Pasaules bagātāko cilvēku TOP10

tautaruna.lv 11.marts 2023, 19:00
 
Pixabay
Viņi izveidoja uzņēmumus, kas nodarbina desmitiem vai pat simtiem tūkstošu darbinieku visā pasaulē un ir pazīstamāko zīmolu, tostarp Microsoft, Amazon, Tesla, Google un Nike radītāji, raksta "Forbes".

Daudzi miljardieri lielu daļu savas tīrās vērtības glabā dibinātā uzņēmuma akcijās. Akciju cenai mainoties, līdz ar to mainās arī viņu bagātība. Deviņi no desmit bagātākajiem cilvēkiem pasaulē ir vīrieši.

Akciju cenas svārstās regulāri, tāpēc šīs neto vērtības var mainīties katru dienu.

Šeit ir 10 bagātākie cilvēki pasaulē 2023. gada 1. martā:

10. Fransuā Betenkūra Meijere (69 gadi), neto vērtība: 80,7 miljardi USD, Kosmētikas giganta L'Oreal dibinātāja mazmeita, ir bagātākā sieviete pasaulē. Bettencourt Meyers un viņas ģimenei pieder aptuveni 33% L'Oreal akciju. Viņa ir strādājusi L'Oreal valdē kopš 1997. gada un ir ģimenes holdinga uzņēmuma priekšsēdētāja.

9. Stīvs Balmers (66 gadi), neto vērtība: 80,9 miljardi USD. Balmers, Bila Geitsa kursabiedrs Hārvarda universitātē, vadīja Microsoft kā tās izpilddirektors no 2000. līdz 2014. gadam. Viņš pievienojās Microsoft kā 30. darbinieks 1980. gadā pēc tam, kad pameta MBA programmu. Gadā, kad Balmers aizgāja no Microsoft, viņš iegādājās Losandželosas Clippers komandu par 2 miljardiem dolāru.

8. Mukešs Ambani (65 gadi), neto vērtība: 83,3 miljardi USD. Ambani vada Reliance Industries, kas vērsts uz naftas ķīmijas, telekomunikāciju un mazumtirdzniecību. Tam pieder Forbes Media licences turētājs Network18 un viesnīca Mandarian Oriental Ņujorkā. Reliance 1966. gadā kā nelielu tekstilizstrādājumu ražotāju dibināja viņa nelaiķis tēvs Dhirubhai Ambani, dzijas tirgotājs. Pēc tēva nāves 2002. gadā Ambani un viņa jaunākais brālis Anils sadalīja ģimenes impēriju.

7. Karloss Slims Helu (83 gadi), neto vērtība: 89,9 miljardi USD. Viņš un viņa ģimene kontrolē América Móvil, Latīņamerikas lielāko mobilo sakaru uzņēmumu, kas darbojas vismaz 15 valstīs. Slims un daži ārvalstu telekomunikāciju partneri 1990. gadā iegādājās Telmex, valstij piederošo tālruņu uzņēmumu. Telmex kļuva par América Móvil daļu. Viņam pieder arī daļas Meksikas būvniecības, patēriņa preču, kalnrūpniecības un nekustamā īpašuma uzņēmumos. Viņam agrāk piederēja 17% New York Times akciju, taču viņš pārdeva akcijas 2021. gadā. Pirms uzsāka uzņēmējdarbību, Slims mācīja algebru Mehiko universitātē.

6. Bils Geitss (67 gadi), neto vērtība: 104,9 miljardi USD. Pusaudža gados Geitss aizrāvās ar datorprogrammēšanu. Viņš pameta studijas Hārvardā, lai kopā ar savu vidusskolas draugu Polu Alenu dibinātu programmatūras firmu Microsoft 1975. gadā. Viņš bija uzņēmuma izpilddirektors 25 gadus un bija priekšsēdētājs līdz 2014. gadam. Galu galā 2020. gadā viņš atkāpās no valdes. Mūsdienās viņam ir ieguldījumi desmitiem uzņēmumu, tostarp Republic Services ad Deere & Co, kā arī Geitss ir viens no lielākajiem lauksaimniecības zemes īpašniekiem ASV.

