Vai kafijas dzeršana tukšā dūšā ir kaitīga veselībai?

tautaruna.lv 15.janvāris 2023, 16:05
 
pexels.com
Īsi pēc pamošanās daudzi steidz uz virtuvi, lai pagatavotu karsti kūpošu kafiju. Bieži vien kafijas mīļotāji šo dzērienu bauda tukšā dūšā, bet vai tas ir labi?

Portāls "Eat This, Not That" skaidro, kas notiek ar mūsu organismu, ja kafiju dzeram tukšā dūšā.

Izrādās, ja neesam regulāri kafijas dzērāji, tad tās lietošana tukšā dūšā var veicināt stresu.

Tieši tā, tukšā dušā, dzerot kafiju, mūsu organismā var palielināties kortizola līmenis, ja kafiju baudām pirms brokastīm. Pētnieki atklāj, ka cilvēki, kuri regulāri dzer kafiju, piedzīvo daudz mazāku kofeīna radītā kortizola līmeņa paaugstināšanos. Turklāt šis kortizola pieaugums ir tikai īslaicīgs un ir maz ticams, ka tas var radīt ilgtermiņa ietekmi uz veselību.

Lielāks uzsvars jāliek uz mūsu vēdera veselību. "Kofeīns stimulē hormonu, ko sauc par gastrīnu, kas liek mūsu kuņģim atbrīvot sālsskābi (kuņģa skābi), " saka dietologs Endrjū Akhafons. Izrādās, ka dzerot kafiju tukšā dūšā, var rasties arī nepatīkamas sajūtas, kas liecina par skābes refluksu jeb dedzinoša sajūta krūtīs, skāba vai rūgta garša mutē.

Lai arī pastāv risks, ka izjutīsiet diskomfortu vai stresu, dzerot kafiju tukšā dūšā, tas nenozīmē to, ka tas ir kategoriski aizliegts. Svarīgi ir pievērst uzmanību savam ķermenim, kā tas reaģē uz šādu paradumu, ja jūs neizjūtat nekādu diskomfortu, tad tas nav nekas ļoti kaitīgs, ja mēdzat iedzert kafiju pirms brokastīm.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:04

Jaunākās diskusijas