Eksperiments: uzņēmumi ievieš 4 dienu darba nedēļu; rezultāti pārsteidz

tautaruna.lv 5.marts 2023, 4:00
 
Lauris Aizupietis/F64
Produktivitāte nemainās, bet darbinieku apmierinātība un motivācija strādāt ir nesalīdzināmi lielāka. Šādus rezultātus atklāja liela mēroga eksperiments ar četru dienu darba nedēļu, kurā sešu mēnešu laikā piedalījās 61 uzņēmums Lielbritānijā, raksta Euronews.
Eksperimenta beigās 56 uzņēmumi nolēma saglabāt četru dienu darba dienu praksi.

Uzņēmumi un organizācijas, kas piedalījās sešus mēnešus ilgajā eksperimentā, bija sākot no maziem vietējiem uzņēmumiem līdz lielām korporācijām, kurās varētu būt pat 2900 darbinieku.

Strādniekiem samazināja darba nedēļu no piecām dienām uz četrām dienām, saglabājot iepriekšējo algu.

Eksperimentu veica uzņēmums 4 Day Week Global sadarbībā ar domnīcu Autonomy, kampaņu 4 Day Week un pētniekiem no Kembridžas Universitātes un Bostonas koledžas.

Rezultāti pārsteidza visus: izrādījās, ka uzņēmuma darbinieku produktivitāte nemainījās, savukārt organizāciju ieņēmumi pieauga vidēji par 1,4%.

Pētnieki atzīmē, ka četru dienu nedēļa arī būtiski palīdzēja samazināt stresa līmeni un emocionālo izdegšanu darbinieku vidū: 71% eksperimenta dalībnieku ziņoja par sava emocionālā stāvokļa uzlabošanos. Tajā pašā laikā viņu garīgā un fiziskā veselība uzlabojās.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 16:51

Jaunākās diskusijas