Atklāts vienkāršs veids, kā rīsus un kartupeļus padarīt diētiskus

tautaruna.lv 19.februāris 2023, 15:44
 
F64
Ķīmijas studenti no Šrilankas ir izgudrojuši vienkāršu, bet inovatīvu rīsu pagatavošanas veidu, kas samazina produkta kaloriju saturu par 50-60%. Par to ziņo The Washington Post.

Baltie rīsi ir produkts ar augstu ogļhidrātu saturu. Augstā glikēmiskā indeksa dēļ, kas paaugstina glikozes līmeni asinīs, uztura speciālisti iesaka tos ēst nelielos daudzumos, un daudzās diētās šie rīsi ir stingri aizliegti.

Bet izrādās, ka ir ļoti vienkāršs, novatorisks veids, kā pagatavot baltos rīsus, pateicoties kam to kaloriju saturs tiek samazināts par 50-60%. Šo vienkāršo tehnoloģiju Amerikas Ķīmijas biedrības ikgadējā konferencē prezentēja ķīmijas studenti no Šrilankas.

Kāda ir šī metode? Ielejiet verdošā ūdenī 1 tējkaroti kokosriekstu eļļas. Pievienojiet rīsus un vāriet kā parasti. Pēc vārīšanas rīsus atdzesē un ieliek ledusskapī uz 12 stundām. Pirms pasniegšanas varat tos uzsildīt.

Kāds ir noslēpums? Rīsi sastāv no sagremojamas un nesagremojamas (izturīgākas) cietes. Cilvēkiem nav 2. tipa gremošanas enzīmu, tāpēc šī ciete netiek pārvērsta cukurā un uzsūcas asinsritē, kad tā tiek sagremota. Jo vairāk nesagremojamas cietes satur produkts, jo mazāk kaloriju saņems ķermenis.

"Jaunā veidā" vārītos rīsos ir 10 reizes vairāk nesagremojamas cietes nekā parastajā veidā vārītos rīsos. Gatavā produkta kaloriju saturs paliks gandrīz nemainīgs, bet tikai puse tiks absorbēta vai pat mazāk, bet pārējā daļa tiks izvadīta no ķermeņa.

Tas pats triks, starp citu, darbojas ar kartupeļiem un makaroniem. Ja izvārīsiet kartupeļus un pēc tam atstāsiet tos uz nakti ledusskapī, aukstums padarīs cieti izturīgāku, un mūsu ķermenis to sagremos lēnāk. Un, pievienojot taukus, piemēram, kokosriekstu eļļu, mēs radām papildu aizsardzību pret ātru sagremošanu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:36

Jaunākās diskusijas