satelīta novērojumi un datorsimulācijas pierādījuši, ka pēdējie astoņi gadi planētai bijuši karstākie meteoroloģisko novērojumu vēsturē, raksta portāls Plus-one.

Datu analīze parādīja, ka 2022. gada vasarā nokrišņu daudzums Eiropā bija par 10% mazāks par normu. Kopā ar neparasti augstu temperatūru (vietām līdz 10 grādiem virs normas) zemais nokrišņu daudzums radījis apstākļus sausumam un otras lielākās upes izžūšanai Eiropā. Pagājušā gada mežu ugunsgrēki bija pēc platības otrie lielākie šī reģiona vēsturē.

Klimata rekordi skāruši arī Eiropas arktiskos apgabalus, kur 2022. gada vasara bija sestā karstākā pēc kārtas, ziņo New Scientist. Ledāju kušana Grenlandē sasniedza nebijušu mērogu, arī Alpu ledāji zaudēja 5 km³ teritorijas, kas bija rekords novērojumu vēsturē.

Eksperti atzīmē, ka El Ninjo atmosfēras fenomena dēļ 2023. gada vasara varētu kļūt vēl karstāka nekā pērn.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:46

Jaunākās diskusijas