Eksperti atklāj, vai limonāžu diētiskās alternatīvas tik tiešām ir veselīgākas par cukurotajiem dzērieniem

tautaruna.lv 31.decembris 2022, 17:00
 
pexels.com
Izvēloties, kuru gāzēto limonādi dzert, daudzi nosliecas par labu tām, kuras vēsta, ka ir "bez cukura", "nesatur kalorijas", piemēram, diētisko kolu. Pateicoties tam, ka cukurs nav labs veselībai, šis varētu šķist ļoti labs risinājums, kā malkot savu iemīļoto dzērienu un neizjust vainas sajūtu. Bet vai tā tiešam ir?

Pētījumā, kas publicēts žurnālā "Nutrients", tika secināts, ka tie cilvēki, kuri uzturā patērē lielu daudzumu pievienotā cukura, īpaši saldinātus dzērienus, ir pakļauti lielākam aptaukošanās, diabēta, hipertensijas, sirds un asinsvadu slimību riskam.

Priekšstats, ka dzērieni uz kuriem rakstīts, ka tie nesatur cukuru ir veselīgi, ir maldīgs.

Daļa cilvēku uzskata, ka šādus dzērienus var lietot uzturā, jo tie nesatur cukuru un ir veselīgi, taču tā nav. Lai diētiskie dzērieni būtu tikpat gardi, kā tie, kuri satur cukuru, tiem tiek pievienoti klāt mākslīgie saldinātāji. 2017. gadā Amerikas Sirds asociācijas žurnālā "Stroke" tika publicēts raksts, kurā teikts, ka arī diētiskajos dzērienos esošie mākslīgie saldinātāji var palielināts sirds slimību, insulta un demences risku.

Diētiskās kolas dzeršana var ne tikai palielināt hronisku slimību risku, bet arī bojāt nieres un negatīvi ietekmēt zarnu mikrobiomu. 2017. gadā CJASN publicētajā pētījumā atklāja saistību starp diētisko limonāžu patēriņu un paaugstinātu nieru slimību risku. Turklāt saskaņā ar 2019. gada pētījumu, kas publicēts žurnālā "Advances in Nutrition", tika konstatēts, ka mākslīgie saldinātāji diētiskajos dzērienos negatīvi ietekmē zarnu veselību un palielina aptaukošanās, diabēta un metaboliskā sindroma risku.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:18

Jaunākās diskusijas