Kā tad būs? Izskan prognozes par Covid-19 izplatību rudenī

tautaruna.lv 24.jūlijs 2022, 13:11
 
f64.lv, Romāns Kokšarovs
Omikrona paveida izplatības dēļ eksperti iedzīvotājiem atgādina par nepieciešamību vakcinēties. Visi, kuri nav pabeiguši vakcināciju, aicināti saņemt balstvakcīnu, kas vairumā gadījumu nozīmē trešo poti. Bet atsevišķām iedzīvotāju grupām iesaka arī ceturto poti, vēstīja TV3 Ziņas.

Aizvadītajās sešās nedēļās saslimstība ar Covid-19 Eiropā vairāk nekā trīskāršojusies, liecina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) apkopotie dati. Pieaugumu galvenokārt saista ar omikrona lipīgākajiem variantiem, kuri kontinentā izplatās no rietumiem uz austrumiem.

Lai gan hospitalizēto skaits palielinās nedaudz, vēl nav pārslogotas intensīvās terapijas nodaļas un arī mirstības rādītāji nozīmīgi nekāpj, PVO pārstāvniecības vadītājs Uldis Mitenbergs raidījumā “900 sekundes” vērsa uzmanību, ka, gatavojoties rudenim, ir svarīgi, lai būtu saņemta balstvakcīna.

Saskaņā ar valdībā apstiprināto plānu notiek gatavošanās dažādiem Covid-19 izplatības scenārijiem rudenī - sākot no sezonālas inficēšanās bez nopietnām sekām līdz pat slimības nekontrolējamai izplatībai ar būtisku apdraudējumu sabiedrībai un veselības nozarei, ko eksperti šobrīd uzskata par maz ticamu.

“Mēs domājam un ir pamats cerēt, ka saslimšanas nebūs tik smagas, kā mēs redzējām iepriekš, jo tomēr iedzīvotāju vidū ir bāzes imunitāte. Un šobrīd ir grūti prognozēt, kādi un vai papildu ierobežojuši pasākumi būs nepieciešami, tostarp masku lietošana. Bet mēs jau šobrīd ārstniecības iestādēs lietojam maskas. Tātad, ja saslimstība pieaugs, ja saslimstība radīs slodzi veselības aprūpes sistēmai, mēs nevaram izslēgt, ka būs nepieciešami kaut kādi papildu ierobežojoši pasākumi,” pauž Mitenbergs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:04

Jaunākās diskusijas