5. Vorens Bafets (92 gadi), neto vērtība: 106,4 miljardi USD. Vorens Bafets, kas pazīstams kā "Omāhas orākuls", ir viens no visu laiku veiksmīgākajiem investoriem. Viņš vada investīciju konglomerātu Berkshire Hathaway, kuram pieder desmitiem uzņēmumu, tostarp apdrošinātājs Geico, akumulatoru ražotājs Duracell un restorānu ķēde Dairy Queen. ASV kongresmeņa dēls viņš pirmo reizi iegādājās akcijas 11 gadu vecumā. Bafetu mēdz dēvēt par dāsnāko miljardieri uz planētas.

4. Lerijs Elisons (78 gadi), neto vērtība: 112,3 miljardi USD. Lerijs Elisons 1977. gadā līdzdibināja programmatūras firmu Oracle un vadīja to kā izpilddirektors līdz 2014. gadam; tagad viņš ir uzņēmuma priekšsēdētājs un galvenais tehnoloģiju direktors. Oracle iegādājās Sun Microsystems 2010. gadā. 2012. gadā Elisons nopirka Havaju salu Lanai par 300 miljoniem dolāru. Viņš pārcēlās no Kalifornijas uz Lanai 2020. gadā. Elisons investēja Teslā un strādāja automašīnu uzņēmuma valdē no 2018. gada līdz 2022. gada augustam.

3. Džefs Bezoss (59 gadi), neto vērtība: 117,4 miljardi USD. Džefs Bezoss 2021. gada jūlijā atkāpās no e-komercijas giganta Amazon izpilddirektora amata, taču joprojām ir priekšsēdētājs; tajā pašā mēnesī viņš devās kosmosā ar raķeti, ko uzbūvēja privātā raķešu kompānija Blue Origin, kuru viņš nodibināja un ir finansējis ar miljardiem dolāru. Bezoss nodibināja tiešsaistes mazumtirgotāju Amazon.com savā garāžā Sietlā 1994. gadā. Amazon sāka darboties kā tiešsaistes grāmatu tirgotājs laikā, kad tikai daži cilvēki pirka preces tiešsaistē. Amazon izauga un orientējas uz filmu un seriālu ražošanu.

2. Īlons Masks (51 gads), neto vērtība: USD 196,5 B. Masks ir elektrisko automašīnu kompānijas Tesla, raķešu firmas SpaceX un sociālo mediju uzņēmuma Twitter izpilddirektors. Viņam pieder 23% Tesla akciju. Automašīnu kompānija veido apmēram divas trešdaļas no viņa bagātības. 2022. gada oktobrī viņš iegādājās Twitter par 44 miljardiem dolāru, un viņam pieder aptuveni 74% sociālo mediju uzņēmuma. 2000. gadā viņš apvienoja viņa līdzdibināto tiešsaistes banku X.com ar līdzīgu Pītera Tīla līdzdibināto uzņēmumu, izveidojot PayPal.

1. Bernards Ārno (73 gadi), neto vērtība: USD 210,8 B. Bernards Ārno ir LVMH, pasaulē lielākā luksusa preču uzņēmuma ar aptuveni 70 modes un kosmētikas zīmoliem, izpilddirektors un priekšsēdētājs. Viens no ievērojamākajiem: Louis Vuitton, Christian Dior, Moet & Chandon un Sephora. 2021. gada janvārī LVMH iegādājās juvelieruzņēmumu Tiffany & Co. par 15,8 miljardiem ASV dolāru. Arno tēvs būvniecības biznesā nopelnīja miljonus. Lai sāktu, Arno izmantoja 15 miljonus dolāru no šīs bagātības, lai iegādātos Christian Dior. Četri no pieciem Ārno bērniem strādā LVMH impērijas daļās. 2023. gada janvārī Ārno iecēla savu meitu Delphine vadīt Dior, otro lielāko zīmolu grupā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:18

Jaunākās diskusijas