Izstrādāta jauna metode aptaukošanās aprēķināšanai

tautaruna.lv 1.oktobris 2022, 14:20
 
pexels.com
Ilgstoši ķermeņa masas indekss (ĶIM) tika uzskatīts par labas veselības noteicēju jeb aprēķinot auguma un svara attiecību, iespējams, noskaidrot vai jums ir liekais svars.

Eksperti norāda, ka ir izstrādāta pavisam jauna metode, kas precīzāk noteiks, cik laba veselība jums ir, vēsta "The Sun".

Pavisam nesen jaunā pētījumā, kas tika prezentēts Eiropas Diabēta izpētas asociācijā, tika atklāts, ka mērot vidukļa un garuma attiecību var precīzāk noteikt veselības stāvokli.

Pēc Īrijas un Kanādas pētnieku domām, šāda metode labāk prognozē slimību attīstību risku. Tas ir tāpēc, ka tiek aprēķināts, cik daudz tauku uzkrājas vēdera zonā.

Pārmērīgs tauku daudzums vēdera zonā ir īpaši bīstams, jo tas ieskauj iekšējos orgānus un rada lielāku risku saslimt ar dažāda veida slimībām, tostarp sirds slimībām un diabētu.

Aprēķinot ĶIM tiek ņemts vērā kopējais svars, taču ne tauku daudzums. Medicīnas students Irfans Khans, kurš veica šo pētījumu, atklāj, ka izmantojot šo metodi pavisam droši var prognozēt slimību attīstības risku un saprast vai jums ir aptaukošanās.

Cilvēka vidukļa (V) un garuma (G) attiecību aprēķina pavisam vienkārši - V:G.

Veselīga vidukļa un garuma attiecība ir no 0.4 līdz 0.49; 0,5 līdz 0,59 liecina par paaugstinātu veselības problēmu risku; 0,6, līdz 0,69 liecina par augstu veselības problēmu risku.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:38

Jaunākās diskusijas