Kā izgulēties dažu stundu laikā?

tautaruna.lv 9.septembris 2022, 20:30
 
Pixabay.com
Lai labi izgulētos arī īsākā laikā nekā rekomendētās 8 stundas, ir jāievēro daži noteikumi gan vakarā, gan visas dienas garumā, vēsta "Womanhit".

Kārtīgai atpūtai cilvēkam nepieciešamas apmēram astoņas stundas miega, , taču mūsdienu straujajā ritmā bieži ekonomēts tiek uz miega rēķina.

Miegam jāsāk gatavoties jau no rīta

Cilvēka ķermenis diezgan viegli pierod pie režīma un sāk pielāgoties miega un nomoda ritmiem. Taču iet gulēt un pamosties vienā un tajā pašā laikā daudziem ir grūts uzdevums. Turklāt uzskats, ka var izgulēt miegu nedēļai uz priekšu, ir mānīgs. Eksperti, kas pēta miegu, apliecina: tas tikai izjauc diennakts ritmu. Viņi iesaka pat brīvajās dienās mosties tajā pašā laikā, kad tas tiek darīts darba dienās.

Sekojošais padoms var šķist banāls, taču tas noteikti darbojas: lai pa dienu justos aktīvs un vakarā ātrāk aizmigtu, sāc rītu ar kustībām. Nav nepieciešams veikt pilnu treniņu, pietiek padejot desmit minūtes vai veikt dažus pietupienus. Kad pulss paaugstinās, smadzenes sāk strādāt daudz aktīvāk.

Diendusa

Cilvēkos ir iesakņojies aplams uzskats, ka diendusa izjauks diennakts ritmu un vakarā vairs nevarēs aizmigt.

Tomēr miega speciālisti iesaka pa dienu 20 minūtes nosnausties. Tas ļaus vakara cēlienu justies modrākam. Taču galvenais nosacījums ir - diendusā negulēt ilgāk par 20 minūtēm.

Vakara rituāli

Eksperti uzskata, ka īpašu rituālu veikšana pirms gulētiešanas palīdz smadzenēm noskaņoties atpūtai. Uztura speciālisti iesaka neēst divas stundas pirms gulētiešanas, lai vieglāk būtu aizmigt. Savukārt miega speciālisti iesaka vakaros pa māju vai dzīvokli staigāt basām kājām.

Pirms gulētiešanas nomazgājieties dušā, vēlams, ne pārāk karstā ūdenī. Svarīgi, lai ūdens temperatūra būtu patīkama.

Tas, kā mēs jūtamies no rīta, ir atkarīgs ne tikai (un pat ne tik ļoti!) no miega daudzuma, bet arī no tā kvalitātes. Tāpēc ir svarīgi pārliecināties, ka vide ir izveidota kvalitatīvam miegam.

Pārliecinieties, ka telpā neieplūst gaisma - izmantojiet īpašus biezus aizkarus vai miega masku. Tā kā atpūtas laikā ķermenis zaudē ūdeni, daudzi cilvēki pamostas izslāpuši. Novietojiet mitrinātāju pie gultas un paaugstiniet mitrumu līdz 40-60%. Saldākam miegam optimālā gaisa temperatūra ir no 18 līdz 20 grādiem.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:04

Jaunākās diskusijas