Prognoze: kāds laiks gaidāms visu septembrī?

tautaruna.lv 8.septembris 2022, 10:30
 
F64
Dabas vērotājs Vilis Bukšs dalījies ar prognozi par laikapstākļiem pirmajā rudens mēnesī.
Savā blogā Bukšs raksta - ja septembra sākums silts un saulains, tad arī viss rudens būs silts un jauks.

Šogad pīlādži pārsvarā dāsni ar ogām un tas norāda uz to, ka rudens būs mitrs un nokrišņiem bagāta ziema. Bērzi sāk dzeltēt no apakšas un tā ir zīme, ka rudens būs garš un maiga ziema. Ozolos daudz zīļu un arī apiņiem laba raža, bet tas paredz nokrišņus rudens izskaņā un sniegainu ziemu.

Marta un maija zīmīgajās dienās laika apstākļi liecināja par garu un siltu rudeni. Vasaras Mārā (15. augusts) un pagājušajā Bērtulī (24. augusts), dienas bija sausas un karstas, un tas paredz jauku septembri un atvasaru. 30. augustā vēl bija novērojamas bezdelīgas, un dažviet arī stārķi un tā ir zīme, ka rudens pirmais mēnesis būs salīdzinoši silts un jauks.

Septembris jeb Miķeļu mēnesis temperatūru ziņā kopumā rādās būt normas robežās. Nokrišņu sadalījums nevienmērīgs, bet caurmērā tuvu vidējam. Mēneša pirmajā pusē mainīgi laikapstākļi. Līdz Mazajai Mārai (8. septembris) temperatūra pēcpusdienā plus 12, plus 17 grādi. Skaidrās naktīs dažviet temperatūra var pazemināties līdz 0 grādiem un salnu vietās iespējamas pirmās rudens salnas. Nokrišņi īslaicīgi un lielākoties sauss. Tālāk, laikā līdz 14. septembrim iespējama vasaras atgriešanās, kad temperatūra pēcpusdienās var paaugstināties līdz plus 18, plus 23 grādiem. Pārsvarā saulains un sauss.

Mēneša vidū laikapstākļi nepastāvīgi. Saule mīsies ar mākoņiem, brīžiem īslaicīgs lietus. Dažviet arī pērkons var ducināt. Temperatūra robežās no plus 10 līdz plus 17 grādiem.

Septembra otrajā pusē, laikā ap Rudenājiem (21. septembris) mākoņi, brīžiem skaidrosies. Neliels lietus un vairāk vējainu dienu. Temperatūra plus 10, plus 15 grādi dienas laikā un naktis dzestras. Nedēļā pirms Miķeļiem (22. - 29. septembris) pārsvarā sauss un temperatūra pēcpusdienās plus 12, 19 grādi. Skaidrajās bezvēja naktīs dažviet iespējamas nelielas rudens salnas temperatūrai pazeminoties zem 0 grādiem. Mēneša beigās saule, mākoņi un dažviet nokrišņi, kas var būt stipri kopā ar brāzmainu vēju.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:46

Jaunākās diskusijas