Odu pētnieks atklāj, kādi līdzekļi pret odiem pasargā vislabāk

tautaruna.lv 23.jūnijs 2022, 13:42
 
F64
TV3 raidījums “900 sekundes” satikās ar odu pētnieku, kurš izstāstīja kādi līdzekļi no odiem pasargā vislabāk.

Entomologs Voldemārs Spuņģis odus pazīst ļoti labi. Viņš aizvadītos trīs gadus pētīja tieši vietējos, Latvijas odus. Odus Spuņģis ķer uz sevis.

Voldemārs darba specifikas dēļ odu pretlīdzekļus reti izmanto. Taču viņš zina, kā un vai tie vispār darbojas.

“Šim ir 50% un šim - 20%. Tas nozīmē, ka tie ir efektīvi atbaidītāji,” spriež entomologs Voldemārs Spuņģis.

Entomologs norāda uz to kam jāpievērš uzmanību, pērkot pretodu līdzekļus. Aprakstā ir jāmeklē ASV armijas vajadzībām izstrādātā ķīmiskā viela ar sarežģītu nosaukumu Ndietilmtoluamids. Tas ir iedarbīgs pret odu uzbrukumiem.

”Tie līdzekļi ir domāti tā, lai odam padarītu cilvēku tādu nemanāmu, nepatīkamu jeb arī rūgtu, tā, lai viņam cilvēks nepatiktu nemaz,” stāsta pētnieks.

Vēl ir šādas iekštelpām domātas iekārtas, arī tās labi atbaidot odus. Tomēr telpas ir jāvēdina, tāpēc izvēdinās arī pretlīdzeklis un odi atkal ierodas asiņu medībās.

Voldemārs Spuņģis atgādina, ka ir arī īpaši smalki pretodu līdzekļi. Tie ir balstīti uz specifisku ultraskaņas frekvenci.

“Bioloģiskā jēga ir tāda, ka tā ultraskaņa imitē sikspārņa ultraskaņu un ods no tās baidās, jo sikspārnis viņu var apēst. Tas šķiet līdzīgi kā ar putnu biedēšanas iekārtām, kur atskaņo plēsēju balsis. Taču Līgojot ir daudz trokšņu, kas šķiet šīs iekārtas visdrīzāk neitralizēs,” spriež Spuņģis.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:30

Jaunākās diskusijas