Rīgas neizmantotā iespēja. Kur ir piemineklis džinsu izgudrotājam Džeikobam Deivisam?

tautaruna.lv 1.janvāris 2023, 12:30
 
pixabay.com
Visa pasaule zina, ka vienu no pasaulē populārākajiem apģērba gabaliem, izdomāja 1831.gadā Latvijā dzimušais ebrejs Džeikobs Deiviss, taču Latvijā par šo vīru īpaši nerunā - ļaudis uzskata, ka nav izmantota iespēja popularizēt Latviju, tieši kā vietu, kur dzimis džinsu radītājs.

""Kamēr Rīga cenšas (bez laba pamatojuma vēsturē) apstrīdēt Tallinas kā pirmās Ziemassvētku eglītes vietu, tikmēr Rīgai neviens pat nemēģina atņemt džinsu izgudrotāja dzimšanas vietu. Bet kur ir džinsu muzejs, piemineklis, viesnīcu komplekss džinsu svētceļniekiem, Deivisa iela?"

Informācijas patiesumu apliecina arī kompānija LevisStrauss, kas savā oficiālajā mājas lapā raksta: "

1873. gada 20. maijs iezīmēja vēsturisku dienu: zilo džinsu dzimšanu. Tieši tajā dienā Levijs Štrauss un Džeikobs Deiviss ieguva ASV patentu par kniežu ielikšanu vīriešu darba biksēs.

Levijs Štrauss, Bavārijā dzimušais sauso preču tirgotājs, Sanfranciskoieradās 1853. gadā 24 gadu vecumā, lai atvērtu savu brāļu Ņujorkas sauso preču vairumtirdzniecības uzņēmuma filiāli Rietumkrastā. Nākamo 20 gadu laikā viņš savu biznesu izveidoja ļoti veiksmīgā darbībā, izceļoties ne tikai kā cienījams uzņēmējs, bet arī kā vietējais filantrops. Viens no Levija klientiem bija drēbnieks Džeikobs Deiviss.

Kādu dienu vietējā strādnieka sieva lūdza Džekabu uzšūt viņas vīram bikses, kas nesaplīsīs. Džeikobs mēģināja izdomāt veidu, kā stiprināt bikses, un nāca klajā ar ideju nostiprināt vietās, piemēram, kabatu stūros uzlikt metāla niedes. Kniedētās bikses kļuva par hītu. tūlītējs hits. Dzēkobs nolēma patentēt šo procesu, taču viņam bija vajadzīgs biznesa partneris, kas palīdzētu īstenot projektu. Viņš uzreiz iedomājās par Leviju Štrausu, no kura viņš bija iegādājies audumu kniedēto bikšu izgatavošanai."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:19

Jaunākās diskusijas