Pētnieki atklāj iepriekš nezināmas lietas par alkohola ietekmi uz veselību

tautaruna.lv 3.augusts 2022, 21:30
 
pexels.com
Kā zināms, tad alkohola lietošana ir kaitīga veselībai. Alkohols negatīvi ietekmē visu veselību kopumā. Šī gada jūlijā tika veikts jauns pētījums, kurā atklājās vēl iepriekš nezināmas lietas par alkohola ietekmi uz veselību, ziņo "Eat This, Not That".

Jūlijā žurnālā "PLOS Medicine" tika publicēts pētījums, kurā piedalījās 20 965 cilvēku.

Aptuveni 2,7% no visiem pētījuma dalībniekiem ikdienā nelietoja alkoholu, tikmēr pārējie - katru nedēļu izdzēra aptuveni 18 vienības alkohola. 18 vienības alkohola pielīdzināmas sešām lielām vīna glāzēm.

Izrādās, ka regulāri un ilgstoši lietojot nelielu daudzumu alkohola, tas atstāj negatīvu ietekmi uz smadzeņu darbību.

"Līdz šim lielākajā pētījumā mēs atklājām, ka vairāk nekā septiņu alkohola vienību dzeršana nedēļā ir saistīta ar dzelzs uzkrāšanos smadzenēs," saka Oksfordas Universitātes pētniece Anja Topivala.

"Pētnieki atklāja, ka mērens alkohola patēriņš bija saistīts ar lielāku dzelzs uzkrāšanos bazālajos ganglijos, smadzeņu reģionu grupā, kas palīdz mums veikt kognitīvās, emocionālās un ar kustību saistītas funkcijas," pauž pētniece, klīniskā profesore Emma Lainga.

Līdz ar to regulāri lietojot alkoholu, pat mazos daudzumos, iespējams saskarties ar dažādam kognitīvām problēmām un oksidatīvo stresu, kas var izraisīt nerionu bojājumus un šūnu bojāeju.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:25

Jaunākās diskusijas